Nu bakar jag vidare i de svenska landskapen och turen har kommit till Ångermanland. Här, liksom i andra delar av Norrland, är det tunnbröd som gäller. I Ångermanland kallas de sladdkakor och är lite sega i konsistensen. Jag blev mycket förtjust. Originalreceptet har jag hittat här och det är minskat både vätska och sötma från originalet.
Sladdkaka – 24 kakor
5 dl fil
75 g sirap
7 g salt
780 g rågsikt
10 g bikarbonat
75 g sirap
7 g salt
780 g rågsikt
10 g bikarbonat
Rör
ut fil, sirap och salt i en skål. Vänd ihop rågsikt och bikarbonat
innan du rör ut mjölet i resten av smeten. Dela degen i 24 bitar.
Använd
vetemjöl till kavlingen. Kavla med slät kavel till runda kakor om 15 cm
i diameter och sedan med kruskavel. Grädda i en torr stekpanna på
medelvärme. Trava kakorna på varandra och täck med bakduk så att de
håller sig mjuka. Låt svalna och frys ner om du vill äta dem en annan
dag.