lördag 17 augusti 2013

Grillad älglever

Älglevern brukar man som jägare ofta lämna i skogen, som "tack för maten". Men har man fått tag på en kalv, så skall levern verkligen tas vara på. Det här receptet är inget krångligt alls. Det är snarare ett tips för sådana som inte vet vad de skall göra av sin lever.


Du behöver några skivor kalvlever utav älg. Ringla på olivolja och salta med lite grövre salt, så fastnar det inte på gallret. Grilla inte ovanpå direkt eld, utan lite vid sidan av. Pensla gärna med kryddad olja (jag har i lite timjan och rosmarin).

Servera gärna på ett gott bröd med trädgårdssallad. Enkelt, men otroligt gott.

Du kan också krydda levern precis som med nötlever - recept här.

fredag 16 augusti 2013

Pasta Carbonara

Denna italienska klassiker drar jag till med när jag har lite tid, eller ingan lust att stå i köket. Det går snabbt och det blir mycket gott.
Pasta Carbonara - 4 port

1 hackad gul lök
200-250 g pancetta/rökt sidfläsk/bacon
400 g spaghetti
4 äggulor + 1 helt ägg
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 nävar riven pecorino/parmesan/ricottaost (max 100 g)

Skär fläsket i småbitar och stek i lite olja ihop med den hackade löken. Löken skall bli mjuk och fläsket skall bli lite brynt.

Sätt spaghettin på kokning.

I en större skål vispar du ihop äggen med den rivna osten. Vanligtvis använder man pecorino eller parmesan, men det blir gott och smaskigt med ricotta också. Salta och peppra. Snåla inte med pepparn.
Vänd ner det stekta fläsket i äggsmeten och vänd ner den färdigkokta spaghettin. Vänd spaghettin så att ägg och ost täcker all pasta.

Servera omgående.

torsdag 15 augusti 2013

Grillad kanin med grillad polenta och zucchini

Det här med att äta kanin är nog inte så givet för alla. I Sverige har många barn dem som husdjur och så klart att man inte vill äta Lille Skutts kompis. Både kanin och hare ingår flitigt i medelhavsköket och är man uppvuxen med det tycker man nog inte att det är något konstigt.
Att tänka på vid tillagningen: kaninköttet tycker jag är ganska likt kycklingens, men köttet är något segare. Köttet är nästintill fettfritt och smakar inte särskilt mycket vilket gör att man får dra till med mer dominanta kryddor för att framhäva köttets smak och se till att pensla med olja för att hålla köttet saftigt.

Grillad kanin med grillad polenta och zucchini - 4-5 port

1 kanin styckad i bitar
3 dl olivolja
1 kvist rosmarin
3 blad salvia
½ citron, saften
2 msk salt

Polenta:
5 dl grova polentagryn
1 liter vatten
1 tsk salt

Tillbehör:
2 zucchini
Börja med polentan, mät upp grynen i en stekpanna med höga sidor och häll på salt och vatten. Rör om och låt koka upp. Koka tills det har blivit en tjock och härlig gröt. Jämna ut ytan och låt svalna helt så att gröten stelnar och går att skära. Perfekt att göra dagen innan eller några timmar innan grillningen.

Kaninen - skär av huvudet, ta ut inälvor. Stycka kaninen i småbitar. 
Instruktioner till hur du styckar en kanin hittar du här.

Mixa olivolja, salvia, rosmarin och citronjuice med en stavmixer. 

Häll ungefär hälften av marinaden över kaninbitarna. Strö salt över och 
låt det marineras i rumstemperatur ca 1 timma innan du börjar grilla.

Mina tjusiga zucchini från trädgården skall jag servera till. Zucchini kan du skära 
både på längden och bredden. Det viktiga är att du inte skär för tunt.

Grillen är uppvärmd och kolen är placerad så att den värmer ena halvan av grillen. Jag bryner bitarna över kolen först och flyttar dem senare till den kolfria ytan. Pensla kanin bitarna titt som tätt med den kvarstående marinaden så håller sig köttet så saftigt som möjligt. Småbitarna kommer bli klara först. Lägg dem i en kastrull så att de håller värmen. Grilla gärna med locket på med öppen ventil. Det kan ta upp till 45 minuter innan sadeln och de något tjockare benen är helt klara.

När du ser att det kanske är 10 minuter kvar på köttet öppnar du locket och sätter igång med zucchinin...
...och polentan har du skurit i tårtbitar och steker lite snabbt på grillen så att bitarna får en härligt krispig yta.

