En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
lördag 4 oktober 2014
Halvtjockkakor - Ångermanland
De här goda och fluffiga tunnbröden kommer från Kramfors området i Ångermanland. Har man riktigt bråttom är jäst-fria tunnbröd i stekpanna något av det snabbaste man kan trolla fram på ett nafs. Receptet har jag hittat här och modifierat det något.
Halvtjockkakor - ca 12 st
720 g rågsikt av 100% råg
2 tsk hjorthornssalt
15 g salt
1 tsk stött anis
½ liter filmjölk
1 dl ljus sirap
Blanda ihop rågsikten med hjorthornssaltet, salt och anis. Häll i filmjölk och sirap och knåda ihop till en jämn deg. Dela upp degen i 12 bitar på ett väl mjölat bakbord. Kavla ut varje bulle med kruskavel till ca 17-20 cm i diameter, ca 3 mm tjocka. Stek bröden i torr stekpanna. Gjutjärn, eller vanlig funkar lika bra. Tunnbröden fluffar upp sig bra i stekpannan. Trava bröden på varandra och linda in i duk. Låt svalna inlindade.