onsdag 10 september 2014

Ljusugnsbröd - Västerbotten


Det är dags för det sista brödet från Västerbotten innan jag ger mig av till Ångermanland. Det hårda tunnbrödet kallas för ljusugnsbröd i norra Västerbotten. Brödet skjuts in i ugnen när den har ljusnat, dvs. när veden glöder som mest och ugnen är som varmast. Ursprungligen bakades brödet på rågsikt och kornmjöl, men i min version nedan blir det rågsikt med vetemjöl.

Ljusugnsbröd - 8 plåtar

10 g jäst
500 g vatten
220 g mjölk
600 g vetemjöl
600 g rågsikt (av 100% råg)
25 g salt

Rör ut jästen i lite ljummen mjölk. Tillsätt resten av vätskan. Vänd ner salt och mjöl och knåda till en jämn smet. Låt jäsa 1-1½ timma.

Mjöla bakbordet ordentligt, gärna med kornmjöl om du har. Dela degen i åtta delar och kavla ut varje del stor som en plåt. Rulla över med kruskavel och lägg på plåt. Grädda brödet på 250°C i 5-7 minuter. Vakta noga så att det inte bränns. Låt svalna på galler, eller duk.

Hela bröd kan man bryta i bitar, eller så sporrar man ut bitar innan man gräddar brödet och får på så sätt portionsstora bröd.

Textutdrag ur Västerbottens hembygdsförening del 4 från 1971:
Kakubröd eller ljusugnsbröd Detta var ett blandbröd på råg- och kornmjöl. Det uppges i Skelleftetrakten ha börjat bakas först omkr. 1920. Degen stöptes kvällen före baket på rågsikt och varmt vatten i "stöpkistan". Jäst tillsattes. Om morgonen togs deg ur stöpkistan i stöptråget och korn - eller senare vete - arbetades in. Stöpan fick stå och jäsa medan man gjorde ett tunnbrödsbak. Kakubrödet bakades ut till samma storlek som tunnbrödet, kavlades med s. k. kakukavel som var refflad. Gräddningen gjordes på samma sätt som då man gjorde tunnbröd,men då kakubrödet togs ut ur ugnen veks det en gång. Efter avslutat bak på kvällen värmdes kakubrödet i ugnen, "bräcktes", varefter det veks en gång till. Det fick ligga och torka i bakustugan innan det bars ut till stolpboden, där det förvarades i en sluten tunna eller en lår. Brödet fick inte ligga öppet utsatt för luft och ljus, smaken försämrades då. Denna beskrivning har lämnats av Jenny Grönlund, Ersmark, Skellefteå.