söndag 23 december 2012

Mlinci

Mlinci är ett slags tunnbröd, som man bryter i bitar, kokar i saltat vatten och som man till sist häller lite fett på från fågeln man skall äta till. Mlinci äter man alltid ihop med ugnsbakad kalkon i norra Kroatien. På juldagen skall jag servera detta med anka och då mlinci går att förvara lika länge som knäckebröd, kan man ju baka dem långt i förväg.

Mlinci

1 kg vetemjöl
2 ägg
½ dl rapsolja
1½ tsk salt
ca 4 dl kallt vatten

 Knåda ihop alla ingredienserna till en hård men smidig deg.

 Gnid in med lite olja och låt vila 20 minuter.

Efter 20 minuters vila är degen elastisk och redo att kavlas.
Mjöla bakytan sparsamt. Degen kommer inte kladda.

 Dela degen i 12 bitar och kavla ut dem så tunt det går. Degen skall var nästintill genomskinlig.
Har du en pastamaskin, kan du kavla i den.

Det gör ingenting om det går hål i degen. Bröden skall ändå brytas i bitar innan tillagning.
Lägg degen direkt på den varma plåten i förvärmt ugn.

Baka bröden i ugnen på 225°C i ca 5-7 minuter, eller tills de har fått lite färg. Låt svalna.

Tunnbröden bryter du i bitar och förvarar tills det är dags att laga fågel i ugnen. Se gärna mitt juldagsinlägg med Fylld ugnsbakad anka och mlinci.

Honungssenap

Det är inte helt nödvändigt att göra hemmagjord senap, men det är lite godare med hemmagjort och detta tar inte så lång tid.
Honungssenap

½ dl brunt senapsfrö
½ dl gult senapsfrö
1 dl vatten
½ tsk salt
1 msk äpplecidervinäger
3 msk flytande honung
½ tsk havssalt
½ dl rapsolja


Lägg fröna i blöt i vattnet i någon timma. Mixa alla ingredienserna tills det har blivit krämigt. Alla kornen kommer inte bli söndermixade och det är inte heller syftet. Senapen skall vara grov. Smaka av syran och sältan. Förvara i kyl och lagra ett par dagar innan den skall ätas.

lördag 22 december 2012

Skurna Dinkelpepparkakor

Dessa pepparkakor är en sån där snabb variant, som man inte behöver kavla. Du bara skär dem i skivor och gräddar. Det går ganska snabbt.

Skurna Dinkelpepparkakor - ca 120 st

250 g socker
120 g smör
1 dl ljus sirap
½ dl vatten
1 ägg
1½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen muskotnöt
2½ tsk malda nejlikor
2½ tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
½ kg dinkelsikt
pumpakärnor/solrosfrön/hackade nötter till dekoration.

 Lägg smör, sirap och socker i en kastrull.
Smält ihop och låt koka upp.

 Tillsätt kryddorna. Låt svalna något och tillsätt ett ägg och vatten. Rör ut ordentligt. Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ner i sirapsblandningen. Knåda igenom så att det inte finns några mjölfickor.

 Lägg degen på ett bakplåtspapper på längden och forma till en limpa.

Forma en lång och slät limpa med hjälp av bakplåtspappret.
Vira in och lägg i kylen till nästa dag...eller när du har tid att baka dem.

Skär tunna skivor av limpan.

Dekorera med pumpakärnor, solrosfrön eller hackade nötter.


Grädda i ugnen på 200°C i ca 8 minuter. Låt svalna och ät hela vintern.


Receptet är från Renée Voltaire.

Julskinka i år igen

Kommer du inte ihåg hur du gjorde förra året? Här kommer alla stegen till en perfekt skinka.


Ugnsbakad skinka

Skall du ugnsbaka en rimmad skinka behöver du följa några steg. Skinkan skall sköljas av och måste ligga i kallt vatten ca 2 timmar för att inte bli för salt. Låt nätet sitta kvar.

Sätt ugnen på 125°C, stick in en ugnstermometer i skinkan. När skinkan har uppnått ungefär 60°C, kan du skära bort nätet, annars finns det en risk att det helt fastnar i svålen. Baka skinkan tills innertertemperaturen når 70°C.Ta ut skinkan ur ugnen, täck den med folie och låt stå. Nu kommer temperaturen att stiga ytterligare medan den vilar. Att baka skinkan på så här låg temperatur ger en saftigare skinka.




