söndag 18 januari 2015

Lešada - Riba na lešo - Fiskbuljongsoppa

Den här ljuva soppan serverade min mamma och mormor till mig och brorsan varje gång vi hade varit dåliga i magen. Jag kom inte på detta förrän min dotter började sleva i sig den och sa: "Det är den där sjuk-soppan". Mycket riktigt. Både ris, morötter, buljong och fisk är ypperliga för stackars magen, men självklart kan man äta den även om man känner sig hur frisk som helst.
Lešada - 4-5 port

1 seabass/seabream
1½ liter vatten
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 selleristjälk
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 dl risottoris
salt
svartpeppar
1 msk hackad persilja
2 msk olivolja
Fjälla och rensa fisken. Skölj den ordentligt. Lägg den i en vid kastrull så att fisken inte behöver böjas ner för mycket. Häll på vatten. Lägg i morötter, gul lök, vitlöksklyftor (krossade), selleristjälk, vitpepparkorn och lagerblad.

Låt fisken sjuda på låg värme i 30 minuter efter att det börjar bubbla. Ta nu upp fisken och ställ den åt sidan. Sila buljongen och låt den koka upp igen. Tillsätt ris, salta och peppra. Medan buljongen fortsätter sjuda utan lock i ca 20 minuter till, tar du dig an fisken. Ta bort alla ben, skala av skinnet och dela köttet försiktigt i mindre bitar. Ta även morot och dela i mindre bitar. När riset är klart lägger du ner fisken och morötterna i soppan och smakar av sältan. Strö på persilja och ringla över olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar