tisdag 7 oktober 2014

Harry Potter kalas

Idag fyller min yngsta dotter 8 år och i helgen hade hon Harry Potter kalas för sina kompisar. Vi funderade länge och väl på vilket tema vi skulle ha på kalaset och rätt var det var snubblade jag på lite trådar om detta temat och började googla. Sista månaden har varit minst sagt hektisk med två läger, jobba på valet, dop, kalas och annat...så jag snodde idéer hej vilt på alla olika håll för att spara tid. Kika på länkarna som jag hänvisar till under bilderna för att hitta till originalsidan, om någon av idéerna skulle intressera dig.
Kläder är viktigt på kalaset. 8-åringen är utklädd till Hermione Granger. Manteln och slipsen är inköpta på Ebay, medan övrigt är sådant som vi hade hemma. 9-åringen är utklädd till Minerva McGonagall. Klänningen och hatten är inköpta här. Glasögonen kommer härifrån.


Inbjudningen med både kuvert och brev har jag hittat här. Detta är kompletterat med ett Hogwarts vax sigill, som jag har jag hittat här. Min väninna Mia har gjort om originalet (ladda ner här) och lagt dit adresserna. Typsnittet Hogwarts Wizard har jag laddat ner härifrån och här finns även andra Harry relaterade fonter.
Tågbiljetten - filen till originalbiljetten har jag hittat här. Min väninna Mia har gjort om biljetten till en svensk variant som du kan ladda ner här. Vi limmade in tågbiljetten i inbjudan och vek sedan ihop kuvertet och limmade bara lätt på hören, så att det gick lätt att öppna. Vid ankomst till kalaset fick ungarna lämna in sin biljett och fick en bordsplacering i utbyte.
Skylten till Perrong 9 3/4 har jag hittat här och anpassat så att ni kan hämta den här. Denna har jag klistrat upp på en kartongskiva och fäst på dörren.
Nimbus 2006 är en hemmagjort produkt. Det fick bli 2006, då det är lillans födelseår. Käppen hittade vi som en gren i skogen. Borstarna är vanligt björkris, som vi har trimmat och satt fast. Denna fick stå som dekoration vid ingången.
Döskalle-ballongerna, spindelnät, spindlar, servetter, muggar och döskalle är inköpta här. Vi bjöd på Bertie Botts Bönor i alla smaker vid dörren och dessa köpte jag här. Det är Eldorados Jelly Beans.
Diverse postrar satte vi upp på väggen och dem har jag hittat på lite olika ställen:

Quidditch här och förtrollningarna här. Sirius Black hittad här, Mauraders map hittad här, Bellatrix hittad här och Harry Undesireable hittad här.
Märkena för de olika husen har jag hittat här. Utav dessa har jag tillverkat bokmärken (kan hämtas här), sorteringsmärken och bordsplaceringar, alla i olika storlekar. De första två har jag dessutom laminerat för att få lite bättre kvalité. Bokmärkena fick ungarna i sina godispåsar att ta med hem. Barnen delades in per hus (Gryffindor, Rawenclaw, Huffelpuff och Slytherin) och fick sitta till bords efter sitt hus.
På tal om godispåsar så hittade jag tillverkningstips på dessa här. Ytterpåsen har jag införskaffat i mataffären (svamppåsar) och innerpåsarna i cellofan har jag inhandlat tidigare för ätbara julklappar här. Knuten kan du göra med vanligt steksnöre. Vi använde någon typ av guldtråd från en gammal pyssellåda.
Ungarna fick använda kinapinnar, som trollstavar. Sedan hade vi också trollstavar i godispåsarna - för att få godispåsen att se ut som en liten kvast. Dessa är bakade av vanlig bröddeg, penslade med ägg och beströdda med sesamfrön. Receptet är halva satsen av Cemitas receptet som du kan hitta här. Halva satsen räcker till ca 16 trollstavar. Grädda på 250°C i 10 minuter.
Kitteln och diverse andra attiraljer är inköpta här och vi serverade både chips och ostbågar ur dem.

