onsdag 10 december 2014

Härjedalslimpa - Härjedalen

Nu har vi alltså kommit till Härjedalens landskap. Det har varit en pärs att hitta recept från det här landskapet. Jag har bla efterlyst recept via en lokal hemsida. Detta gav inga resultat alls. Till slut hittade jag Matpraktikan Jämtland / Härjedalen av Ulla Tham och här fanns det tack och lov några recept att välja ifrån. Att tillägga, många dokument jag har bläddrat i sätter samman mat från Jämtland och Härjedalen, som ett gemensamt ursprungsområde. Det har därför varit ännu svårare att hitta recept, som är just typiska för de två landskapen. Jag kommer därför efter att ha bakat mig igenom Härjedalen, även presentera recept som är från båda landskapen. Dvs. okänt i vilket landskap de egentligen uppkommit. Men nu alltså till Härjedalen. Receptet kommer från Ulla Thams ovannämnda bok och jag har ändrat lite i det.
Härjedalslimpa - 2 limpor

Gröt
60 g rågkross
60 g kornmjöl
180 g grovt rågmjöl
5 dl vatten

Tillsätt
1 msk smör
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
15 g salt
30 g sirap
300 g rågmjöl
420 g vetemjöl

Börja med att blanda de torra ingredienserna till gröten i en rymlig kastrull. Häll på vatten och vispa. Låt koka upp och rör gröten tills den är tjock som havregrynsgröt. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur, glöm inte smörklicken mitt i gröten.
Lös upp jästen i det ljumna vattnet och vänd ner gröten. Tillsätt salt och sirap. Rör till en jämn smet. Tillsätt råg- och vetemjöl och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa 1-1½ timma under plastfolie, så att degen håller sig fuktig.

Forma degen till två limpor. Går ypperligt bra att låta jäsa i korgar, annars går det bra att forma dem och jäsa på plåt, övertäckta. Låt jäsa ca 45 minuter. Värm ugnen till 250°C. Stjälp upp bröden på en het plåt och låt gräddas ca 30-35 minuter. Innertemperaturen skall vara 96°C, mät gärna med termometer.