Rågbaguetter med - 5 bröd
1 kg vetemjöl
200 g rågmjöl
25 g salt
800 g vatten
50 g olivolja
350 g levain, eller 10 g jäst
Om du bakar med jäst: blanda ihop alla ingredienserna till degen och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Forma 5 baguetter. Lägg baguetterna på mjölat bakduk. Dra upp bakduken mellan bröden och lägg dem tätt så att de jäser uppåt. Mjöla bröden lätt och lägg bakduk över. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som
du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan
bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Ta bort en klump levain till nästa baktillfälle. Forma 5 baguetter. Lägg baguetterna på mjölat bakduk. Dra upp bakduken
mellan bröden och lägg dem tätt så att de jäser uppåt. Mjöla bröden lätt
och lägg bakduk över. Låt
jäsa övertäckt i ca 3 timmar.