Mjukt bröd - 10 st tunnbröd om 30 cm i diameter
10 g jäst
650 g mjölk
20 g salt
50 g sirap
1 tsk stötta brödkryddor (anis, fänkål och kummin)
100 g rågmjöl
900 g vetemjöl
65 g mjukt smör
Smula jästen. Häll på ljummen mjölk, vänd ner salt, kryddor och sirap. Vispa så att jäst, socker och salt löser sig. Vänd ner mjöl och knåda lätt. Tillsätt det mjuka smöret och knåda ihop till en fast och smidig deg. Låt jäsa 1-1½ timma.
Dela
degen i 10-12 bitar. Gör du fler bitar blir det lite mindre bröd (ca 20
cm i diameter). Vid delning i 10 bitar kan du kavla ut bullarna till ca
30 cm kakor. Kavla gärna med kruskavel, eller picka med gaffel. Stek bröden någon enstaka minut på varje
sida. Stapla bröden på varandra och täck med duk så att de håller sig mjuka.