tisdag 24 juni 2014

Hemmagjord Fläderblomssaft

Min bästa kollega kom över med en påse fläderbloms klasar häromdagen. Då jag tidigare aldrig provat göra egen fläderblomssaft letade vi efter recept på nätet, men samliga innehåller ingrediensen citronsyra, vilket är fullkomligt onödigt, då citronsyra finns naturligt i vanlig citron, med samma konserverande effekt. Detta receptet är utan citronsyra och det hittade jag hemma i Jan Hedhs bok Sylt och Marmelad. Inga konstigheter alls.
Måste tilläggas att fläderblomman kan förväxlas med två andra giftiga sorter, nämligen sommarfläder och druvfläder. Kika här för att se skillnaden. Vår tama fläder (Sambucus Nigra) har platta blomklasar, som påminner lite om växten Hundkäx. Fläderbären som kommer i augusti/september kan man också göra saft av, men bären bör inte ätas råa då de innehåller gift som försvinner vid kokningen (källa).
Fläderblomssaft - 4 liter

½ kg fläderblomsklasar
10 citroner
2½ kg vitt strösocker (eller råsocker*)
2½ liter vatten

Ställ alla blomklasar på en bordsduk och skaka av ev. insekter från dem. Skiva citronerna.
Varva citroner och blomklasar i en värmetålig spann eller kastrull.

Koka upp socker och vatten och häll rakt över blommor och citroner. Låt svalna. Lägg ett lock över och låt stå svalt i 5 dagar. Sila genom en silduk och häll upp på flaska. Pastörisera de fyllda flaskorna genom att ställa dem i en kastrull med vatten värmt till 80° i 20 minuter för längre hållbarhet.

*Den bärnstensfärgade varianten är gjord med råsocker, istället för vanligt vitt socker. Vilket ger en mycket rundare smak och är godare enligt mina smaklökar.

5 kommentarer:

 1. Fryser du in saften eller får den stå? Om du låter den stå, hur länge håller den sig?
  mvh
  Maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den får stå kallt i kylskåpet efter pastöriseringen. Jag fryser inte ner den. Det får bli att hålla koll på flaskorna - börjar det mögla, ändra färg, eller annat ovanligt så häller man bort dem. I opastöriserat skick håller saften längst 3 veckor, så pastöriseringen förlänger en del, men jag har ingen exakt tid.

   Radera
 2. Denna tid på året, innan bären/frukterna kommer finns det många blommor som man kan göra drycker (cordials på engelska) av. Allt från de ljusgröna årsskotten på granen i Maj, via häggblommor, syrenblommor till nu älgört och fläder. Däremot så borde fler pastörisera dessa drycker, eftersom de annars nästan måste frysas.

  SvaraRadera
 3. Jag har precis gjort min allra första fläderblomssaft, efter det här receptet. Tack för att du delade med dig!
  Anna :-)

  SvaraRadera
 4. Hoppas det blev lyckat och gott!

  SvaraRadera