söndag 14 april 2013

Apelsinsylt


8-åringen har tjatat om apelsinsylt ett bra tag nu. Det började i början på skolterminen när skolan tog bort varm choklad och apelsinsylt från fredagsfrukostarna pga av sockerförbudet (stackars vilseledda människor). Nåja, det de inte får i skolan - det fixar mamma. Vi har aldrig använt apelsinsylt i vårt hushåll. Detta är snarare något ungarna har lärt sig att äta i skolan. Jag råkade gå förbi några ekologiska fina apelsiner i matbutiken häromdagen och tänkte att det nog kan vara dags innan apelsinsäsongen helt kommit till ända.

Jag konsulterade en gammal Husmoders Köksalmanack från 1960, där en hel sida ägnas åt apelsinernas månad (februari). Jag är lite sent ute - kalendermässigt, men bättre sent än aldrig. Hade jag vetat att jag skulle få ut denna enorma jätte-mängd sylt, hade jag bara gjort sylt på 1 apelsin. Nu blir det istället att dela ut till nära och kära.

Apelsinsylt (ca 16 dl)

4 apelsiner (eko, obesprutade, ovaxade)
1 citron
2 pomeransskal
½ liter spad
lika vikt socker som kokt fruktmassa och spad (~1340 g)

Börja med att blötlägga pomeransskalen över natten i vatten. Nästa dag skrubbar du rent apelsinerna och citronen. Lägg frukterna i en kastrull och koka i vatten (som precis täcker) i ca 15 minuter. Häll av ½ liter spad från kokningen och ställ frukterna på en skärbräda.

Skiva och finhacka så gott du kan. Är det för hett är det bara att dela dem på hälften och låt svalna något. Väg frukthacket och ½ liter vatten tillsammans. Min sats vägde 1340 g, så jag fick tillsätta 1340 g socker.

Låt massan koka. Ser din sylt mycket grov ut (det gjorde min) så kan du använda stavmixern. Jag mixade kort med den - vill ju fortfarande ha struktur på apelsinerna och inte barnmat.  Använd gärna en termometer. Den skall visa mellan 103-105°C för att sylten skall ha börjat bilda gelé. Detta tog mig exakt 45 minuter. 


 Förbered ett gäng rena glasburkar, som du har bakat i ugnen på 100°C medan sylten har 
kokat klart. Häll omgående upp sylt i burkarna och förslut genast. Låt svalna och ställ i kylen.

Så här säger barnen att sylten skall serveras - ihop med ost. Inte så illa! 
Den blev riktigt god. Tror jag skall använda den till tårtfyllning också.

Vill du sätta på proffsiga etiketter på dina syltburkar så hittar du dem på nedan länkar:
Sweet Preservation
World Label

lördag 13 april 2013

Pollo cacciatore

Börjar jag bli tjatig med mina italienska inlägg? Jag är inte klar än. Jag hittade ju så mycket gott på marknaderna, som jag har släpat med mig hem att det kommer ännu mer framöver. Kycklingen har jag inte tagit med mig från Italien, men jag hade kyckling över hemma, så vi kör på det italienska spåret där med. Pollo cacciatore är jägarens kyckling som tillagas i gryta och snabbt går det. Jag använde ekologisk kyckling, som är något större än de vanliga butiks-stackarna. Brösten använde jag i ihop med zucchiniblommorna och här kommer då resten av delarna. Använder du butiks-stackare kan du behöva en hel kyckling.

Pollo cacciatore - 4 port

kycklingdelar: 2 vingar, 2 lår, 2 ben
1 hackad gul lök
1 finhackad stjälkselleri
2 vitlökar
1 lagerblad
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
100 g pancetta (kallrökt sidfläsk)
1 dl vitt/rött vin
4-500 g krossade tomater
2-3 dl kycklingbuljong
salt
peppar
½ tsk socker (vid syrligt vin)

Bryn kycklingen i en gryta. Ta ut från grytan och ställ åt sidan. 
Stek den hackade löken och sellerin mjuka och glansiga.

 Härlig pancetta från Italien. Skär ett par skivor i småbitar.

