torsdag 17 april 2014

Brunsås

Har man gott om hemmagjord buljong i frysen, är  såsen aldrig långt borta. Den här varianten är helt gräddfri. Den passar faktiskt till allt; oxkinder, köttbullar, stekt älgkött etc. etc. God är den också.
Brunsås - ca 7½ dl (2 måltider)

50 g smör
50 g vetemjöl
1-2 msk tomatpuré
1½ liter mörk oxbuljong

Smält smöret och strö på vetemjölet. Vispa ihop och låt fräsa 4 minuter. Häll på buljongen och låt koka ca 2 timmar utan lock. Såsen kommer ha reducerats med ungefär hälften.

onsdag 16 april 2014

Svinjske koljenice - Ugnsbakade fläsklägg

Här serveras fläsklägg á la stenålders stil. Mycket enkelt, snabbt och vrålgott. Fläsklägg är ett förhållandevis billigt kött. Steker man det i ugnen med svål och ben blir det otroligt saftigt och mört. 
Svinjske koljenice - 6-8 personer

2 st fläsklägg (ca 2 kg, hela, ej rimmade)
1½ kg potatis
1 msk hackad salvia
salt
rapsolja

Snitta fläskläggen i svålen och salta noga i varje hål och runt om. Lägg läggen på en plåt och in i ugnen på 175°C i 1 timma. Skala potatisarna, olja in dem, salta och strö hackad salvia på. Ställ dem i ugnen med läggen och låt stekas ytterligare 1 timma. Eventuellt kan du höja värmen till 200°C om svålen ser blek ut. Svålen på läggen skall vara fullständigt knaprig. Servera med en fräsch grönsallad till, ajvar, eller svingodsås.

tisdag 15 april 2014

Krempalaćinke - Krämig pannkakstårta

Den här lilla desserten är något av det godaste som finns. Jag fick receptet för säkert över 20 år sedan från min sysslings mamma. Pannkakorna lagade hon en het sommardag och vi satt i skuggan och åt och njöt. När jag kom hem till Sverige efter semestern lagade jag den till brorsan och hans kompisar. Den blev mycket populär. Nu är det säkert 15 år sedan jag lagade den sist och tack vare en påminnelse från en av brorsans kompisar, så dök den upp på bordet igen.
Krempalaćinke - 12 portioner

Smet
5 ägg
80 g socker
80 g smör
80 g mjöl
3 dl mjölk

Fyllning
1 dl socker
1 msk kakao
2 dl malda nötter (mandlar, valnötter, hasselnötter)

Glasyr
1 msk smör
1 msk socker
1 msk kakao

Separera äggen. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Vispa äggulor med socker och tillsätt smält smör. Vänd ner mjöl och mjölk och vispa. Tillsätt äggvitor sist, genom att vända ner dem försiktigt.

Fyllningen: blanda ihop socker och kakao i en liten skål och ställ de malda mandlarna bredvid.

Du behöver en stekpanna, som är ca 20-25 cm i diameter. Stek pannkakorna på ena sidan i en klick smör. De skall fortfarande vara rinniga på ovansidan när de läggs upp med den rinniga sidan på fat. Strö 1 msk av sockerblandningen och 1 msk av nötterna ovanpå varje pannkaka, fortsätt tills du har en pannkaka kvar. Den sista pannkakan stjälps uppochner ovanpå de andra. Ingredienserna till glasyren kokas ihop i stekpannan och hälls över pannkakorna. Strö till sist lite malda nötter på toppen.

