tisdag 18 juni 2013

Hemmagjord pastadeg

Att göra egen pastadeg är egentligen inte svårt. Det svåra är att känna sin deg och veta vad som är tillräckligt smidigt. Degen skall vara något torrare och tyngre än en pepparkaksdeg, men ändå smidig. Jag har ägnat mycket tid åt att testa mig fram med olika mjölsorter och jag vill inte rekommendera att man enbart gör pastadegen på durumvetemjöl, för det blir alldeles för grovt. Bästa resultatet är om man blandar durum och vetemjöl ½ var. Jag vill absolut inte kalla mig expert, men den här pastadegen blir mycket god. Om alla bitarna inte blir raka, runda och snygga - vem bryr sig.
Hemmagjord pastadeg - ca 4 port

150 g vetemjöl
150 g durumvetemjöl
3 ägg
1 liten skvätt olja
1 liten skvätt vatten
Väg mjölet i en skål. Knäck i äggen, skvätt i lite olja (ca 1 msk) och knåda den ganska torra degen. Tänk "trögare än en pepparkaksdeg". Om degen fortfarande inte vill suga upp allt mjöl skvätter du i lite vatten. Degen får inte bli mjuk - för då kommer den bli för kladdig och fastna i pastamaskinen, eller på bakbordet. Om du har barn vet du säkert hur leklera känns - ungefär så skall degen kännas. Typen av mjöl du använder bestämmer mängden olja och vatten, så känn dig fram.

Lägg nu degklumpen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter. 
Ibland gör jag degen flera dagar i förväg. Man kan också frysa den.

När degen har vilat drar du loss en bit - ca 10 cm lång. Forma till en slät korv, platta ut, 
doppa i lite durummjöl och dra igenom pastamaskinen. Om du kavlar på bordet - 
se till att ytan är mjölad och du kan lätt ta en större bit att kavla.

 Du kan göra tagliatelle.

 Tunna spaghetti, Capelli di Angeli (supertunna soppnudlar - se ovan), eller lasagneplattor.

 Maltagliati - fulbitar, av den sista degbiten.

Och glöm inte låta den färdigkavlade degen torka 15 min på en pinne, 
stolsrygg, eller vad du har så att inte bitarna börjar klibba. 

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Tagliatelle behöver koka ca 5-7 minuter.

måndag 17 juni 2013

Körsbärstarteletter

Äntligen är körsbären här! Den korta säsongen gör att jag varje år föräter mig på dem och det är väl först så här i juni som jag börjar bli sugen igen. Ja, jag har gjort det igen. Jag har satt i mig 3 kilo den senaste veckan, suget börjar dämpas och jag kan äntligen börja baka med dem istället för att proppa munnen full.
Körsbärstarteletter - 12 st

Pasta Frolla:
1 ägg
60 g socker
80 g rumsvarmt smör
200 g vetemjöl

1 nypa salt

1 sats Crème Pâtissière

ca 700 g körsbär

Tillaga Crème Pâtissière enligt anvisningarna.


 Vispa ägg och socker krämigt. Tillsätt det rumsvarma smöret och mixa ihop. Strö över vetemjöl 
och salt och knåda ihop till en smidig deg. Forma till en boll, platta till och slå in i en fryspåse 
och ställ i kylen i minst en timma. Du kan också göra degen ett par dagar i förväg.

 Kavla ut degen på mjölat bakbord till en ca 4 mm tjock botten och tryck ut rundlar 
ca 10 cm i diameter. Du får anpassa rundlarna efter dina formar. 

 Tryck ut rundlarna i formarna och ta bort eventuell överflödig deg. Nagga botten i formarna.

Fyll formarna med vaniljkrämen och ställ dem i ugnen på 200°C och baka i 20 min.

Låt svalna helt innan du petar ut tarteletterna ur sina metallformar. Dekorera med ca 7 urkärnade körsbär i varje form.

söndag 16 juni 2013

Pollo Diavola

Pollo Diavola, eller djävulskyckling, har fått sitt namn efter att den grillades på öppen eld, där elden fått slicka på kycklingen. Jag satte mannen på att grilla kycklingen, vilket han gjorde under höga protester ("kyckling är jobbigt, fan den kommer bli bränd, kan vi inte bara äta fläskkarré..."). I det här fallet gör det inget om skinnet blir lite bränt, tycker jag, man skall kunna se att elden har slickat lite på den. Annars kan man ju lika gärna lägga den i ugnen.
Pollo Diavola - 8-10 pers

2 kycklingar
2 chili
2 stora salviablad
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
½ dl salt

 Hacka ihop örterna.

 Riv ner citronskal och tryck ut juicen. Häll på olivolja.

 Klyv kycklingen på ovansidan, tätt utmed bröstbenet.

 Tryck ut sidorna - låt benen knaka.

 Gnid in med salt på alla sidor. Klicka sedan över marinaden på alla sidor. Låt marineras i kylen några timmar. Låt grillas tills du kan dra lårbenet ur led genom att bara lätt vrida på det.

lördag 15 juni 2013

Isglass med banan och kiwi

Härligt, härligt och inte det minsta farligt. Nu vräker vi i oss hemmagjord isglass varje dag - även om det regnar.
Isglass med banan & kiwi  - ca 6 st

½ dl socker
1 dl vatten
1 mogen banan
3 kiwi
(250 g frukt totalt)

Börja med att koka sockerlagen: vatten och socker. När sockret har smält, ställer du kastrullen i ett vattenbad och låter svalna helt. Skala och skär upp frukten. Väg - det skall bli ungefär 250 g frukt totalt.

