onsdag 11 februari 2015

Gregada od grdobine - Fiskgryta Gregada med marulk

Dalmatien har många typer av fiskgrytor och detta är den utan tomat. Då grytan måste sjuda en stund tills potatisen har blivit mjuk, väljer du en fisk som är fast i köttet. Jag tycker att marulk passar bäst.

Gregada od grdobine - (5 port)
(Fiskgryta Gregada med marulk)

1 liten gul lök
1½ kg fast potatis
750 g marulk (filé)
2 msk persilja
2 vitlöksklyftor
örtsalt
peppar
3 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
½ dl olivolja

Skiva löken mycket tunt och lägg den på botten av en kastrull. Alternativt kan man steka löken glansig innan nästa steg.
Skala och skiva potatisarna i 4 mm tjocka skivor. Rada upp hälften av mängden över löken. Krydda med örtsalt och peppar.
Skiva fiskköttet och lägg upp över potatisen. Salt och peppra.
Och så lägger du på det sista lagret potatis.
Strö på finhackad vitlök och persilja. Mer örtsalt och peppar. Häll på buljong och vitt vin. Ringla över olivolja. Låt koka upp försiktigt och låt sjuda med locket på glänt i 30 minuter. Låter du grytan koka kommer fiskköttet bli torrt, smuligt och falla isär, dessutom blir buljongen grå och tråkig.
Smaka av grytan med salt och peppar. Servera omgående.

1 kommentar:

  1. Det här ju en variant av sjömansbiff. Och just när allt tillagas i samma gryta på detta sätt, så antyder det att man ursprungligen bara hade tillgång till en värmekälla. Det hade man ju t ex ombord på dieseldrivna fiskebåtar med tändkulemotor, där hade man en blåslampa som man förvärmde motorn med, därför finns det också många liknande recept på den svenska västkusten se t ex "Nordsjöns kokbok" av Dan Weissenberg

    SvaraRadera