 Vräk ner det i grytan ihop med kryddorna och vitlöken. Ta även med svålen från pancettan
(om du får med någon sådan). Den ger extra god smak.

Lägg ner kycklingen i grytan. Häll på krossade tomater, vin och buljong. Det skall inte täcka helt.
Låt koka på svag värme i ca 30 min (butiks-stackare kokas något kortare). Servera med kokt ris.

fredag 12 april 2013

Friterade zucchiniblommor med ricottafyllning

 Friterade zucchiniblommor är en riktig italiensk specialitet. Jag spanade in dessa på marknaden och det riktigt skriker vår om dem så jag köpte med mig en bunt. Det kan inte annat än att bli gott.
Friterade zucchiniblommor med ricottafyllning - 15 st

15 späda zucchini med blomma
250 g ricottaost
1 chili
salt
peppar

Frityrsmet
10 g jäst
120 g mjöl
3 dl vatten

½ liter olja för friteringen

 Öppna blomman försiktigt. Helst skall du inte riva sönder de sköra blombladen 
utan peta med fingrarna så att du når pistillen.

 Ryck ut pistillen (den bryts lätt av med två fingrar). Skölj blommorna i vatten och lägg dem i iskallt vatten i kylen. Blanda ihop ingredienserna till frityrsmeten och låt jäsa 30-40 minuter i rumstemperatur.

 Ta ut blommorna ur vattnet och skaka lätt ut vätskan. Mosa ihop ricotta, finhackad chili, salt och peppar. 
Fyll blommorna med en klick av fyllningen, använd gärna en spritspåse.

 Snurra ihop toppen.
 Ta tag i botten och doppa i frityrsmeten.

 Doppa blommorna i het olja och fritera gyllenbruna på båda sidor.

 Servera varma.


Här serverar jag blommorna med en skiva stekt kycklingbröst och tunt skivade zucchini som jag har kryddat med lite örtsalt och pressat på lite apelsinsaft.







torsdag 11 april 2013

Bolognese

Den här stackars rätten, som många lagar på 20 minuter, kommer sällan till sin rätt. En bolognese måste koka länge för att få ihop alla smakerna. Jag lagar aldrig spaghetti med köttfärssås, men 6-åringen har lagt sitt val på veckomenyn, så då får det bli det. Idag lagade jag dubbelsats så att jag även har bolognese till morgondagens lasagne.
Bolognese - 5-6 pers

1 kg köttfärs (bland-, nöt-, älgfärs)
2 hackade gula lökar
1 hackad selleristjälk
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 lagerblad
1 tsk timjan (basilika, oregano)
salt
peppar
2-3 dl oxbuljong (eller vatten + märgben)

Börja med att steka löken och selleri tills de är glansiga på låg värme. Strö på lite salt i slutet och karamellisera. Tillsätt vitlök och tomatpuré och stek med detta så att man får bort det fräna i purén. I en stekpanna bredvid bryner du köttfärsen och tillsätter till lökblandningen varteftersom den blir klar. Stek gärna i omgångar, så att köttet inte börjar koka.

Tillsätt övriga kryddor. Häll på krossade tomater och buljong. Har du ingen buljong kan du hälla på vatten och lägga med ett par märgben. Du kan koka bolognesen på spisen i 2 timmar, rör då och då. Jag väljer att koka den i ugnen i 3 timmar. Du ställer jag ett bakplåtspapper mellan grytan och locket. Rör endast en gång efter halva tiden. Smaka av sältan och pepparn.

6-åring nöjd och glad!

onsdag 10 april 2013

Bomboloni

I Kroatien äter man Krafne och i Italien Bomboloni. Det är egentligen samma bulle. Italienarna gör dem både stora och små, men jag har oftast träffat på dem i miniformat. Fyllningen brukar vara Crema Pasticceria (vaniljkräm), eller någon typ av chokladkräm. Degen som jag använder i det här receptet är till grunden samma som Krafne receptet, men jag har minskat på mjölmängden rejält. Mer vätska i en deg ger större blåsor och till så här små Bomboloni behövs utrymme för att få plats med krämen. Vill du göra större Bomboloni tar du bara en större stans.

Börja med krämen som måste stå i kylen några timmar.

