Hittar du fryst höna i frysdisken, eller färsk i någon saluhall så skall du definitivt slå till. Av hönsbuljong får man ypperligt god buljong, som kan användas till grytbaser, eller soppor
. Fettet kan man
använda till att göra
mannagrynsnjoke av, eller så låter man soppan kylas ner så att man kan plocka bort det.
Hönsbuljong - 1-2 liter
½ höna
2 morrötter
1 lök med skal
1 stjälkselleri/rotselleri
1 bit purjolök
1 lagerblad
1 blad savoykål
10 svartpepparkorn
2 nejlikor
½ tsk torkad timjan
½ tsk libbsticka
1 msk havssalt
5 liter vatten
Dra
av det yttersta skalet på löken, det skall fortfarande finnas ett brunt
lager kvar och tvätta noga. Skalet kommer ge vacker färg till soppan.
Skär löken i klyftor och bryn lite lätt i olja i en 6 liters kastrull.
Lägg löken tillsammans med övriga ingredienser i en gryta och täck med
vatten (ca 5 liter). Ingredienserna varierar du efter vad du har i
kylen: istället för stjälkseller kan du ha i rotselleri. Persiljerot och
palsternacka blir gott, vitkålsblad, paprika, blomkål...
Använder
du en tryckkokare - koka buljongen i 1 timma och låt trycket sedan
lätta av sig självt. Kokar du i vanlig kastrull låter du buljongen koka
upp och sedan koka på lägsta värme, med locket på i ca 3 timmar. Sila
buljonen och låt den sjuda på spisen. Låt reducera ner till önskad
styrka - när det är 1-2 liter kvar brukar det vara lagom.
Låt buljongen
svalna till nästa dag för bästa smak. Det kommer bildas en fettring
överst på buljongen. Det är bara att plocka bort och sila. Fördela i
portionsförpackningar och frys ner.