Fritule är förvisso den vanligaste bakelsen i Dalmatien, men en Rožata är inte så ovanlig den heller. Det jag gillar med sådana här desserter är att de mer eller mindre sköter sig själva. Du vispar ihop ingredienserna, bakar kort i ugnen och sedan kan de stå ett par dagar i kylen - beredda att serveras precis innan gästerna kommer. Det är guldkortet på en tex en nyårsmeny när man har så mycket annat att stå i.
Rožata - 8 port
(Creme caramel)
6 ägg
150 g socker
5 dl mjölk
citronskal från ½ citron
3 tsk vaniljsocker
100 g socker för karamellen
Häll mjölk, socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt
svalna. Knäck i 6 ägg i en skål och vispa dem. Riv även ner citronskal.
Låt karamell sockret smälta i en kastrull och låt koka tills det blivit
brynt. Ta fram 8 formar, om ca 1 dl per styck. Sprid karamellen i formen
och häll runt den så att den sprids runt hela formens insida. Placera
formarna i en långpanna. Häll upp smeten. Häll hett vatten i pannan och
placera i ugnen på 180ºC. Grädda 40 min. Låt svalna, ställ in i kylen
några timmar. Inför serveringen, dra en kniv utmed kanterna och stjälp
upp på tallrik.