Idag kommer jag med lite engelska bullar. Dessa godingarna äter britterna på långfredagen och därför tyckte jag att det var läge att presentera dem idag. Britterna gillar verkligen russin i sina bullar. Dessa kan man helt hoppa över, eller varför inte ersätta med lite torkade blåbär?
Hot Cross Buns – 15 st
(Engelska påskbullar)
10 g jäst
300 g mjölk
3 g salt
75 g socker
1 ägg
1 apelsin, skalet
75 g russin
500 g vetemjöl
50 g mjukt smör
Korset:
75 g vetemjöl
ca 60-75 g vatten
Pensling:
30 g smält smör
Smula jästen och häll på ljummen mjölk. Rör ut jästen. Tillsätt salt, socker, ägg och apelsinskal och vispa igenom. Tillsätt russin, vetemjöl och mjukt smör. Degen blir väldigt, väldigt kladdig, men detta är helt i ordning. Du kommer få luftiga och mjuka bullar, så tillsätt inget mer mjöl. Knåda degen någorlunda elastisk. Låt jäsa en timma. Slå ner degen och låt jäsa 45 minuter. Dela degen i 15 bitar (ca 65-70 g vardera) och forma små bullar. Ställ dem glest på en plåt och låt jäsa 1 timma.
Till korset: vispa ihop vetemjöl och vatten till en seg massa. Lägg smeten i en 1 liters fryspåse, klipp litet hål i kanten så att krämen rinner ut tunt. Forma kors på varje bulle. Grädda bullarna på 225°C i ca 15 minuter, eller tills de har fått vacker färg.
När bullarna har tagits ut penslar du dem omgående med smält smör så att de får en vacker glansig yta.
Ursprungsreceptet kommer från Paul Hollywood.
En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
fredag 18 april 2014
torsdag 17 april 2014
Brunsås
Har man gott om hemmagjord buljong i frysen, är såsen aldrig långt borta. Den här varianten är helt gräddfri. Den passar faktiskt till allt; oxkinder, köttbullar, stekt älgkött etc. etc. God är den också.
Brunsås - ca 7½ dl (2 måltider)
50 g smör
50 g vetemjöl
1-2 msk tomatpuré
1½ liter mörk oxbuljong
Smält smöret och strö på vetemjölet. Vispa ihop och låt
fräsa 4 minuter. Häll på buljongen och låt koka ca 2 timmar utan lock. Såsen
kommer ha reducerats med ungefär hälften.
onsdag 16 april 2014
Svinjske koljenice - Ugnsbakade fläsklägg
Här serveras fläsklägg á la stenålders stil. Mycket enkelt, snabbt och vrålgott. Fläsklägg är ett förhållandevis billigt kött. Steker man det i ugnen med svål och ben blir det otroligt saftigt och mört.
Svinjske koljenice - 6-8 personer
2 st fläsklägg (ca 2 kg, hela, ej rimmade)
Snitta fläskläggen i svålen och salta noga i varje hål och runt om. Lägg läggen på en plåt och in i ugnen på 175°C i 1 timma. Skala potatisarna, olja in dem, salta och strö hackad salvia på. Ställ dem i ugnen med läggen och låt stekas ytterligare 1 timma. Eventuellt kan du höja värmen till 200°C om svålen ser blek ut. Svålen på läggen skall vara fullständigt knaprig. Servera med en fräsch grönsallad till, ajvar, eller svingodsås.
Svinjske koljenice - 6-8 personer
2 st fläsklägg (ca 2 kg, hela, ej rimmade)
1½ kg potatis
1 msk hackad salvia
salt
rapsolja
Snitta fläskläggen i svålen och salta noga i varje hål och runt om. Lägg läggen på en plåt och in i ugnen på 175°C i 1 timma. Skala potatisarna, olja in dem, salta och strö hackad salvia på. Ställ dem i ugnen med läggen och låt stekas ytterligare 1 timma. Eventuellt kan du höja värmen till 200°C om svålen ser blek ut. Svålen på läggen skall vara fullständigt knaprig. Servera med en fräsch grönsallad till, ajvar, eller svingodsås.
tisdag 15 april 2014
Krempalaćinke - Krämig pannkakstårta
Krempalaćinke - 12 portioner
Smet
5 ägg
80 g socker
80 g smör
80 g mjöl
3 dl mjölk
Fyllning
1 dl socker
1 msk kakao
2 dl malda nötter (mandlar, valnötter, hasselnötter)
Glasyr
1 msk smör
1 msk socker
1 msk kakao
Separera äggen. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Vispa äggulor med socker och tillsätt smält smör. Vänd ner mjöl och mjölk och vispa. Tillsätt äggvitor sist, genom att vända ner dem försiktigt.
Fyllningen: blanda ihop socker och kakao i en liten skål och ställ de malda mandlarna bredvid.
Du behöver en stekpanna, som är ca 20-25 cm i diameter. Stek pannkakorna på ena sidan i en klick smör. De skall fortfarande vara rinniga på ovansidan när de läggs upp med den rinniga sidan på fat. Strö 1 msk av sockerblandningen och 1 msk av nötterna ovanpå varje pannkaka, fortsätt tills du har en pannkaka kvar. Den sista pannkakan stjälps uppochner ovanpå de andra. Ingredienserna till glasyren kokas ihop i stekpannan och hälls över pannkakorna. Strö till sist lite malda nötter på toppen.