Till mat blev det:
Stekta grodlår med pumpaklyftor (kycklinglår med paprikakryddad potatis) och till detta dracks det Pumpajuice (multivitamin dryck), Honungsöl (ofiltrerad äpplejuice), samt Drakblodsjuice (svarta vinbärssaft). Juicen var upphälld i tillbringare, så det är viktigt att hitta den rätta färgen för att få ungarna i rätt stämning.
Till efterrätt serverades Trollkars muffins. Idén har jag hittat här. Ta vilket muffins recept som helst, som räcker till det antal barn du har på kalaset. Du behöver lika många rån, som du sticker ner i muffinsarna. Ca 75 g mörk choklad + 25 g matolja smälter du ihop och penslar på rånen, dekorera valfritt.
Ordna en trolldrycksutställning och till denna behöver du en massa glasburkar. Ettiketterna har jag hittat här och här. Fler lablar och märken kan du hitta här. Vi fyllde glasburkarna med sådant vi hade hemma och döpte till något läskigt.



Råttmjälte - Torkade mullbär
Fladdermaskar - Kokta bucatini eller bavette i sörja av vatten och ketchup
Polyjuice Elixir - Smoothie på bananer med linfrön
Ormblod - Svartvinbärssaft outspädd
Skeleto-väx - Mjölk
Trolltänder - Marshmallows
Varulvständer - Svarta eller gröna kardemummakapslar
Fladdermusögon - Blackeye bönor
Blodigelsaft - Bläckfiskbitar i eget bläck
Kärleksdryck - Vatten med en droppe svartvinbärssaft (skall bli rosa)
Sanningsserum - Äppelcidervinäger
Torkad draklever - Torkade stensoppar
Dyngbaggar - Torkade dadlar
Torkade akromantel spindlar - Torkade trattkantareller
Hippogriffögon - Coctaillök

Sedan hade vi ju lekar också. Ungarna delades in i lag efter sina hus och fick därefter samla poäng.

1) Trollformellära (gissa vad som finns i lådan):
Ta en skolåda och gör ett hål på sidan så att ungen kan ta sig in i den med handen. Klä lådan i något neutralt papper.

Låda 1 var fylld med resterna av marshmallows som jag sprayat med vatten (mjukt och slemmigt) och låda 2 var fylld med pastaskruvar (knottrigt, insekter). Ungarna får slå med sina trollstavar mot lådorna och gasta trollformler i hopp om att det som finns därinne skall förvandlas till något annat. Ungarna får 5p för att de vågade stoppa in handen och 5 poäng om det kunde gissa vad det var i.

2) Förvandlingskonst (forma djur med leklera):
Dela ut leklera till varje hus. Inom laget bestämmer ungarna vilket djur de skall förvandla (forma) av leran. Varje person i laget får 15-20 sekunder på sig att forma innan nästa person tar vid.

Lagmedlemmarna skriker trollformeln Fera Verto medan lagmedlemmen formar i hopp om att den verkligen skall förvandlas. Varje lag får 5p om förvandlingen liknar djuret de bestämt. Lagledaren skriker "5 poäng till Gryffindor", för att göra leken så Hogwarts aktig som möjligt. Idén till denna leken hittade jag här.

3) Fånga draken
Ställ upp varje hus på var sitt led. De håller varandra i axlarna. Den som står först är huvudet och den som står sist är svansen. Svansen skall ha en strumpa fäst på baken innanför resåren på byxorna.

Leken går ut på att försöka få tag på så många svansar som möjligt från de andra lagen och samtidigt försöka undvika att få sin egen svans tagen. Det är endast huvudet som får ta tag i svansen. När man har blivit av med sin svans är leken slut. I och med att leken går väldigt fort, fick vi köra bäst till tre. Idén till denna leken hittade jag här.

4) Hitta drakägget (skattjakt):
Här ordnade vi med lite Hogwarts inspirerade skatter och satte upp ett poängsystem. Skatterna gömde jag i gamla påskägg (Drakägg) som jag sparat, lindade in äggen i aluminiumfolie och gömde lite överallt i huset.

Varje lag fick en karta på vårt hus. Kartorna hade jag färgat med kaffe. Kartan är handritad och därefter kopierad. Därefter veks kartan ihop till en Marodörkarta och på står det skrivet: Måntand, Slingersvans, Tramptass och Tagghorn. På kartan fanns markerat med röd tramptass var skatten finns gömd. Jag delade in huset i 4 olika delar så att ungarna fick leta på 4 olika ställen. När de hittat alla sina skatter fick de komma och hämta sista ledtråden (Hedvig).
Hela laget måste ta sina trollstavar, rikta dem mot kartan och gasta: Jag svär högtidligt att jag har något rackartyg för mig. Därefter börjar skattjakten.
Gör många skatter! Ungarnas Hedvig fick vara bästa priset och henne fick vi gömma på ett riktigt svårt ställe. Vill du göra en så tvättäkta karta som möjligt, så finns en nedladdningsbar version här med instruktioner på hur man viker ihop den.

