torsdag 23 juli 2015

Matsäckskakor - Bohuslän

Matsäckskakor finns i olika varianter och här kommer en från Västkusten. Vad de har gemensamt är att de storleksmässigt är anpassade att ha i sin matsäck. Receptet har jag ändrat något men kommer från boken Bröd från när och fjärran.


Matsäckskakor – 10 st

8 dl mjölk
25 g jäst
25 g salt
125 g honung
200 g grahamsmjöl
1000 g vetemjöl
80 g mjukt smör

Värm mjölken till fingervarmt. Smula jästen och rör ut den in den varma mjölken. Tillsätt salt och honung. Vänd ner båda mjölsorterna rör ihop till en fast deg. Låt jäsa i ca 1 timma. Klicka ut det mjuka smöret och knåda in det ordentligt så att det blir en slät och spänstig deg. Dela degen i 10 bitar och kavla, eller platta ut till tekaks stora bröd. Ca ½-1 cm tjocka och 12 cm i diameter.
Låt jäsa 30 minuter. Nagga bröden med en grillpinne.

Sätt ugnen på 250°C och grädda bröden i 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk.