fredag 30 januari 2015

Zagorski štrukli

De här söta små kuverten kommer från norra Kroatien. Första gången jag åt štrukle, var på mitt första besök i studentmatsalen i Zagreb. Jag hade precis lämnat Sverige för att studera. Jag betraktade de små kuddarna skeptiskt och tog bara en enda. De blev snabbt favoriter och jag varvade dessa med skolmatsalens pizza under en hel vecka innan jag kom på att det fanns ytterligare en matsal som serverade "vanlig mat". Štrukle serveras vanligtvis ugnsbakade, men de kan också kokas, serveras i soppa, sötas och serveras som efterrätt.
Zagorski štrukli - 40 st små eller 30 st stora

500 g vetemjöl
1 ägg (50 g)
275 g ljummet vatten
1 nypa salt

Fyllning:
1 liter mjölk
2 liter filmjölk
(blir ca 600 g färskost)
150 g mjukt smör
4 ägg
1 dl gräddfil
salt

Börja med filodegen. Väg vetemjölet. Gör en grop i mitten och vispa ner ägg, salt och ljummet vatten. Knåda ihop till en smidig deg. Dela degen i 4 bitar, forma till bullar och droppa lite neutral olja på. Lägg plastfolie över och låt vila minst 30 minuter i rumstemperatur.
Då var det dags att göra grynost. Orkar du inte det så funkar det bra med tex. keso eller ricottaost. Du kokar upp mjölken och häller i filmjölken. Recept till grynost hittar du här. Låt grynosten svalna till rumstemperatur medan den droppar av.

Vispa det mjuka smöret. Tillsätt ett ägg i taget. Rör i gräddfil och grynost och smaka av med salt.

Mjöla en bordsduk och dra ut varje bulle till en ca 40x50 stor filodeg. Den skall vara tunn och genomskinlig. Instruktioner hittar du här. Skär bort de tjocka kanterna.
Bre ut ¼ av fyllningen i ena kanten av filodegen och rulla sedan ihop försiktigt med hjälp av bordsduken.

Du kan nu använda en slickepott eller träslev. Varje längd skall räcka till 7-10 štrukle, så mät innan du börjar. Tryck med träsleven så att varje kudde fäster ordentligt och fyllningen inte ramlar ut. Kapa dem med slickepotten.
Kokta štrukli - Koka upp 2-3 liter saltat vatten. Lägg i en omgång štrukle och låt sjuda i ca 20 minuter. Smält 100 g smör, bryn det lätt och vispa i 1 msk ströbröd. Ringla detta över de nykokta štrukle. Servera omgående.
Ugnsbakade štrukli - Koka upp 2-3 liter saltat vatten. Lägg i en omgång štrukle och låt sjuda i ca 10 minuter. Lägg štrukle i en smörad ugnsform. Du behöver 5 dl gräddfil till hela mängden štrukli. Bred på gräddfil och ugnsbaka på 200°C i 30-40 minuter, eller tills de har blivit gyllene.