Servera ljummen.

måndag 14 april 2014

Fiš paprikaš - Fiskgryta i paprikasås

Fiš paprikaš är en traditionell rätt från norra delen av Kroatien, som gränsar mot Ungern. Den är särskilt populär i Slavonien. Använd hel fisk, annars blir det ingen god smak på såsen. Vanligtvis använder man flodfisk från Donau, men visst går det bra med insjöfisk, eller havsfångat.
Fiš paprikaš - 4 port

1 forell (ca 500 g)
1 gul lök, hackad
200 g krossade tomater
1 msk paprika pulver
1 tsk starkt paprika pulver
2 dl vitt vin
salt
peppar

Skiva fisken i kotletter. Hacka löken och stek den mjuk. Tillsätt krossade tomater, paprikapulver och vitt vin. Låt koka upp och koka på svag värme i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sänk till lägsta värme och lägg ner fiskbitarna. Låt sjuda i 20 minuter max - beroende på hur stora bitarna är. Om såsen inte täcker fisken kan du hälla på lite vatten. Serveras vanligtvis med pasta.

söndag 13 april 2014

Kuvertbröd

Kuvertbröden var länge en av mammas "nojjor". Tidvis kunde hon baka dem varje vecka i flera månader i sträck, tills hon hittade något annat hon kunde baka ihjäl. De är väldigt goda och smöret ger dem en väldigt god arom.
Kuvertbröd - 16 st

10 g jäst
300 g mjölk
1 ägg
500 g vetemjöl
10 g salt
100 g smör

Pensling:
1 ägg
+ 1 msk vallmofrön
/sesamfrön

Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken och rör ut jästen tills den löser sig. Tillsätt resten av mjölken och ägget och vispa. Tillsätt mjöl och salt och knåda ihop. Tillsätt mjukt smör och knåda in till en smidig deg. Låt jäsa 1 timma.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje deg till en ca 20 x 50 cm rektangel. Vik degen på längden i tre veck enligt bild. Dela varje längd i 8 delar, vänd uppochner och ställ på en bakplåt att jäsa i 45 minuter. Pensla med ägg och strö på frön. Grädda på 250°C i 12 minuter, eller tills gyllene.

lördag 12 april 2014

Sekeli gulaš


Efter några riktigt kalla april dagar, kände jag att det var dags för en mustig och vintrig gryta. En gulasch med ungerskt ursprung är Sekeli gulaš, efter författaren och journalisten Jozsef Szekely. Denna gulasch lagades tidigare mycket i Kroatien, särskilt i gränsområdena mot Ungern. Gulaschen är något tjockare och torrare än en vanlig gulasch.
Sekeli gulaš - 6 port

2 gula lökar
750 g grytbitar av fläsk
250 g kallrökta revben av gris
2 msk ungerskt paprikapulver (lika delar söt och het paprika)
salt
peppar
2 lagerblad
700 g vatten
400-500 g riven surkål

Det är inte nödvändigt att bryna köttet i den här grytan, så hacka löken och stek den glansig och genomskinlig. Tillsätt grytbitarna, revben, kryddor och häll på vatten. Revbenen kan ersättas med god rökt korv. Låt puttra 45-60 minuter. Om du ersätter grisköttet med nötkött, så kommer grytan behöva dubbel koktid. De sista 30 minuterna lägger du i den rivna surskålen, rör om och låt koka med. Surkål behöver koka på väldigt låg värme i ca 30 minuter. Tänk på detta om du ersätter grisköttet med nötkött.

Servera gulaschen med potatisstomp.

fredag 11 april 2014

Kanin i viltsky med champinjoner

I Kroatien, där det finns ganska gott om småvilt, äter man mycket hare. Här har jag bytt ut haren till kanin, för det var lättare att få tag på. Köttet blir supersaftigt och ungarna superförtjusta. Traditionellt har man Karljohans svamp i den här rätten.

Kanin i viltsky med champinjoner - 4-5 port

1 kanin, styckad
1 gul lök
1 tsk rosmarin
1 lagerblad
5 hela nejlikor
2 dl rött vin
salt
peppar
200 g champinjoner

Bryn kaninbitarna i smör/olja. Lägg dem åt sidan. Skär löken i grova bitar och bryn dem. Tillsätt buljong, vin, kryddor och kött. Låt koka svag värme med locket på glänt i ca 45 minuter. Ta ut köttet och håll varmt. Låt buljongen koka utan lock ca 15 minuter. Sila skyn och häll över kaninen. Stek halverade champinjoner i smör och vänd ner över kaninen. Servera med kokt polentagröt till.