Jag tänkte att jag skulle bjuda på en av familjens favoriträtter. Kotletter kan lätt bli torra om man översteker dem, därför bryner jag dem bara och kör klart dem i ugnen.
Apelsinkotletter - 4 port
4 fläskkotletter
smör
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Sås:
1 tsk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 dl oxbuljong
2 tsk mörk soja
2 apelsiner, saften
1 apelsin, skalet
Bryn kotletterna i en stekpanna och ställ dem sedan i en ugnsfast form. In med dem i ugnen på 150°C i ca 15-20 min.
Ta stekpannan som du har stekt kotletterna i. Strö på vetemjölet och vispa. Häll på oxbuljong och grädde och låt koka på svag värme tills det tjocknar något. Häll på soja, apelsinsaft och apelsinskal och låt koka tills såsen tjocknar till önskad konsistens. Ställ ner kotletterna i såsen och servera med ris till.
Tips - har man inte grädde hemma kan man ersätta med creme fraiche och lite extra buljong.
En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
torsdag 7 juli 2016
tisdag 21 juni 2016
Smulpaj med rabarber - rabarberpaj
Ni anar inte hur många samtal jag fått den här månaden från nära och kära, som frågar "har du ett bra recept på rabarberpaj?" Mitt vanligaste svar brukar vara: finns på bloggen. Just en vanlig rabarbersmulpaj har jag aldrig publicerat, då det känns aningen för basic. Men på allmän begäran kommer här mitt vanligaste och mest alldagliga recept. Finns inget enklare och godare.
Smulpaj med rabarber
180 g vetemjöl
1 msk socker
1 nypa salt
150 g smör
Fyllning
500-600 g rabarber
2 msk socker
Skölj rabarbern och skär den i bitar. Fördela i en pajform. Blanda ihop mjöl, socker och salt och vänd ner smöret som du smular sönder. Finfördela med fingrarna. Se till att du får lite större smulor och inte gryn. Smulorna smälter ihop och bildar ett fint täcke över pajen, medan grynen bara blir torra.
Grädda på 225°C i 30 minuter. Servera med vaniljsås enligt nedan recept:
Råvispad vaniljsås
Fin vaniljsås
Vaniljsås
Smulpaj med rabarber
180 g vetemjöl
1 msk socker
1 nypa salt
150 g smör
Fyllning
500-600 g rabarber
2 msk socker
Skölj rabarbern och skär den i bitar. Fördela i en pajform. Blanda ihop mjöl, socker och salt och vänd ner smöret som du smular sönder. Finfördela med fingrarna. Se till att du får lite större smulor och inte gryn. Smulorna smälter ihop och bildar ett fint täcke över pajen, medan grynen bara blir torra.
Grädda på 225°C i 30 minuter. Servera med vaniljsås enligt nedan recept:
Råvispad vaniljsås
Fin vaniljsås
Vaniljsås
tisdag 10 maj 2016
Resa till Island - tips på vad du kan äta i Reykjavik
Gatukonst med mattema - svampar |
Planerar du en resa till Island, så ha i åtanke att mat är ganska dyrt. Mycket måste importeras, så det är ju inte konstigt. Islänningarna själva kan odla ganska mycket grönsaker och en del frukt i sina växthus, som de värmer på geotermiskt vis, dessutom besprutar de inte sina grödor. Här äter man mycket fisk, som det finns gott om. Nationarätten tycks vara fish and chips, eller köttsoppa. Handlar du kött i affären så är kyckling det som är billigast. Både griskött och nötkött finns tillgängligt, men lamm är det vanligaste näst efter kyckling.
Bor man i lägenhet, som vi gjorde, är det inget som hindrar att man lagar maten själv. Vi kombinerade att äta ute med att laga eget.
Vi kollade i förväg upp lite restauranger på Tripadvisor och insåg att merparten av resekassan kommer försvinna rakt in i magen. Inget att göra åt saken, äta måste man :) Förstora gärna bilderna genom att klicka på dem.
Första restaurangen vi besökte var Sjöbaronen. Restaurangen ligger precis vid gamla hamnen, så här kan man svänga förbi direkt efter en valsafari tex. Restaurangen är känd för sina fiskspett och hummersoppa. Vi hade redan innan läst recensioner om att soppan inte är något särskilt och med tanke på att jag själv gillar min egen hummersoppa bäst, så skippade vi detta och gick rakt på fiskpetten. Här finns räkor, torsk, kolja, rödspetta, lax mm. Spetten kostar mellan 1350-1850 ISK/st (ca 90-125 SEK). Tyvärr blir man inte mätt på ett spett, så se till att beställa minst 1½ per barn, 2 per vuxen.