Mixa sockerlag med fruktkött till en slät barnmatspuré. Häll upp i glassformar och peta in pinnarna. Mixen ger ca 4 dl vätska och ger 6 glassar i ovan formar. Låt frysa i 2-3 timmar.

fredag 14 juni 2013

Avokadogazpacho

Soppan för en het sommardag. Anledningen till att jag bara gör den för en person är att jag inte fick någon matlåda över till mig att ta med till jobbet, så detta blir lunch för en person. Dessutom är övriga familjemedlemmar inte roade av kalla soppor. Jag är galen i lök och har i trippla satsen av det som anges i receptet.
Avokadogazpacho - 1 port

1 mogen avokado
½ vitlöksklyfta
5 cm gurka
2 msk citronsaft
2 dl vatten
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping:
1 hackad skiva rödlök
5 cm tärnad gurka
2 soltorkade tomater (raw?)
1 msk olivolja

Mixa ingredienserna till soppan med en stavmixer. Smaka av: mer sälta/mer syra/mer peppar? Hacka ihop toppingen och fördela över soppan.

Ringla gärna över lite olivolja.

torsdag 13 juni 2013

Biscuit Alsacien

 
Då var det dags för 8-åringen att skapa i köket. Utmaningen i det här receptet är separeringen av äggen och det gick faktiskt ganska bra. En skål för vitan, en skål för gulorna och i mitten en mindre skål där man först separerar vitan och skulle det skita sig så har man inte förstört resterande vitor i stora skålen. Det gick åt en del ägg, men omeletter är ju alltid goda. Originalreceptet kommer från Michel Olivers: La Pâtisserie est un jeu d'enfants.

Biscuit Alsacien
(Fransk sockerkaka aka Monsterkaka)

5 ägg
100 g smör
200 g florsocker
360 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk
1 apelsin
3 krm salt
+ 1 msk smör för formen

Börja med att smälta smöret. Låt svalna.

Gullungen i bagarmössa separerar ägg. Det är lite tricky för små ovana fingrar.
Separera äggen. Vispa äggvitorna med 3 krm salt till fasta toppar. Vispa äggulor med florsocker tills det blir ljust och krämigt. Tillsätt det smälta smöret och vispa. Vänd ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. tillsätt mjölken, finrivet skal och saft från apelsinen. Nu vänder du ner äggvitorna försiktigt i smeten med en slickepott.

"Mamma heter det verkligen slickepott?"
"Ja, det gör det"
"Hi hi, vilket fånigt namn."

Sätt ugnen på 210°C. Smöra kakformen med 1 msk smör. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i en timma. Sista 10 minuterna i avstängd ugn. Kakan blev mycket god, saftig och aromatisk.

Kakan fick namnet Monsterkaka
Vad som inte funkade med receptet: när smeten var färdigvispad och äggvitorna skulle vändas ner, insåg vi att smeten var alldeles för hård. Ungefär som häftmassa. Det gick knappast att vända ner något i den. Jag fick stjälpa i ungefär hälften av vitorna och vispa med elvispen och endast andra halvan vändes ner med slickepott. Till nästa gång blir det 3 hela ägg i äggsmeten, så får det räcka med två vispade äggvitor i slutet.

Efter att ha haft en kort utläggning med ungen och bakkemi och varför bakpulver måste röras ut i mjöl blev vi något häpna över monsterkakan, som reste sig som en argbigga i mitten. Så till nästa gång bakas den på 180°C istället, ungefär i en timma.

Vill du baka på franska finns originalreceptet här ovan. Klicka på bilden för att förstora.

onsdag 12 juni 2013

Coffee Tortoni

Jag har lånat en bok, som heter The Kids in the Kitchen Cookbook; How to Teach Your Child the Delights of Cooking and Eating av Lois Levine. Den här boken är något av det sämsta jag träffat på. Ca 50% av recepten kräver att du skall blanda i pudding pulver, eller använda diverse kakmixer. Varför man gör en kokbok med dessa instruktioner är för mig en gåta. Står det inte på baksidan av kakmix paketet hur man shake:ar och bake:ar? Att ge sina barn en sådan grund i köket leder absolut ingen vart.
Boken trycktes 1968 i USA och Kanada och gavs ut när detta med att äta ur konserver och baka med kakmixer var som hippast, vilket inte borde vara en ursäkt för att skriva en kokbok om halvfabrikat för barn, men nu är det gjort. Även den sämsta kokboken har sina ljuspunkter.

Denna lilla dessert var mycket snabbvispad och väldigt god - och utan några halvfabrikat. En Coffee Tortoni är som en liten semifreddo. I och med dess litenhet fryser man den snabbt och tinar lika snabbt om man skulle behöva den vid annat tillfälle än vid tillverkningen.

Coffee Tortoni - 10 st

1 äggvita
1 tsk pulverkaffe
1 nypa salt
2 msk socker
2½ dl grädde
½ dl socker
1 tsk vaniljessens/1 msk vaniljsocker
½ dl hackade sötmandlar

Vispa äggvitan, tillsätt kaffe, salt och 2 msk socker och vispa ytterligare. I en annan skål vispar du grädden och tillsätter ½ dl socker, samt vanilj. Vänd först ner de finhackade sötmandlarna i kaffevispet och vänd sedan ner den vispade grädden. Vänd försiktigt. Ta fram 10 st små bakformar och skeda upp smeten i dem. Ställ in i frysen ca 1 timma. Låter du dem frysa längre är det bara att låta tina 5 minuter. Konsistensen blir som glass.
Ungarna var inte särskilt förtjusta i denna kaffedessert, men mormor vräkte i sig båda barnens desserter och jag själv, som inte dricker kaffe, tyckte den var mycket smarrig.