Crema Pasticceria
½ liter mjölk
2 tsk vaniljsocker/½ vaniljstång
4 äggulor
150 g socker
30 g mjöl

Koka upp mjölk och vaniljsocker. Undertiden vispar du äggulor och socker luftigt och krämigt. Tillsätt mjölet och vispa ihop det med äggsmeten. Tillsätt den heta mjölken försiktigt, lite i taget, tills alltihop är ihop blandat. Fiska upp vaniljstången om du haft i en sådan. Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt koka upp. Använd en träslev eller skandinavisk visp så att du hela tiden skrapar på botten. Krämen får inte fastna och bränna vid – då är det bara att slänga bort den. Låt krämen koka 3-5 minuter. Vispa hela tiden. Krämen kommer klumpa sig något i början, men det är bara att vispa. Låt krämen svalna i ett vattenbad. Rör emellanåt så att det inte bildas någon hinna. 


När den är svalna nog att ställa in i kylskåpet lägger du plastfolie rakt på krämen så att ingen luft kommer emellan. Du vill inte ha en tjock hinna. Ställ krämen i kylen och låt stå 4-5 timmar. Den kommer bli lite pudding liknande när den är klar.
Bomboloni – ca 60 st

4 ägg
50 g socker
25 g jäst 
250 g mjölk
½ tsk salt
1 msk vaniljessens eller 1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
rivet skal av 1 apelsin
600 g vetemjöl
50 g rumsvarmt smör

1 liter olja för fritering
3-4 dl strösocker att rulla bullarna i

Vispa ägg och socker. Smula ner jästen och häll på fingervarm mjölk. Vispa i salt, vanilj, rom och skal från citrus. Häll på vetemjölet och knåda ordentligt. Degen skall inte släppa bunkens kanter eller bakbordet utan vara lite fuktig, men fortfarande smidig. Det får inte bli en fast bröddeg! Klicka i smöret och knåda på tills allt smör har sugits upp i degen.
Forma degen till en boll och smörj in den i lite olja. Låt jäsa i en timma.
Efter en timma har degen blivit dubbelt så stor. 
Du behöver mycket mjöl på ett bakbord, stjälp upp degen.
Pilla inte på degen mer än nödvändigt. Strö på mjöl och kavla degen till en platt kaka som 
är ca 1 cm tjock. Kavla inte för tunt, för då kommer du får platta bomboloni.

 Du behöver något trevligt att stansa med, som är ca 4 cm i diameter. Ett glas, en tjusig stansform, eller gör som jag och använd en toa-rulle! 

Den överblivna degen viker du ihop med lätta händer - ingen knådning - och stansar ut ytterligare några bomboloni. Sista degklumpen kan du bara rulla ihop till en bulle, så blir det en bombolono av den med.

 Här har jag ställt bomboloni på mellanläggspapper, som jag har klippt itu. Detta för att lättare kunna stjälpa ner dem en och en i den heta oljan när de jäst färdigt och för att inte förlora någon luft i dem. Man vill ju att de skall vara så puffiga som möjligt. Jag föredrar dock att använda bakplåtspapper med non-stick beläggning, som jag dessutom penslar med olja. Låt jäsa 30 min övertäckta. Inget drag i närheten. Dessa godingarna vill ha det varmt.
Värm oljan till 170°C. Förbered en spritspåse med en tunn tyll. 
Du skall fylla bomboloni med fyllning så snart de blivit klara.

 Nu är de färdigjästa.


 
 Fritera dem nu i en vid kastrull. Tänk på att de sväller upp ordentligt, men jag får plats med ca 5-6 stycken i min 3 liters kastrull. De friteras ca 1 minut på varje sida. Låt inte värmen dra iväg, mät gärna med termometer. Min spis har värmeintervaller upp till 9 och efter att jag kommit upp i rätt temperatur, fick jag hålla den på 4:ans värme.


Låt dem svalna något. Fyll spritspåsen med Crema Pasticceria, nyponmarmelad, plommonmos, äppelmos, jordgubbssylt, vaniljkräm, choklad - och hasselnötskräm, chokladganache...