Liten skinka 2-3 kg - ca 4 timmar i ugn
Mellanstor skinka 4-5 kg - ca 5-6 timmar i ugn
Stor skinka 6-8 kg - ca 7-8 timmar i ugn









Du kan också baka skinkan på 175°C, det går nästan dubbelt så fort.
Liten skinka 2-3 kg - ca 2½ timmar i ugn
Mellanstor skinka 4-5 kg - ca 4 timmar i ugn
Stor skinka 6-8 kg - ca 6 timmar i ugn






*

Kokt skinka

Skölj skinkan, låt nätet sitta kvar. Stick in en termometer och lägg i en stor kastrull. Låt vattnet precis täcka skinkan. Lägg gärna med en morot, en klyftad lök, ett lagerblad och några svartpepparkorn.

Låt vattnet koka upp och sänk senast till lägsta. Låt skinkan koka med locket på. Samma tider gäller som för ugnsbakning på den högre temperaturen.

Liten skinka 2-3 kg - ca 2½ timmar
Mellanstor skinka 4-5 kg - ca 4 timmar
Stor skinka 6-8 kg - ca 6 timmar








*

Griljerad skinka

1 ägg
3 msk senap
1 msk honung
3 msk ströbröd
(1 näve nejlikor)

Skinkan skall ha svalnat ordentligt. Skär gärna bort svålen, men inte allt fett. 
Vill du ha med nejlikor, skär du ett rutmönster i fettet och sticker in en nejlika vid varje kryss.
Nejlikor ger god smak, så ta dig gärna tid till detta.

Vispa ihop ägg, senap och honung. Pensla röran på skinkan.

Strö sedan över ströbröd.

Griljera i ugnen på 225°C i ca 15 min, tills du är nöjd med färgen på din skinka.
Låt svalna innan du skär upp den.

fredag 21 december 2012

Ätbara julklappar del IV - klappat och klart

Nu är jag helt klart med de ätbara julklapparna. Bara kvar att slå in allt som jag har pysslat med under veckan. Jag väljer gärna cellofanpåsar, så att man ser vad som väntar i påsen.

Chokladkakan inpackad och klar.
Denna tog mannen med sig som ge-bort present vid ett jul-knyt-kalas med jobbet.

Jag har gjort kanderade mandlar med chokladöverdrag. Mon Dieu vad gott!
Recept från Sèbastien Boudet kan du hitta här.

Svärmor har hjälpt mig skala drygt 4 kilo äpplen.
Tur att man har en svamptork.

Chokladpuckarna, något mer dekorerade än sist.

Arancini i småpåsar

 
Kanderade mandlar

Sèbastiens urgoda mandlar med chokladöverdrag.
Jag åt upp flera nävar medan jag packade, det går inte att hålla sig...

Torkade äppelskivor

Chokladpuckar

Julklappar och gå-bort presenter förberedda

Skållade mandlar

 Häll upp vatten i en kastrull och tillsätt mandlar.
 Koka i 5 minuter. Spola i kallt vatten.
 Gnugga mandlarna med en kökshandduk för att repa upp skalen.
 Alla skalen kommer inte att ha lossnat. Kläm på nöten så spricker skalet och mandeln flyger ur.
Låt torka. Ät till glögg eller använd i bakelser.

torsdag 20 december 2012

Ätbara julklappar del III - Arancini/kanderade apelsinskal

Vi är mitt i apelsinsäsongen och apelsinskal råder det ju då knappast brist på. Innan du börjar, ser du till att skalen på apelsinerna är välskrubbade. Använd gärna ekologiska apelsiner som varken är vaxade eller besprutade. Av 1½ kg apelsiner får du ut 200 g apelsinskal. Dessa skall blötläggas i 5 dagar och därefter väger du dem. Det är den blöta vikten som anges i receptet.

Arancini/kanderade apelsinskal

ca 300 g blötlagda apelsinskal (200 g färska apelsinskal)
300 g socker
1½ dl vatten
150 g socker

 Tryck skalet hårt mot ytan, vita sidan upp.
Filéa bort det vita så gott det går.
Lägg skalen i en skål med vatten. Skalen skall ligga i blöt i 5 dagar. Byt vatten 2 gånger om dagen för att få ut all beska ur skalen och för att förhindra ev. jäsning.
Strimla skalen.
Nu skall du smälta vatten och socker. Du behöver lika stor mängd socker som skal och halva mängden vatten som skal. 300 g skal=300 g socker=150 g vatten (1½ dl)
Tillsätt skalen till sockerlagen och låt koka på svag värme.
Rör lite då och då, men du behöver absolut inte stå och vakta. När vattnet nästa har kokat bort och vätskan har blivit sirapsliknande, kommer sockret börja bubbla. Nu är det nästan klart.
Efter ytterligare en kort stund är det näst intill ingen sirap kvar. Ta fram ett bakplåtspapper.
Strö över 150 g socker och lägg upp apelsinskalen på sockret. 
 Vänd dem omgående i sockret. Låt svalna på bakplåtspapper.
 Sega råttor bye, bye!