måndag 30 juni 2014

Rabarbertårta

Vi älskar rabarber i vår familj. Det är lite surt och lite sött och så fantastiskt gott. Men smulpaj tröttnar man på tydligen efter 5 omgångar, så jag bläddrade i lite gamla kokböcker och hittade denna smaskiga tårta i Prinsessornas Kokbok, med en väldigt god tårtbotten. Hoppas det smakar.

Rabarbertårta - 10-12 bitar

Tårtbotten
200 g mjukt smör
90 g socker
1 ägg
1 nypa salt
4 bittermandlar
200 g vetemjöl

Rabarberkompott
500 g rabarber
½ dl vatten
1 dl socker

Fransk maräng
3 äggvitor
1 nypa salt
1 dl socker

Vispa smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt ägget, salt och bittermandlar. Rör om. Tillsätt vetemjölet och rör ihop den ganska kladdiga massan. Tryck ut smeten i en form ca 25 cm i diameter. Grädda botten på 200°C i 20-25 minuter.

Under tiden sköljer du rabarbern och skär i mindre bitar. Lägg över till en kastrull ihop med vattnet och sockret. Låt koka upp och rör om. Sänk till medelvärme. Det tar bara några minuter, så har röran förvandlats till en vacker kompott.

Vispa äggvitorna med nypa salt. Tillsätt lite socker i taget. Vispa till marängen formar fasta toppar.
Ta ut tårtbotten ur ugnen. Höj ugnsvärmen till 250°C. Bred omgående på kompotten. Spritsa på marängen som du själv önskar. Kör in formen i ugnen och låt topparna bli lite gyllenbruna. Detta tar 3-5 minuter, så vakta noga så att ingenting blir bränt.

Servera. Går bra att äta kallt.