onsdag 14 augusti 2013

Vinbärskaka

Jag har haft ett riktigt överflöd av vinbär i år, både svarta, röda och vita. Efter saftningen får det bli en kaka tycker jag. Jag är riktigt förtjust i surt och därför blir den här kakan en riktig höjdare.
Vinbärskaka
(form ca 28 cm i dm)

Pasta frolla:
1 ägg
60 g socker
80 g smör
200 g vetemjöl

Fyllning:
350 g röda vinbär
350 g svarta vinbär
1 msk potatismjöl
150 g mandel
3 ägg
2 dl socker
1 nypa salt

Topping:
1 msk florsocker

Gör degen enligt anvisningarna här. Kavla ut degen på mjölad yta och fyll en form med avtagbara sidor. Nagga pajen och baka den ca 5-7 minuter på 200°C.

Rensa och skölj vinbären. Strö på potatismjöl och rör om.

Mal mandlarna. Separera äggen. Vispa äggulor med sockret. Vispa äggvitorna med nypan salt till styva toppar. Blanda ner mandlarna i äggulesmeten och vänd till sist ner äggvitorna försiktigt.

Häll upp vinbär i pajen och häll på smeten och jämna till med en slickepott. Grädda i ugnen på 200°C och 30-35 min.
Strö på florsocker och servera ljummen.

Receptet till fyllningen kommer från Mannerström, med några modifikationer.

tisdag 13 augusti 2013

Havresmulpaj med rabarber

Rabarbern frodas verkligen i trädgården, så nu bakas det paj var och varannan dag. Den här fina varianten är lite matigare och känns lite nyttigare, bara för att det är havre i. Byt gärna ut rabarbern till någon annan smaskig frukt.
Havresmulpaj med rabarber - ca 8 pers

90 g vetemjöl
60 g havregryn
100 g socker
125 g smör

Fyllning:
½ kg rabarber (eller däromkring)
50 g socker
1 msk potatismjöl

Smula ihop degen till en homogen massa. Skär upp rabarber i mindre bitar. Häll upp dem i en smord ugnssäker form. Strö på socker och potatismjöl och vänd ihop. Klicka ut degen över rabarbern. Det kan kännas som att den inte kommer räcka, men den kommer smälta, bre ut sig och täcka allt finfint. Grädda i ugnen på 225°C i ca 25 min.
 Lite foton på rabarbersorterna i trädgården.
  
Jag fick tipset att inte skörda av rabarbern de första 1-2 åren och det tipset har givit stor utdelning, 
även om det var svårt att låta bli att norpa några stjälkar. Nu får jag så mycket rabarber på de 
små plantorna, att jag inte ångrar min återhållsamhet en sekund.

måndag 12 augusti 2013

Fläskfilé Satay


Fläskfilé kan lätt bli lite torr och tråkig på grillen, men marinerad á la Satay, så blir den saftig och fin. Låt gärna marineras under natten.

Fläskfilé Satay - 4-5 pers

500 g fläskfilé
1,25 dl kokosmjölk
1 msk färsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
2 tsk socker

Skiva fläskfilen i tunna bitar. Strö på kryddorna och massera in i köttet. Häll på kokosmjölk och rör om. Låt vila ett par timmar i kylen. Trä sedan köttet på träpinnar, pensla med olja och grilla. Servera med kokt ris och grillade grönsaker. På spetten ovan har jag zucchini och röd paprika.


söndag 11 augusti 2013

Det finns blåbär, det finns!

