måndag 10 december 2012

Entrecote med bakpotatis och bearnaisesås – bästa snabbmaten

Att steka en skiva kött är den ultimata snabbmaten hemma i vår familj. Vi är speciellt förtjusta i den mjuka entrecoten. Man kan lösa sin stressade middagssituation lika snabbt med några skivor lövbiff eller ryggbiff.
Börja med att ta fram köttskivorna och bred ut dem på en bräda så att de blir rumstempererade.
Kallt kött i stekpannan kan börja koka och blir inte gott.

Picka bakpotatisarna med en gaffel och lägg i micron (den kan sprängas om du inte pickar). Baka på hög värme. 1 potatis bakar du i 6-8 minuter. 2 potatisar 8-10 minuter. Prova med en tandpetare om de är klara.

Bearnaisesås

1 msk hackad lök
½ persiljekvist
5 krossade vitpepparkorn
½ dl vit-/äppelcider vinäger
½ dl vatten
½ tsk torkad dragon
3 äggulor
150 smält smör
salt
peppar
Lägg hackad lök, krossade vitpepparkorn, vinäger och vatten i en liten kastrull och koka tills hälften är kvar. Sila och låt svalna till rumstemperatur. Smält smöret och låt svalna till rumstemperatur.


Äggen separerar du. Frys ner äggvitorna till något annat trevligt recept. 
Äggulorna lägger du i en kastrull ihop med vinägerkoket och dragonen.


Vispa. Värm på medelvärme och vispa hela tiden. Håll koll så att inte kastrullen blir för varm. Om äggen börjar koagulera i botten kommer du få en äggröra istället för smidig sås.
När blandningen har tjocknat, drar du bort den från spisen. 

Rör i smält smör lite i taget. Vispa hela tiden. 

Du kommer nu få en len och krämig sås.
Salta och peppra köttskivorna och stek i smör några minuter på varje sida till önskad stekgrad.
Servera med sallad.


Entrecote. Bildkälla.

Barbaras Fiskgryta

Den här soppan åt jag på en sushi restaurang en gång. Jag bad aldrig om receptet, men efter att ha smakat av och pillat lite i tallriken kom jag fram till det här receptet. Soppan skall bli krämig, något mellan en soppa och en gryta.


Barbaras Fiskgryta - (5-6 port)

1 gul lök, hackad
1 liter fiskbuljong
2 msk tomatpuré
cayennepeppar
1½ dl crème fraiche
3 potatisar, tärnade
7-800 g fast fisk
2 hackade tomater
1 msk hackad persilja
500 g räkor
salt
peppar

Redning:
1 msk mjöl
1 dl vatten

Fräs löken mjuk i olivolja. Tillsätt cayennepeppar, vatten, buljong, tomatpuré och potatis. Koka tills potatisen är mjuk.
Så här gör du en klumpfri toppredning. Ta en glasburk med tillhörande lock. 
Lägg i mjölet. Häll på kallt vatten. Skruva på korken och shaky, shaky!
Red av soppan, vispa i crème fraiche och smaka av.
Skär fisken i stora tärningar. Använd gärna vit, fast fisk som marulk, havskatt, hälleflundra, långa etc. 
Här använder jag kummel, så är lite för skör för en soppa, men det funkar ändå.

Dra kastrullen från spisplattan och lägg i fisken. Locket på och låt stå ca 10 minuter. Skala räkorna. Grovhacka räkor och färska tomater, blanda med persilja, olivolja och salt.

Sleva upp soppan på tallrikar, strö på tomatröra och skalade räkor.

söndag 9 december 2012

Knäckebröd

Knäckebröd finns förvisso att köpa utan en massa konstiga tillsatser i butikerna. Men detta receptet är så bra och bröden blir så goda, att du bara måste testa att baka dem. Jag bakar flera plåtar och fyller en stor gammal kakburk med dem och så håller de hur länge som helst. Är man sugen på ett mellanmål är det bara att ta fram några stycken och bre något gott på. De passar dessutom perfekt till ostbricka.

Knäckebröd - 3 plåtar

100 g rågsurdeg
250 g vatten
250 g rågmjöl
175 g vetemjöl
1 msk honung
1 tsk salt

Topping:
1 dl frön och gryn
havssalt

Knåda ihop alla ingredienserna. Låt jäsa 8-10 timmar i rumstemperatur.


Degen skall ha blivit dubbelt så stor och "andningshålen" skall vara väl synliga.

Sätt ugnen på 225°C, med en plåt i. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Strö ordentligt med vetemjöl på varje bit.
Lägg degklumpen på ett bakplåtspapper.
Kavla ut det på bakplåtspappret.
Använd sporre, pizza slicer eller kniv att skära bitar med. Spraya eller droppa vatten på degen.
Förbered topping: tex sesamfrön, linfrön, solrosfrön, havregryn, havssalt. Havregrynen och solrosfröna kan med fördel finhackas. Blanda ihop.
Strö fröblandningen över degen och platta till lite lätt med handen så att fröna fastnar i degen.
Lägg in hela bakplåtspappret i ugnen på den förvärmda plåten. Baka ca 15 minuter.

