lördag 3 januari 2015

Sorbet på rödvinsmarinerade jordgubbar och hasselnötskrokant

Det här är en riktig vuxendessert, särskilt om du serverar sorben med Romtopf (romdränkta frukter), som jag har gjort här. Det går utmärkt att använda jordgubbar från frysen.

Sorbet på rödvinsmarinerade jordgubbar

500 g jordgubbar
2 dl rödvin
1 dl socker

Om du använder frusna jordgubbar - låt dem tina något. Värm rödvin och socker till sockret har smält. Häll lagen över jordgubbarna och låt marineras 8 timmar. Mixa allt slätt i en blender och frys ner i en bunke. Efter 4 timmar vispar du med elvisp och frys sedan ner helt i en plastbytta med lock.
Ta fram ca 30 minuter före serveringen så att sorben hinner tina.

***


Hasselnötskrokant

1½ dl hasselnötter
3 dl socker


Rosta hasselnötterna 15 minuter i ugnen på 175°C. Häll upp dem i en kökshandduk och gnid dem mot varandra så att skalet lossnar. Där det inte har lossnat får man använda händerna. Lägg de skalade hasselnötterna i en liten fryspåse och banka lätt med en stekpanna så att de krossas grovt.

Smält sockret i en stekpanna. Rör inte utan låt sockret smälta i fred. Så snart du ser att sockret börjar smälta, drar du ner värmen till medel, så att det inte bränner. Strö över hasselnötterna och häll upp på bakplåtspapper. Låt krokanten kallna helt och krossa biten i skärvor, som du kan dekorera glassen med.