Jag trodde att jag helt skulle behöva avstå från blåbär den här sommaren, med tanke på att alla risen är sönderfrusna, men så fick jag höra att någon hade hittat blåbär under en ledning och så började jag fundera på om jag kunde ha någon liknande tur i den närliggande skogen.
Jag tog med mig min 6-åring till vårt vanliga plockställe där jag vet att det finns ganska mycket mossa på marken som kanske har skyddat risen mot vinterns ruskiga frost och mycket riktigt så fanns där en del blåbär. Inte de vanliga mängderna, men åtminstone åt en frukost för blåbärssugna tjejer.
Det blev en tallrik var till flickorna med mjölk...
...och jag själv nöjde mig med en matsked i filen ihop med honung. Vilken toppen frukost att börja dagen med!

lördag 10 augusti 2013

Budino ai frutti di bosco - Bär pudding

En budino är samma sak som en pudding på italienska. Den här puddingen innehåller inget gelatin och håller ändå ihop, tills den hamnar i magen. Du behöver en brioche form till puddingen och har du inte en sådan så tar du det du har hemma. Tanken var att använda skogsbär i puddingen, med då blåbären saknas i år, får det bli röda bär från skogen och buskarna på tomten. Denna budino smakar väldigt bärigt och blev en riktig succé.
Budino ai frutti di bosco - ca 6 port
(Bär pudding)

850 g blandade röda bär
(röda vinbär, körsbär, hallon, jordgubbar)
750 g vatten
200 g socker
60 g maizena
60 g vatten

Rensa och skölj frukten. I min variant har jag i hallon, röda vinbär, vita vinbär och en näve körsbär. 
Lägg dem i en kastrull och häll på vattnet. Låt koka upp och låt sedan sjuda i 5 minuter. 

Passera frukten och vätskan genom en finmaskig sil. Ställ tillbaka vätskan i en kastrull på spisen och tillsätt sockret. Låt koka upp. Blanda ihop maizena och vatten och häll ner i fruktsaften. Rör hurtigt och låt tjockna rejält.
 Häll upp smeten i brioche formen. Låt stelna i 24 timmar.

Pilla upp kanterna med fingret så att de inte sitter helt fast i formen. Ställ en tallrik på formen och vänd uppochner. Låt puddingen lossna. Dekorera med bär och servera med vispad grädde, eller glass.

Receptet kommer från tidningen La Cucina Italiana.

fredag 9 augusti 2013

Grillad makrill

Jag har inte hunnit grilla makrill förrän nu, så här på slutet av sommaren. Bor man på västkusten är ju makrillen ett måste. Här kör jag typiskt dalmatisk kryddning: salt, hackad persilja, hackad vitlök och ringlar över olivolja. Behövs inget bättre.
Grillad makrill - 2 port

2 makrillar
1 msk salt
1 msk hackad persilja
1 hackad vitlök
½ dl olivolja

Rensa ur fisken och lägg den i närheten av glöden, men inte direkt ovanpå. Se till att fisken är välsaltad, så kommer skinnet inte att fastna på gallret.

Lyft på fiskköttet precis intill huvudet. Här ser tu lätt om det är klart.

Servera med en god potatissallad till.

torsdag 8 augusti 2013

Fetaostfylld fläskfilé

Vill man bjuda på något som gästerna kommer säga "aaaah" över när de ser och "mmmm" när de äter, men samtidigt inte kostar skjortan och går att laga fort - då rekommenderar jag verkligen en vanlig enkel fylld fläskfilé. Den här rätten saknar endast sås, för jag hade inte ork att vispa ihop någon.
Fetaostfylld fläskfilé - 4-5 port

1 fläskfilé
2 skivor parmaskinka (bacon, rökt skinka)
100 g fetaost
6 st salviablad
4 st torkade tomater
salt
peppar
Börja med att putsa fläskfilen. Skär sedan från ena sidan ett långt snitt utmed fläskfilen.
Fortsätt och vinkla kniven mot motsatt sida.


Börja med att salta och peppra köttet. Lägg på parmaskinka, strö på fetaost, lägg på salviablad och till sist soltorkade tomater. Linda in rullen så hårt du kan. Bind med steksnöre. Bryn köttet i stekpannan på alla håll.

Stek köttet i ugnen på 175°C i 20-25 minuter. Låt köttet vila minst 10 minuter innan du skär det.

Servera köttet på en bädd av ruccola och med råstekt potatis.