5) Häxlimbo
Vi använde kvasten till limbo. Alltid uppskattat att avsluta med lite musik.

lördag 4 oktober 2014

Halvtjockkakor - Ångermanland



De här goda och fluffiga tunnbröden kommer från Kramfors området i Ångermanland. Har man riktigt bråttom är jäst-fria tunnbröd i stekpanna något av det snabbaste man kan trolla fram på ett nafs. Receptet har jag hittat här och modifierat det något.

Halvtjockkakor - ca 12 st


720 g rågsikt av 100% råg
2 tsk hjorthornssalt
15 g salt
1 tsk stött anis
½ liter filmjölk
1 dl ljus sirap

Blanda ihop rågsikten med hjorthornssaltet, salt och anis. Häll i filmjölk och sirap och knåda ihop till en jämn deg. Dela upp degen i 12 bitar på ett väl mjölat bakbord. Kavla ut varje bulle med kruskavel till ca 17-20 cm i diameter, ca 3 mm tjocka. Stek bröden i torr stekpanna. Gjutjärn, eller vanlig funkar lika bra. Tunnbröden fluffar upp sig bra i stekpannan. Trava bröden på varandra och linda in i duk. Låt svalna inlindade.

onsdag 1 oktober 2014

Svampsoppa av blandad skogssvamp

Jag har varit ute och plockat svamp i skogen i flera omgångar, oftast med barnen i släptåg. Inget ger lugn och ro i själen, som att ta en skogspromenad och har man turen kommer man hem med guld i korgen. I år dräller det verkligen av svamp i skogarna, så även den som aldrig brukar hitta något, kommer hitta något. Jag lovar!
Svampsoppa av blandad skogssvamp - 4-5 port

1 hackad gul lök
40 g smör
1 liter blandad skogssvamp
5 dl grönsaks-/kyckling-/hönsbuljong
1 dl vitt vin
3 dl grädde
salt
peppar
1 gnutta torkad libbsticka
1 tsk hackad persilja
Rensa svampen och grovhacka den. 
Fräs löken mjuk i smöret.
Vänd ner svampen och fräs lite till innan du häller på resterande ingredienser. Koka 15 minuter. Mixa grovt med stavmixer och låt koka upp. Smaksätt med kryddor efter behag. Jag använder mitt ramslökssalt och det passade perfekt.

söndag 28 september 2014

Hemmagjord paprika ajvar

Årets ajvar har jag endast baserat på paprika. Det vanligaste är att man kokar paprikorna med auberginer till en krämig röra. Många tycker dock att äkta ajvar endast görs på paprika. Ajvar är en röra från Makedonien, men tillagas i många andra länder i balkanområdet. Servera gärna till grillat.
Hemmagjord paprika ajvar - 3-4 kg

8 kilo röda spetspaprikor
4 dl rapsolja/solrosolja
1 dl äppelcidervinäger
5 starka chili
salt

Börja med att införskaffa en rejäl mängd röda spetspaprikor. Utländska butiker, grossisthandlare. Finns det kanske någon makedonsk förening i stan, så kan det finnas försäljning i anslutning till dessa.
Grilla paprikorna, eller baka dem i ugnen ända tills skinnet har blivit bränt. Paprikan kommer mjukna av detta och kärnhuset kommer kunna dras loss på nolltid. Så fort paprikorna är klara, lägger du ner dem i en kastrull och lägger locket på. Paprikorna kommer mjukna så att du lätt kan arbeta med dem.

Nu drar du ut kärnhuset.

Skrapar bort kärnorna....

...och skär paprikorna i 4 långa delar. Det är inte nödvändigt att skala/dra av skinnet från paprikorna till ajvar. Skär dem i småbitar.

Häll upp ca ½ dl olja i botten på en stor kastrull, vänd ner paprikor och finhackad chili och sätt igång och rör. Låt röran koka upp och sänk sedan värmen till det lägsta och låt puttra i ca 2 timmar. Nu är det dags att ta fram stavmixern. Paprikorna skall inte mixas till en slät puré, utan grovmixas. Ta det lugnt och försiktigt. Det skall gärna finnas hela paprika bitar här och där. Om man vill kan man mala paprikorna i en köttkvarn innan man sätter igång och kokar dem. Se denna tillagningsmetoden här.

Nu skall ajvaren puttra ca 1 timma till. Oljan skall tillsättas pö om pö, lite i taget.

