fredag 6 juni 2014

Grillad njurtapp - onglet

Njurtappen, även kallad onglet, är en styckdetalj från nötdjuret. Varje nötdjur har endast en njurtapp. Steken är otroligt smakrik och ger en riktigt umamichock på tungan. Ytterkanterna är mjuka och möra, medan mittpartiet är något segare. Jag hoppade över marineringen vid tillagningen och kryddade den bara lite lätt med salt, peppar och paprikakrydda. Det är viktigt att inte översteka biten utan snabbt ta bort den från grillen så snart den uppnått 60°C, låta den vila en stund och skära rosa fina skivor.
På engelska heter köttbiten Hanger Steak, Bistro Steak, eller Butcher's Tenderloin. Den kallas för hanger, då den hänger fritt från diafragman, mellan rebenen och filén (se tydlig bild på positionen längst ned i inlägget). Att den fått namnet från the Butcher, har att göra med att styckaren gärna behöll biten själv istället för att sälja den till sina kunder. Det säger väl allt om hur god den här köttbiten är, så iväg till styckarn och beställ!

Grillad njurtapp med nykokt rödbetssallad - 4 port

1 njurtapp
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk ungersk paprika

Nykokt rödbetssallad:
250 g rödbetor
1 plocksallad
2 vårlökar
salt
peppar
olivolja
vinäger
100 g fetaost
2 msk pumpafrön
 
Sätt igång grillen genom att lägga lite grillkol mot ena sidan. Bryn den kryddade njurtappen på den heta sidan och lägg den sedan på den glödfria sidan. Stick in en termometer och lägg locket på. När termometern visar 60°C tar du bort den från grillen och låter vila.

Koka rödbetorna mjuka (ca 30-40 minuter). Låt svalna och skala dem. Skölj salladen, skiva rödbetor och lök. Krydda med salt, peppar, olivolja och vinäger och rör om salladen. Smula över fetaost och pumpafrön.

Servera med det nyskivade köttet.