Fullständig avsaknad av kryddor - inte ens salt, gjorde att detta blev en besvikelse. Trots att vi och alla övriga gäster saltade som galningar, så var det lite kört när man gjorde det i efterhand. Restaurangen är inte "whale friendly" och man kan alltså äta vikval här. Vi gjorde tabben och beställde ett smakprov (det var gott, smakar som oxfilé). På valsafarin efteråt fick vi reda på att valarna är fridlysta och att man kämpar med att informera turisterna att det är på grund av dem som valar överhuvudtaget jagas. Vi var lite naiva och trodde att Island var så pass modernt att de själva satte gränser på vad som fick jagas och vad inte. Tydligen fanns det inte så gott om dessa valar som vi trodde. Så ät inte val på Island, eller någon annanstans för den delen!!!
Nästa restaurang på tur är Kaffivagninn. Detta måste jag säga var resans höjdpunkt. Ni vet hur mycket jag älskar mat och särskilt när det är så här välgjort att man ryser av välbehag vid varje tugga. Här är det enkelt och urgott som gäller. Kaffivagninn har mest fiskrätter på menyn. Priserna för en varmrätt ligger på 2300-2700 ISK (ca 150-180 SEK). Portionerna är stora, så du blir rejält mätt.
Även Kaffivagninn ligger vid den gamla hamnen, men längst bort på piren.
Mycket vacker utsikt över hamnen och är det soligt så ser du till att
få en sittplast ute där det är lä. Kaffivagninn är en av Reykjaviks
äldsta restauranger och började som en matvagn.
Visst har de en vackert målad meny (finns även i pappersformat på engelska)? Passa på att smaka deras goda bakelser.
Sista matstället vi besökte var Bäjarins bästa pölsor. Detta skall tydligen vara världens första korvvagn och de serverar även den godaste korven. Stället besöks årligen av en massa kändisar. Köerna kan vara långa, men när vi var där var det ingen kö. Se till att köpa en korv med "allt på", för den smakar helt enkelt alldeles för tråkigt med enbart ketchup. Allt innebär: rå lök, torkad lök, ketchup, majonnäs och senap. Den isländska senapen är väldigt söt och kola smakande. En korv kostar 420 ISK (28 SEK). Enligt min lilla familj var korvarna inget särskilt. Jag föredrar Härryda Karlssons Wienerkorv , som är 100-gånger godare om jag får säga mitt :)
Övrigt kring mat:
En isländsk frukost kan se ut enligt nedan: isländskt smör (SMJÖR), med isländsk gurka, ostmacka och skyr med torkade blåbär på. Till lunch kanske man tar en liten sushi. Jag köpte min 8-pack på Sushibarinn och den är med lyxig rökt ål och avokado runt. Priset landade på 2300 ISK (150 SEK), men de har luncherbjudande för 10 bitar med soppa som kostar 1650 ISK (110 SEK).
Ungarna kunde inte motstå Dunkin Donuts, så vi lät dem välja fritt och föräta sig. Ungarna enades om att de var torra och inte alls lika goda som mammas.
Vad det gäller snabbmat, så finns det gott om ställen som säljer hamburgare. Min make besökte Burgerjoint och tyckte att det var himmelskt (inget foto dessvärre). KFC finns på ett par ställen, men ligger strategiskt utanför staden så det är långt att gå. Inget jag någonsin äter igen, men ungarna ville prova. McDonalds och Burger King stängde ner i finanskrisen och enligt islänningarna själva så är det "...and don't come back" som gäller.
Chokladöverdragen saltlakrits måste ni köpa med er hem. Mycket gott, tyckte vi. Ovan ser ni även bacon snacks från närmaste matbutiken Bonus. Detta var även butiken vi handlade mat i. Matpriserna är ca 30% dyrare än vad maten är hemma. Urvalet är också mycket mindre.
torsdag 14 april 2016
Kumminbullar - Gästrikland
Det är dags för en kortvisit i Gästrikland. De här enkla portionsbröden kommer från boken Landskapsbröd av Karl-Johan Börjesson. Man kan slänga med kummin i degen, men kummin har ganska stark smak, så jag pyntar bara bullarna med kryddan.
