Vad är det för skillnad på kroatisk och ungersk gulasch? Visst är det så att gulaschen har sitt ursprung från Ungern, men bor man granne med Ungern är det naturligt att man lånar sådana fantastiska recept och gör om till sitt eget. Till skillnad från den
ungerska gulaschen så har den kroatiska traditionellt ingen potatis i recepten (även om varje husmor/husfar gör på sitt sätt). Istället serverar man grytan med potatismos, eller bröd vid sidan av. Dessutom är grytan mycket tjockare i konsistensen, inte alls så lös som den ungerska. Kommer man från Dalmatien har man nog gärna i lite övermogna tomater också.
Hrvatski gulaš - 4-5 port
(Kroatisk gulasch)
750 g nötkött (bringa, högrev, bog)
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
1 vitlöksklyfta
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
(250 g krossade tomater)
½ liter vatten
1 msk ungersk paprika (het eller mild)
svartpeppar
salt
(en bit rökt kött)
Stycka köttet i mindre bitar. Bryn dem i en gryta. Se till att lägga köttbitarna glest,
så att det inte börjar koka, utan verkligen bryns på alla sidor. Ta ut köttet ur grytan.
Hacka
lök, morötter och selleri och stek detta på låg värme tills löken är
mjuk och glansig. Tillsätt den hackade vitlöken och
lagerblad. Klicka i tomatpurén och bryn den lite lätt innan du häller
på vattnet och vänder ner köttet.
Strö på ungerskt paprika pulver (och tillsätt krossade tomater).
Här får du känna efter hur het du vill ha din gryta. Kanske lite av varje?
Häll även i krossade tomater och lite skivat rökt kött om du vill få mer smak.
Låt grytan koka 2-3 timmar beroende på vilken typ av kött du använder.