fredag 27 februari 2015

Brödkaka på svedjeråg - Jämtland/Härjedalen

Nu när jag har betat av recept från både Jämtland och Härjedalen är det dags att titta närmare på dem som tydligen har bakats i båda landskapen. Just det här receptet är en egen kreation, men brödet är bakat på Svedjeråg, som är typiskt för den här delen av Sverige. Svedjeråg är en gammal nordisk rågsort och kallas även för Midsommarråg. Mjölet finns tex att köpa här.

Det här brödet vore väl perfekt för dopp i grytan. Jag smulade det faktiskt i filen och strödde lite russin över. Ostsmörgåsen smakade förträffligt och brödet höll sig som utlovat mycket saftigt. Ett bröd med karaktär.

Brödkaka på svedjeråg - 1 bröd

25 g jäst
700 g ljummet vatten
20 g salt
1 kg svedjeråg

Lös upp jästen i det ljumna vattnet, tillsätt salt och svedjeråg. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa 1-1½ timma under plastfolie, så att degen håller sig fuktig.
Forma degen till en stor kaka, som rymmer på din plåt. Det vore bra om den blev ca 3 cm tjock. Låt jäsa på plåt, övertäckt, ca 1 timma. Värm ugnen till 225°C. Låt gräddas ca 20 minuter. Det är lite svårt att mäta innertemperaturen på en kaka, men knacka och känn på brödet så vet du om det är klart.
Låt svalna helt innan du skär i det.