söndag 8 februari 2015

Söt råglimpa från Sveg - Härjedalen

I Brödtratditoner förr och nu i Jämtland Härjedalen utgivet av Eldrimner, hittar man det här lilla receptet och det är upphämtat från en gammal bagare i Sveg. Den här råglimpan smakar mest som en sirapslimpa och har en mycket god konsistens. Jag har bakat brödet både med jäst och med levain.

Söt råglimpa från Sveg - 1 limpa

5 g jäst eller 200 g levain
250 g vatten
135 g sirap
10 g salt
25 g mjukt smör
400 g vetemjöl
100 g rågmjöl

Om du bakar med jäst: blanda ihop degen och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Platta ut degklumpen till en rektangel och rulla ihop till en limpa. Lägg i en jäskorg eller på bakplåtspapper att jäsa med skarven neråt. Jäs ca 40 minuter.

Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Låt jäsa i  rumstemperatur ca 3-4 timmar. Man kan också låta degen jäsa i kylskåpet delar, eller hela tiden av jäsningen (ca 8-10 timmar).  Degen kommer bli lite stelare och när du sedan stjälper upp den på bakbordet får du bättre form och kan skära raka fina snitt.
Ugnen värmer du till 250°C. Brödet gräddas i ca 35 minuter, tills det blivit gyllenbrunt. Låt svalna på galler. Insidan skall vara 92-96°C.