Kumminbullar - 8 st
10 g jäst
320 g mjölk/vatten
1 msk sirap
10 g salt
300 g rågsikt
180 g vetemjöl
25 g mjukt smör
Topping
1 ägg
1 tsk kummin
Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap och salt. Vänd ner mjölet och knåda ihop. Knåda in det mjuka smöret och låt jäsa i 1½ timma. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 bitar. Runddriv till 8 små bullar. Låt jäsa i 45 minuter. Pensla med ägg och strö på kummin. Värm ugnen till 250°C och grädda i ca 10-12 minuter. Lägg upp dem på galler och täck med en kökshandduk.
torsdag 7 april 2016
Jättendals limpa - Hälsingland
Här kommer Hälsinglands version på sirapslimpa. Receptet kommer från Sylvia Johansson (som även kallar limporna för Hedbergslimpa) och är tryckt i boken Gålsgevder om seder, bruk och mattraditioner i Jättendal av Jättendals Hembygdsförening.
Jättendals limpa - 2 st
10 g jäst
5 dl vatten
200 g sirap
20 g salt
1 kg rågsikt
Smula jästen och rör ut med vatten och sirap. Tillsätt salt och mjöl. Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 1½ timma. Dela degen i två bitar och forma till smala limpor. Lägg upp på plåt och låt jäsa i 45 minuter. Värm ugnen till 250°C och grädda i 35-45 minuter. Lägg upp dem på galler och täck med en kökshandduk.
torsdag 31 mars 2016
Kuvertbröd - Hälsingland
Mera bröd ur den svenska receptbanken. Dags för söta små kuvertbröd och när jag säger söta, så menar jag sockersöta. Receptet kommer från Karin Norman i Båtsmanstorpet Håcksta och är tryckt i boken Gålsgevder om seder, bruk och mattraditioner i Jättendal av Jättendals Hembygdsförening.
Kuvertbröd - 12 st
10 g jäst
500 g vatten
100 g sirap
½ tsk brödkryddor (fänkål och anis)
10 g salt
50 g smör
800 g rågsikt
Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap, kryddor och salt. Vänd ner mjölet och knåda ihop. Knåda in det mjuka smöret och låt jäsa i 1½ timma. Platta ut degen på mjölat bakbord till en rektangel och kapa 12 bitar. Lägg upp på plåt, nagga och låt jäsa i 45 minuter. Värm ugnen till 250°C och grädda i 20 minuter. Lägg upp dem på galler och täck med en kökshandduk.
torsdag 24 mars 2016
Glödhoppor - Hälsingland
Snabbt och kvickt har vi kommit till Hälsingland. Receptet kommer från boken Leva Livet Lill-Babs kokbok från 2003, av Barbro Svensson. I originalrecptet ingår sirap, men jag bytte ut detta till honung, för sirapen var slut. I Hälsingland uttalas det Glöhöpper och det är trevliga små bröd som hoppar rakt från stekpannan in i munnen på mig :). Lill-babs själv serverar dessa med räkor på och det kan du läsa mer om här.
Glödhoppor - 12-16 kakor
500 g filmjölk
200 g honung/sirap
15 g salt
10 g bikarbonat
720 g rågsikt
Vispa ihop filmjölk och honung. Blanda salt, bikarbonat med mjölet och vänd ner i vätskan och knåda ihop till en slät deg. Dela degen i 12-16 degbitar.
Kavla ut till avlånga kakor, som du krusar med kruskavel.
Stek i gjutjärnspanna på medelvärme på båda sidor. Täck med kökshandduk så att kakorna håller sig varma och mjuka.
Glödhoppor - 12-16 kakor
500 g filmjölk
200 g honung/sirap
15 g salt
10 g bikarbonat
720 g rågsikt
Vispa ihop filmjölk och honung. Blanda salt, bikarbonat med mjölet och vänd ner i vätskan och knåda ihop till en slät deg. Dela degen i 12-16 degbitar.
Kavla ut till avlånga kakor, som du krusar med kruskavel.
Stek i gjutjärnspanna på medelvärme på båda sidor. Täck med kökshandduk så att kakorna håller sig varma och mjuka.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)