För att kontrollera om ajvaren är klar, klicka 1 tsk ajvar på en tallrik och ställ i kylen i ett par minuter. Vänd upp tallriken så att ajvaren glider. Klicken skall hålla ihop och glida långsamt. Det går också bra att mäta med en sylttermometer, som skall visa 100°C. Häll upp het ajvar i varma glasburkar, som du har steriliserat i ugnen på 100°C i 30 min. Locket på med en gång. Förvara så svalt och mörkt det går, helst i kylskåp.

torsdag 25 september 2014

Smörgåstårta med räkor

Smörgåstårta är kanske inget man ställer sig och pillar med på en vanlig vardag, men det var precis det jag gjorde här. Vi har uppsägningar på jobbet och man känner sig lite deppig, så vad skulle jag göra när jag kom hem för att få tankarna på annat? Jo, det fick bli lite terapi, för det gäller att hålla tungan rätt i mun när man pillar med smörgåstårta. Så varsågoda - min terapitårta!
Smörgåstårta med räkor - ca 12 bitar

Tårtbottnar
10 g jäst
250 g vatten
250 g mjölk
15 g salt
750 g vetemjöl

Fyllning I
1 msk smör
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 hackat ägg
5 st cornichones
salt
peppar
cayennepeppar
½ kg oskalade räkor

Fyllning II
1 msk smör
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 dl hackade kokta haricot vertes
salt
peppar
1½ dl grovriven ost

Dekor
100 g färskost naturell
1 dl creme fraiche
2 salladsblad
16 st små miniplommontomater
1 hårdkokt ägg i klyftor
1 kg oskalade räkor

Börja med brödet: rör ut jästen i lite varm vätska och tillsätt resten av vattnet och mjölken. Tillsätt salt och vetemjöl och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timma. Tryck ut degen i en rund kakform, som du har strött med mjöl. Låt jäsa ca 30 min. Skjutsa in den i ugnen på 250°C och grädda i ca 30 minuter. Vänd ut ur formen och låt svalna helt. Skär bort kanterna på alla sidor och skär ut tre hyfsat raka bottnar.

Fyllning I: Skala räkorna och grovhacka dem. Hacka ägg och cornichones. Rör ihop med övriga ingredienser, ej smör. Smaka av med kryddorna.

Fyllning II: Hacka de gröna bönorna och riv osten. Rör ihop med övriga ingredienser, ej smör. Smaka av med kryddorna.

Smöra de båda understa tårtbottnarna. Bred på fyllningarna. Det kan kännas som mycket fyllning, men brödet måste suga åt sig av den för att bli mjuk och god. Undvik att pressa, så att fyllningarna inte rinner ut. Bred på färskost på den sista botten innan du lägger den på de övriga.
Bred på creme fraiche på sidorna av tårtan. Finhacka salladsbladen och tryck mot kanterna så har du fått en liten gräsmattekant. Dela miniplommontomaterna på hälften och dekorera runt tårtan. Till sist travar du på räkorna i mitten.

Använd fantasin och dekorera mera med citronskivor, apelsinskivor och gurkskivor också.

måndag 22 september 2014

Hällakakor - Ångermanland


Jag bakar vidare i Ångermanland och turen har kommit till dessa kakor. Goda och sega och inte så stor skillnad från Sladdkakorna. Originalreceptet har jag hittat här och det vill att man smälter smöret, vilket jag aldrig gör i bröd. Knådar man in smöret får man ett mycket saftigare bröd. Jag gjorde som jag brukar och blev mycket nöjd. Jag har även minskat på jästen. En längre jäsning ger mer smak.

Hällakakor – 24 kakor

10 g jäst
750 g mjölk
15 g strösocker
10 g salt
1 kg rågsikt
100 g mjukt smör
Värm mjölken till ljummet och lös upp jästen i lite av den. Häll upp resten. Vänd ner socker och salt och rör ut. Tillsätt socker, salt och mjöl. Knåda ihop degen. Tillsätt det mjuka smöret och knåda in det ordentligt, tills degen är smidig och följsam. Jäs under bakduk i ca 1 timma. Dela degen i 24 bitar. Använd vetemjöl till kavlingen. Kavla med slät kavel till runda kakor om 20 cm i diameter och sedan med kruskavel. Grädda i en torr stekpanna på medelvärme.
Trava kakorna på varandra och täck med bakduk så att de håller sig mjuka. Låt svalna och frys ner om du vill äta dem en annan dag.