lördag 14 februari 2015

Crostoli - Chiacchiere - Krispiga kroštule

Det är februari månad, som är karnevalernas månad och inför fastan äter man mängder med friterade bakelser i den katolska världen. Dessa extra krispiga klenäterna får sin goda konsistens från bakpulvret.

Krispiga kroštule
 
3 äggulor
30 g socker
30 g mjölk
20 g mörk rom
1 nypa salt
200 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
    + ½ dl florsocker
    Knåda ihop allt till en fast deg likt pasta deg. Olja in lätt och låt degen vila 30 min i rumstemperatur.
    Kavla ut degen 2 mm tunt till en avlång rektangel, ca 7 cm hög och sporra ut längder ca 2,5 cm breda. Sporra en slits i mitten på degbiten och vänd den in och ut. Du kan också sporra smalare långa längder och slå knut på dem. Fritera i olja på 170-175°C tills de blivit gyllene (ej bruna). Strö på florsocker och hugg i.