Det är troligt att bitarna blir klara vid olika tidpunkter. Det är bara att bryta loss och ta ut.
Bitarna kommer vara lite sega, men när de väl har svalnat på galler kommer de bli spröda.
Bryt kakan i bitar där du har skurit dem och låt svalna helt.
Ät knäckebröden till allt och med fördel till ostbricka.
Ett något modifierat recept från Martin Johansson

Jalapeños – blommar och bär frukt i december!?!?!

Dessa vackra växter ville inte riktigt ta sig i somras. Jag planterade dem inomhus i maj tror jag. Planterade sedan ut dem i större kruka där de har stått hela sommaren och bara sett ledsna ut. Jag vet ju att chili och paprika är riktiga solälskare, så jag borde naturligtvis ha tagit in dem och låtit dem stå i fönstret istället. Det var ju inte mycket som ville växa i somras med tanke på allt regn, så jag fattar inte hur jag tänkte.

Jalapeñosarna togs in i september och har gått från små 15 cm höga stackare till dessa stora ståtliga växter. De blommar för fullt, men de flesta blommorna ramlar av. På den högra växten har det börja växa 2 jalapeños, men det är väl för mycket att hoppas på att få så många att man kan göra jalapeño poppers?




lördag 8 december 2012

Hemmagjord glass

Det kanske inte är rätt årstid för glass, men är man sugen, så är man. Detta receptet är ett grundrecept, som du kan variera genom att tillsätta det du tycker om i den. Detta är alla ingredienserna:

Glass - grundrecept

5 ägg
5 dl grädde
2 dl socker

Separera äggen.
Vispa äggvitor till styva toppar.
Vispa äggulor med socker tills det smeten ljusnar och blir fluffig.

Vispa grädden.
Vänd ner grädden i ägguleblandningen. Svep in den försiktigt med slickepott,
så att du behåller så mycket luft som möjligt.
Vänd sedan ner äggvitorna på samma sätt.
Ställ in i frysen i ca 4 timmar.
Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm.

Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar.
Vispa igenom igen. I det här läget kan kan du smaksätta glassen med någon typ av sylt (minska sockermängden i grundreceptet), krossad choklad, någon skvätt rom, mosad eller hackad frukt, hackade nötter, karamelliserade nötter etc. Gör du vanlig vaniljglass tillsätter du 2 tsk vaniljsocker redan när du vispar äggulorna med sockret. Häll upp den mjukglassliknande smeten i en behållare med lock. Glassen går att äta omgående eller så fryser du ner den helt.

Då denna glassen inte innehåller lika mycket luft, som en som tillverkas i glassmaskin eller i fabrik, så behöver den tina lite innan du kan göra kulor av den. Ta fram den 20-30 minuter innan den skall ätas.

Fattiga riddare

Nu är det äntligen lördag och då passar vi på att äta varm frukost. Du behöver några skivor dagsgammalt vitt bröd i skivor och så kör du igång.
Fattiga riddare - 4 personer

8 skivor vitt dagsgammalt bröd
2 ägg
Vispa äggen, salta lite.

Doppa bröden i ägg. Stek i olja på båda sidorna tills gyllene.
Servera med skinka eller ät som de är.

fredag 7 december 2012

Vårrullar

Nej, det blir inga friterade vårrullar à la Kina restaurang. Det blir vårrullar à la hemkunskapsboken från 7:an. Det här receptet är något av det första jag lagade alldeles själv därhemma till föräldrarna. Det blev populärt och har hängt med ända sedan dess. Jag har förfinat det något under åren.

Vårrullar - 8 st

Pannkakssmet:
2 ägg
1 ½ dl mjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
25 g smör

Fyllning:
150 g vitkål, strimlad
¼ purjolök, skivad
1 morot, grovriven
500 g fläsk-/nöt-/blandfärs
½ msk salt
½ tsk peppar
½ tsk malen ingefära
1 msk mörk soya

Pensling:
1 ½ msk olja
1 msk soya
Förbered grönsakerna. Hacka, riv och strimla.

Stek grönsakerna glansiga i olja.

Tillsätt färsen och rör den grynig med trägaffel. Krydda med salt, peppar 
och ingefära och stek tills allt har blivit genomstekt.

Grädda pannkakorna.

Lägg 2 soppskedar fyllning på varje pannkaka...
 


...och vik ihop som ett kuvert.

Smörj en ugnssäker form. Lägg rullarna i formen och pensla med soya och olja. Sätt formen mitt i ugnen. Grädda på 250°C i 10-15 min.