Hårt tunnbröd - 10 st tunnbröd om 30 cm i diameter
700 g mjölk
100 g havregryn
10 g jäst
20 g salt
1 tsk stötta brödkryddor (anis, fänkål och kummin)
100 g rågmjöl
800 g vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
Börja med att värma mjölken tills det ryker ur kastrullen - ca 50-60°C. Häll mjölken över havregrynen och låt svalna. Smula jästen. Häll på ljummen mjölk med havregryn, vänd ner salt och kryddor. Vispa så att jäst, socker och salt löser sig. Vänd ner mjöl och hjorthornssalt och knåda ihop till en fast deg. Låt jäsa 1-1½ timma.
Dela
degen i 10-12 bitar. Gör du fler bitar blir det lite mindre bröd (ca 20
cm i diameter). Vid delning i 10 bitar kan du kavla ut bullarna till ca
30 cm kakor. Kavla mycket tunt och gärna med kruskavel, eller picka med gaffel. Stek bröden någon enstaka minut på varje
sida. Låt svalna på galler så att de blir hårda. Låt gärna stå framme i rumstemperatur över natten.
Tips! Om du vill göra snibbar av bröden, kan du sporra mycket lätt tvärs över bröden innan stekningen. När bröden hårdnat kan man bara bryta isär dem och så har du färdiga bitar.