Jag tar ett litet hopp bakåt i mitt Sverige bak. Receptet för Klådda har jag länge haft i min Ångermanlands hög av recept, men ursprunget för Klådda skall tydligen vara Kalix, vilket gör att brödet hör till Norrbottens landskap (info här och här). Därför kommer här nu receptet med lite korn i. Det gör stor skillnad, så ersätt helst inte. Originalreceptet är upphittat här.
Klådda - 14st
10 g jäst
½ l mjölk
20 g salt
120 g kornmjöl
600 g vetemjöl
50 g smör
Värm mjölken till ljummet och lös upp jästen i lite av den. Häll ner
resten av mjölken. Vänd ner salt och rör ut. Tillsätt mjölet och knåda
till sist in det mjuka smöret tills degen är smidig och följsam. Jäs
under bakduk i ca 1
timma. Dela degen i 14 bitar. Använd vetemjöl till kavlingen. Kavla till en kaka ca 20 cm i diameter och sedan med
kruskavel till ca 3-4 mm tjocka.
Grädda i en torr stekpanna på medelvärme.
Trava
kakorna på varandra och täck med bakduk så att de håller sig mjuka. Låt
svalna och frys ner om du vill äta dem en annan dag.