fredag 10 maj 2013

Gyllene ägg i tomatcurry

Det är fredag kväll och jag har den sällsynta förmånen att ha tillvaron alldeles för mig själv. Resten av familjen äter på annat håll och när det började kurra i magen tänkte jag att jag skulle testa laga från ett ovanligt kök - nämligen det burmesiska. Rätten heter ursprungligen Golden Egg Curry i Naomi Duguids bok Burma: Rivers of Flavor. I och med att ungarna inte skall äta av den passade jag på att hetta till den något.
Friterade ägg i tomatcurry - 4 port


4 hårdkokta ägg
75 ml olja
1 tsk gurkmeja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 röd chili
250 g hackade tomater
2 tsk fisksås
salt
1 msk hackad persilja
Häll upp olja i en kastrull och vänd ner gurkmejan. Låt hettas upp. Lägg ner de skalade äggen och fritera försiktigt i oljan på alla sidor; även toppen och botten. Äggen kommer pösa upp lite och bli gyllenbruna. Lägg äggen på hushållspapper för att rinna av.

Häll av 2/3 av oljan och vänd ner löken i den återstående oljan i kastrullen. Stek på svag värme tills den har karamelliserats och blivit glansig. Vänd ner vitlöken, stek kort och tillsätt chili och tomater. Koka såsen ca 10 minuter tills såsen har tjocknat till. Tillsätt fisksås, salt och persilja. Rör om.

Skär ägghalvorna på hälften och vänd ner dem i tomatsåsen med äggulan neråt. Låt såsen få ett snabbt uppkok och så var det klart. Servera gärna med ris eller tunnbröd.

torsdag 9 maj 2013

Crème brûlée

Crème brûlée är en klassiker och dessutom väldigt lätt att göra. Jag har provat otaliga recept både med hela ägg och med enbart äggulor och tycker att detta receptet ger den absolut godaste puddingen. Släng inte vitorna, frys ner dem så har du till annat trevligt.
Crème brûlée - 8 port

3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
6 äggulor

Topping:
3/4 dl råsocker
Häll upp grädde, mjölk, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt koka upp. I en bunke har du separerat äggulorna från vitorna. Häll den heta mjölkblandningen över äggulorna lite i taget och vispa frenetiskt. Ta fram 8 st formar (mina rymmer ca 1 dl) och ställ dem i en ugnsfast form. Häll upp krämen. Häll kokande vatten i formen så att portionsformarna står blött. Ställ in formen i ugnen på 150°C och baka i 30 min. Låt svalna och ställ formarna i kylen i 2 timmar. Strö på råsocker och ställ formarna under grillen i ugnen i 2-3 minuter. Passa noga. Sockret skall bara smälta och bubbla lite lätt.

Receptet kommer ur boken Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström.

onsdag 8 maj 2013

Pytt i panna med oxtunga och sidfläsk

Vi har smaskat i oss större delen av oxtungan (dvs. jag själv och 8-åringen) och nu är tungspetsen kvar och den väljer jag att använda i en pytt i panna. Jag är lite rädd för mannens reaktion, som knappt har vågat öppna kylskåpet när han såg oxtungan ligga där, men när jag idag frågade vad han och den kräsna 6-åringen tyckte om pytt i pannan så blev svaret "bästa någonsin". Först då avslöjade jag att det var oxtunga i...hi hi.
Pytt i panna med oxtunga och sidfläsk - 5 port

1 kg fast potatis
250 g kokt rimmad oxtunga
250 g rökt sidfläsk
1 gul lök
1 msk hackad persilja
salt
peppar

Tillbehör:
inlagda rödbetor
4-5 stekta ägg
sallad

Koka potatisen med skal på. Skala och tärna potatisen. Skiva oxtunga och sidfläsk i tärningar. Hacka löken. Stek löken kort i lite olja. Häll på potatis, oxtunga och sidfläsk. Bry lite lätt. Salta, peppra och strö över persilja. Vänd upp blandningen på en ugnsplåt och gratinera i ugnen 10-15 minuter på 225°C. Under tiden steker du äggen i lite olja.