Låt kaninköttet vila en stund i kastrullen under lock så att safterna fördelas.

onsdag 14 augusti 2013

Vinbärskaka

Jag har haft ett riktigt överflöd av vinbär i år, både svarta, röda och vita. Efter saftningen får det bli en kaka tycker jag. Jag är riktigt förtjust i surt och därför blir den här kakan en riktig höjdare.
Vinbärskaka
(form ca 28 cm i dm)

Pasta frolla:
1 ägg
60 g socker
80 g smör
200 g vetemjöl

Fyllning:
350 g röda vinbär
350 g svarta vinbär
1 msk potatismjöl
150 g mandel
3 ägg
2 dl socker
1 nypa salt

Topping:
1 msk florsocker

Gör degen enligt anvisningarna här. Kavla ut degen på mjölad yta och fyll en form med avtagbara sidor. Nagga pajen och baka den ca 5-7 minuter på 200°C.

Rensa och skölj vinbären. Strö på potatismjöl och rör om.

Mal mandlarna. Separera äggen. Vispa äggulor med sockret. Vispa äggvitorna med nypan salt till styva toppar. Blanda ner mandlarna i äggulesmeten och vänd till sist ner äggvitorna försiktigt.

Häll upp vinbär i pajen och häll på smeten och jämna till med en slickepott. Grädda i ugnen på 200°C och 30-35 min.
Strö på florsocker och servera ljummen.

Receptet till fyllningen kommer från Mannerström, med några modifikationer.

tisdag 13 augusti 2013

Havresmulpaj med rabarber

Rabarbern frodas verkligen i trädgården, så nu bakas det paj var och varannan dag. Den här fina varianten är lite matigare och känns lite nyttigare, bara för att det är havre i. Byt gärna ut rabarbern till någon annan smaskig frukt.
Havresmulpaj med rabarber - ca 8 pers

90 g vetemjöl
60 g havregryn
100 g socker
125 g smör

Fyllning:
½ kg rabarber (eller däromkring)
50 g socker
1 msk potatismjöl

Smula ihop degen till en homogen massa. Skär upp rabarber i mindre bitar. Häll upp dem i en smord ugnssäker form. Strö på socker och potatismjöl och vänd ihop. Klicka ut degen över rabarbern. Det kan kännas som att den inte kommer räcka, men den kommer smälta, bre ut sig och täcka allt finfint. Grädda i ugnen på 225°C i ca 25 min.
 Lite foton på rabarbersorterna i trädgården.
  
Jag fick tipset att inte skörda av rabarbern de första 1-2 åren och det tipset har givit stor utdelning, 
även om det var svårt att låta bli att norpa några stjälkar. Nu får jag så mycket rabarber på de 
små plantorna, att jag inte ångrar min återhållsamhet en sekund.

måndag 12 augusti 2013

Fläskfilé Satay


Fläskfilé kan lätt bli lite torr och tråkig på grillen, men marinerad á la Satay, så blir den saftig och fin. Låt gärna marineras under natten.

Fläskfilé Satay - 4-5 pers

500 g fläskfilé
1,25 dl kokosmjölk
1 msk färsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
2 tsk socker

Skiva fläskfilen i tunna bitar. Strö på kryddorna och massera in i köttet. Häll på kokosmjölk och rör om. Låt vila ett par timmar i kylen. Trä sedan köttet på träpinnar, pensla med olja och grilla. Servera med kokt ris och grillade grönsaker. På spetten ovan har jag zucchini och röd paprika.


söndag 11 augusti 2013

Det finns blåbär, det finns!

Jag trodde att jag helt skulle behöva avstå från blåbär den här sommaren, med tanke på att alla risen är sönderfrusna, men så fick jag höra att någon hade hittat blåbär under en ledning och så började jag fundera på om jag kunde ha någon liknande tur i den närliggande skogen.
Jag tog med mig min 6-åring till vårt vanliga plockställe där jag vet att det finns ganska mycket mossa på marken som kanske har skyddat risen mot vinterns ruskiga frost och mycket riktigt så fanns där en del blåbär. Inte de vanliga mängderna, men åtminstone åt en frukost för blåbärssugna tjejer.
Det blev en tallrik var till flickorna med mjölk...
...och jag själv nöjde mig med en matsked i filen ihop med honung. Vilken toppen frukost att börja dagen med!