Servera ljummen.
måndag 14 april 2014
Fiš paprikaš - Fiskgryta i paprikasås
Fiš paprikaš är en traditionell rätt från norra delen av Kroatien, som gränsar mot Ungern. Den är särskilt populär i Slavonien. Använd hel fisk, annars blir det ingen god smak på såsen. Vanligtvis använder man flodfisk från Donau, men visst går det bra med insjöfisk, eller havsfångat.
Fiš paprikaš - 4 port
1 forell (ca 500 g)
1 gul lök, hackad
200 g krossade tomater
1 msk paprika pulver
1 tsk starkt paprika pulver
2 dl vitt vin
salt
peppar
Skiva fisken i kotletter. Hacka löken och stek den mjuk. Tillsätt krossade tomater, paprikapulver och vitt vin. Låt koka upp och koka på svag värme i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sänk till lägsta värme och lägg ner fiskbitarna. Låt sjuda i 20 minuter max - beroende på hur stora bitarna är. Om såsen inte täcker fisken kan du hälla på lite vatten. Serveras vanligtvis med pasta.
Fiš paprikaš - 4 port
1 forell (ca 500 g)
1 gul lök, hackad
200 g krossade tomater
1 msk paprika pulver
1 tsk starkt paprika pulver
2 dl vitt vin
salt
peppar
Skiva fisken i kotletter. Hacka löken och stek den mjuk. Tillsätt krossade tomater, paprikapulver och vitt vin. Låt koka upp och koka på svag värme i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sänk till lägsta värme och lägg ner fiskbitarna. Låt sjuda i 20 minuter max - beroende på hur stora bitarna är. Om såsen inte täcker fisken kan du hälla på lite vatten. Serveras vanligtvis med pasta.
söndag 13 april 2014
Kuvertbröd
Kuvertbröden var länge en av mammas "nojjor". Tidvis kunde hon baka dem varje vecka i flera månader i sträck, tills hon hittade något annat hon kunde baka ihjäl. De är väldigt goda och smöret ger dem en väldigt god arom.
Kuvertbröd - 16 st
10 g jäst
Pensling:
1 ägg
+ 1 msk vallmofrön
/sesamfrön
Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken och rör ut jästen tills den löser sig. Tillsätt resten av mjölken och ägget och vispa. Tillsätt mjöl och salt och knåda ihop. Tillsätt mjukt smör och knåda in till en smidig deg. Låt jäsa 1 timma.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje deg till en ca 20 x 50 cm rektangel. Vik degen på längden i tre veck enligt bild. Dela varje längd i 8 delar, vänd uppochner och ställ på en bakplåt att jäsa i 45 minuter. Pensla med ägg och strö på frön. Grädda på 250°C i 12 minuter, eller tills gyllene.
Kuvertbröd - 16 st
10 g jäst
300 g mjölk
1 ägg
500 g vetemjöl
10 g salt
100 g smör
Pensling:
1 ägg
+ 1 msk vallmofrön
/sesamfrön
Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken och rör ut jästen tills den löser sig. Tillsätt resten av mjölken och ägget och vispa. Tillsätt mjöl och salt och knåda ihop. Tillsätt mjukt smör och knåda in till en smidig deg. Låt jäsa 1 timma.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje deg till en ca 20 x 50 cm rektangel. Vik degen på längden i tre veck enligt bild. Dela varje längd i 8 delar, vänd uppochner och ställ på en bakplåt att jäsa i 45 minuter. Pensla med ägg och strö på frön. Grädda på 250°C i 12 minuter, eller tills gyllene.
lördag 12 april 2014
Sekeli gulaš
Efter några riktigt kalla april dagar, kände jag att det var dags för en mustig och vintrig gryta. En gulasch med ungerskt ursprung är Sekeli gulaš, efter författaren och journalisten Jozsef Szekely. Denna gulasch lagades tidigare mycket i Kroatien, särskilt i gränsområdena mot Ungern. Gulaschen är något tjockare och torrare än en vanlig gulasch.
Sekeli gulaš - 6 port
750 g grytbitar av fläsk
250 g kallrökta revben av gris
2 msk ungerskt paprikapulver (lika delar söt och het paprika)
salt
peppar
2 lagerblad
700 g vatten
400-500 g riven surkål
Det är inte nödvändigt att bryna köttet i den här grytan, så hacka löken och stek den glansig och genomskinlig. Tillsätt grytbitarna, revben, kryddor och häll på vatten. Revbenen kan ersättas med god rökt korv. Låt puttra 45-60 minuter. Om du ersätter grisköttet med nötkött, så kommer grytan behöva dubbel koktid. De sista 30 minuterna lägger du i den rivna surskålen, rör om och låt koka med. Surkål behöver koka på väldigt låg värme i ca 30 minuter. Tänk på detta om du ersätter grisköttet med nötkött.
Servera gulaschen med potatisstomp.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)