Servera pytt i pannan på klassiskt vis med inlagda rödbetor och stekt ägg. Vi har förmånen att servera denna smaskiga pytt i panna med egeninlagda rödbetor och manchésallad från trädgården.

tisdag 7 maj 2013

Potatiskaka med getost och crème fraiche

Till gott stekt kött passar denna goda potatiskaka. Se bara till att potatisskivorna skivas tunt, så blir den klar i tid.
Potatiskaka med getost och crème fraiche - 6 port

1½ kg fast potatis
250 g crème fraiche
200 g chèvreost
1 vitlöksklyfta
1½ tsk salt
peppar
2 ägg
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad basilika

Skala potatisarna. Skiva dem riktigt tunt, gärna med en mandolin. Smält crème fraiche och chèvreost i en kastrull. Häll osten över potatisarna. Strö över kryddorna och till sist de vispade äggen. Rör om och vänd ner i en ugnsfast form. Baka på 200°C i 45 minuter. Stick potatisarna med en sticka innan du tar ut formen, för att vara säker på att de är klara.
Receptet har jag hittat här.

måndag 6 maj 2013

Hemmagjord crème fraiche

Tanken var att det här skulle bli gräddfil, men jag lät vasslen rinna av alldeles för mycket och för länge, så det blev crème fraiche istället. Inte fy skam, det behöver jag också i köket.


Crème fraiche

5 dl grädde
5 dl fil

Blanda ihop både grädde och fil och ställ i rumstemperatur.
Efter 12 timmar ser det ut så här. Lite pudding liknande.

Ganska rinnigt. Nu häller jag upp detta i en ren kökshandduk och i en sil så att det får rinna av 12 timmar i kylen.

Resultaten blev denna jätte-goda crème fraiche, med lagom mycket syra. Jag vägde aldrig massan.

söndag 5 maj 2013

Tex-mex meny: hemmagjorda tortillas, guacamole, salsa mm.

Har ni också barn som tjoar och skriker av lycka när man meddelar att det blir tex-mex middag? Vi älskar små-plock hemma hos oss och naturligtvis gör vi allt från grunden. Vi använder inga färdigköpta kryddpåsar utan kryddar med riktiga kryddor. Vill du laga efter dessa recept behöver du överhuvudtaget inte besöka tex-mex hyllan i butiken - bra va?
 
Vetetortillas - 20 st
1 kg vetemjöl
1 msk bakpulver
525 g vatten
3 msk olja
25 g salt

Blanda mjöl och bakpulver. Häll på vatten, olja och salt och knåda till en smidig deg. Du kan låta degen vila tills du fixar med annat som skall upp på bordet. Dela degen i 20 bitar och rulla till små bullar. Kavla ut till runda platta pannkakor på mjölat bakbord. Pensla en stekpanna med lite olja och stek tortillabröden i stekpannan. Lägg dem på hög på varandra och linda in med handdukar. Servera dem varma. Jag vill bara förvarna att i och med att dessa tortillas av fredags-stressade anledningar bakas med bakpulver, så blir de något tråkiga om de får svalna och återuppvärms. Vill du baka med jäst, eller surdeg - testa gärna några av mina tunnbrödsrecept i BRÖD SVERIGE mappen, uteslut dock kryddorna. Originalreceptet kommer från Brunkenbergs bageri.

Salsa - ½ liter
1 hackad lök
1 hackad selleristjälk
1 hackad vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1 chili/cayennepeppar
salt
peppar
1 msk hackad persilja

Stek löken och selleristjälken glansiga i lite olja. Vänd ner den hackade vitlöken, krossade tomater, hackad chili (eller cayennepeppar), salt och peppar. Låt koka ca en kvart till en tjock salsa. Smaka av sältan och strö över hackad persilja. Emellanåt passar jag på att koka med lite bönor i salsan. Ett bra sätt att få ungarna att äta bönor, när de är indränkta i sås.
Guacamole 
2 urgröpta, mogna avokado
½ citron, juicen
½ finhackad gul lök
1 hackad vitlök
1 hackad jalapeño
1 tsk salt
1 krm peppar

Blanda ihop samtliga ingredienser. Antingen kör du ihop dem med en stavmixer, eller så krossar du dem med en mortel. Smaka av och korrigera med syra och sälta. Tips! Tänk på att Guacamolen lätt blir brun om den inte serveras med en gång. Skall du inte servera med en gång, lägg ner kärnan i röran och lägg på plast, så håller den färgen bra.
Spicy chicken eller kryddig köttfärs
700 g kycklingfiléer i tärningar/700 g nötfärs
1 msk spiskummin
2 vitlökar
salt
peppar
1 msk paprika
1 tsk cayennepeppar

Använder du kyckling, gnid in kycklingen med kryddorna och stek bitarna i en stekpanna. Använder du köttfärs, stek i en stekpanna och krydda när köttet är brynt.