Se till att ha ett gott arbetsflöde:
a) Ta upp färdigfriterade bomboloni ur oljan. Lägg dem på papper så att de rinner av kort.
b) Lägg ner nya bomboloni i oljan.
c) Vänd de tidigare bomboloni i strösocker och ställ dem i en äggkartong för att få bra stöd.
d) Vänd nya bomboloni i oljan så att andra sidan friteras.
e) Fyll bomboloni med kräm.

...börja om från början.

Överfyllda bomboloni torkar du lätt av innan servering.

tisdag 9 april 2013

Arrivederci Italia

Jag och familjen är precis hemkomna från Italien. Vi har varit i Rom i fem dagar med hela tjocka släkten och förutom att vandra runt och kika på sevärdheter hela dagarna, så har vi även hunnit kalasa ordentligt. Min 7-åring har blivit en 8-åring, svärfar har fyllt 65 år och svärmor 60 år. Tre morgnar i rad sjöngs det ”Ja må hon/han leva” och Italienarna måste ha undrat vad vi höll på med varje morgon.
Våren har kommit till Rom, körsbärsträden blommar och grönskan kikar så smått upp ur marken. Det kändes riktigt tungt att ta på sig täckjackan i morse efter att ha traskat runt utan jacka helt och hållet. På den här vältrafikerade gatan stötte vi på en hel allé av apelsinträd. Ingen äter apelsinerna, då de är giftiga av alla avgaser, men visst är det vackert?

Från vänster: kanin, höna och kyckling
Familjen tyckte att jag inte skulle lägga någon tid på matlagning, men jag som varit i Rom förr ett par gånger visste bättre. Låt dem hållas! Vi besökte ett par restauranger och beställde bland annat in en sparrisrisotto. Riset var förvisso perfekt kokt, men sparrisarna lyste med sin frånvaro. Inget salt, ingen peppar, inga kryddor alls. Ändå åt vi bland romarna för att försäkra oss om att undvika turistfällorna. Nej vad tråkigt!









Som tur var låg en stor och fin saluhall placerad ca 50 meter från vår lägenhet. De har en hel avdelning med fantastiska fiskar.

Och här nedan hittade jag en massa spännande bläckfisk sorter. Hade jag haft tid hade jag provat alla sorterna jag hittills inte träffat på.
Jag hittade en massa spännande grönsaker (vilka troligtvis är växthusodlade till stor del) och kött av bra kvalité, vilket resulterade i att jag lagade kvällsmålen i lägenheten istället. Italienarna själva har ett i våra ögon märkligt intagande av sina måltider. På morgonen snapsar de i sig en liten espresso. Känner de hunger så tar de en panino (macka), eller en pizzetta (pizza slice), som de tuggar på medans de är på väg någonstans. Någon middag äter de inte förrän sent på kvällen och då är en 7 rätters inte ovanlig. Svärfar kommenterade att han inte sett en enda överviktig person sedan vi anlänt, så helt fel kan det inte vara. Vi anpassade oss efter detta och satte i oss panini med skivad porchetta (Gud så gott) och till kvällen lagades mat i stora drivor.  
Ett besök på Campo de Fiori (en stor utomhusmarknad) var klimax för min del. Ni vet hur det blir när det blir för mycket av det goda…jag visste inte vad jag skulle köpa utan gick mest runt och stirrade på allt.
Jag besökte också Castroni, som är en butikskedja som säljer delikatesser och specialiteter. Även här blev jag förvirrad av det förstora utbudet, så jag gick ut med endast en påse Sicilianskt havssalt. Nu när jag är hemma grämer jag mig, jag borde ju handlat det och det och det…

Desserter är min stora svaghet och som tur var är sådana mycket goda i Rom.
Överst t.v. Bomboloni, överst t.h. Strufoli (Napolitansk specialitet). Nere t.v. Cannoli (Siciliansk specialitet) och nere t.h. Tortina con crema e pinoli
8-åringen plockade Fortuneller (kumquat/kinesisk mandarin) i vår Romerska trädgård, så dem skar vi upp och smaksatte vattnet med. En dryck för de törstiga vandrarna. Jag lyckades även släpa med mig hem en del ovanligheter, som jag skall laga lite godsaker av. Sådant som komma skall...