Sådär - alla delar klara. Under tiden har du så klart hackat upp tomater, sallat, gurka, rödlök, rivit ost, lagt upp majs och gräddfil...eller vad man nu vill ha på.

lördag 4 maj 2013

Libanesisk meny: Hummus, Baba Ganoush, Falafel, Tabbouleh, Tahinisås

Jag fick med mig en stor påse av fasters goda, små kikärtor i somras. Dessa har stått i skåpet och glömts bort och nu när jag har rensat blir det dags att använda dem. Denna libanesiska meny består av hemmagjorda röror, bollar och bröd. Inga kryddmixer eller dylikt.

Skall du göra både hummus och falafel behöver du totalt 3½ dl kikärtor. Det sägs att små fina kikärtor är de bästa, så välj gärna sådana om du har möjlighet. Rensa ordentligt så att du får bort både stenar och skal delar. Det går inte att använda kikärtor ur burk när du gör falafel. De skall vara okokta, annars faller smeten ihop.
Blötlägg i vatten över natten, gärna i 12 timmar och låt svälla. Skölj och häll bort blötläggningsvattnet.

Falafel - 30 st bollar
2½ dl torra kikärtor som du sedan har blötlagt
2 dl ströbröd
1 gul lök
1 näve hackad persilja
4 vitlöksklyftor
1 msk sesamfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika
1 tsk torkad koriander
1 tsk salt
1 krm peppar
ca 1 dl vatten
750 ml olja att fritera i

Riv lök och vitlök. Mixa sedan alla ingredienserna till falafeln till en fast smet med stavmixer. Du kommer behöva tillsätta lite vatten för att få rätt konsistens och för att bladen skall kunna rotera. Smeten skall bli så pass fast att du kan forma bollar, men inte för lös. Häll inte på allt vatten med en gång. Vill du inte ha gröna bollar kan du mixa utan persiljan. Rör istället i den efter att du har mixat smeten.

 
Forma bollar.

Fritera dem på 170°C tills de har blivit lätt gyllenbruna.

Baba Ganoush - ett par deciliter
1 stor aubergine
½-1 dl tahini
½ citron, juicen
1 vitlök
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk hackad persilja

Skölj auberginen och picka dem med en gaffel. Baka den på 250°C i ca 15 minuter, eller tills den känns mjuk.
Dela auberginen och baka den ytterligare 10 minuter.

Skrapa ur köttet och mixa det med allt utom olivoljan och persiljan. Häll upp i ett fat och strö på lite persilja och ringla över olivolja.


Hummus - ett par deciliter
1 dl torkade kikärtor, som du sedan har blötlagt
½ dl tahini
½ citron, juicen
1 vitlök
1 krm spiskummin
salt
olivolja
1 msk hackad persilja

Koka kikärtorna tills de har blivit mjuka. Jag kokar mina i tryckkokare 15 minuter och sedan ytterligare en kort stund utan lock. I vanlig kastrull kan det ta 1-1½ timma. Mixa kikärtorna med allt utom olivoljan och persiljan. Häll upp i ett fat och strö på lite persilja och ringla över olivolja.

Tahinisås - drygt en deciliter
½ dl tahini
½ dl vatten
2 msk citronjuice
1 liten vitlöksklyfta
salt
1 msk hackad persilja

Blanda ihop tahini och vatten. Rör tills såsen har tjocknat. Smaksätt med övriga ingredienser.

Tabbouleh - 6 port
4 portioner kokt bulgur
6 blad romansallat
½ kg tomater
2 dl hackad persilja
salt
peppar

Koka upp bulgur enligt instruktionerna på förpackningen. Finns inga instruktioner - gör som med ris. Hacka tomaterna och blanda ihop med hackad persilja, salt och peppar. Tvätta sallats bladen och lägg upp lite bulgur i botten. Strö på tomathacket.
Servera falafel med pitabröd och tomathack, samt hummus och baba ganoush. I bakgrunden ser du tabbouleh-gondolerna. Recept på pitabröd kommer i ett annat inlägg.