tisdag 21 januari 2014

Jordgubbsglasstårta raw

Här kommer ett recept på en nyttig tårta, som inte behöver bakas. Den är lättare att göra än man tror, så kavla upp ärmarna och ge det ett försök. Receptet kommer från boken Pigg och glad med rawfood av Vibeke Amdisen. I och med att jag gör egengjord mandelmjölk emellanåt får jag en del mandelpulpa över, som passar perfekt att använda i den här tårtan.

Jordgubbsglasstårta raw - ca 10 bitar

Botten:
200 g malda mandlar/mandelpulpa 
250 g torkade dadlar
ca 1 dl mandelmjölk/vatten 


Fyllning:
225 g jordgubbar

3 mogna bananer 
2 msk honung
½ citron, saften
Mandelpulpa
Med stavmixer mixar du mandlar och dadlar ihop med lite vätska (mandelmjölk eller vatten) till en fast smet. Tryck ut smeten i en ca 23-25 cm form med avtagbara kanter.


Mixa jordgubbar, bananer, honung och citron till en krämig smet och häll den över kakbotten. Sätt plastfolie över och frys ner i minst 1 timma.

Ta ut kakan ca 15 minuter innan servering. Skär snygga bitar med en skarp kniv.

måndag 20 januari 2014

Teletina s bižima - Kalvkött med ärtor



Ännu en rätt, som jag har pressat ur min faster. Min mamma lagade sällan kalvkött, men jag själv är väldigt förtjust i smaken och lagar gärna och ofta. Rätten hör till en av mina favoriter. Naturligt sött av lök, morötter och ärtor...ljuvligt.

Teletina s bižima - 4-5 port
Kalvkött med ärtor

750 g kalvbog
1 gul lök
1 stjälkselleri
1 morot
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
500 g buljong
200 g ärtor
Stycka köttet i mindre bitar, mindre än vanliga grytbitar. Bryn dem i en gryta. Se till att lägga köttbitarna glest, så att det inte börjar koka, utan verkligen bryns på alla sidor. Ta ut köttet ur grytan.

Hacka lök, morötter och selleri och stek detta på låg värme tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt lagerblad. Klicka i tomatpurén och bryn den lite lätt innan du häller på buljongen. Vänd ner köttet och koka ca 1½ timma. Ärtorna kan koka med de sista 10 minuterna.

söndag 19 januari 2014

Pohane jabuke - panerade äppelskivor

Min mamma serverade äpplen på det är viset, när vi hade överflöd av dem hemma. Hon bakade burek, pressade äpplesaft för hand och panerade äppelskivor. Oj, vad jag njöt. Kärleken till äpplena har jag nog fått från min mamma och det är definitivt den godaste frukten som går att finna.
Pohane jabuke
(Panerade äppelskivor )

2 ägg
125 g mjöl
3 dl mjölk
½ tsk salt
5 äpplen
2-3 msk florsocker
Vispa ihop smeten och ställ åt sidan. Skala och skiva äpplena. Skivorna skall vara ca 3-4 mm tjocka. Hetta upp olja, ca 1 cm i stekpannan. Doppa äppelskivorna i smeten och lägg försiktigt ner dem i oljan. Låt dem bli gyllenbruna på båda sidorna. Låt rinna av på papper. Strö över lite florsocker och servera med en kula vaniljglass.

lördag 18 januari 2014

Leverfrukost



Enkel, vrålnyttig och snabb frukost serveras här. Kombinationen lever och ägg är fantastisk. Detta serverade mormor till min morfar till frukost, efter att han stått på den varma åkern och bundit upp vinrankorna. Typisk dalmatisk bondmat.
Leverfrukost - 2 personer

3 kycklinglevrar
2 ägg
salt

Skär kycklinglevrarna i mindre bitar och stek på medelvärme tills de är genomstekta. Vispa äggen, salta och häll över levern. Vänd runt tills äggen är helt genomstekta. Servera med bröd till.

fredag 17 januari 2014

Hrvatski gulaš - Kroatisk gulasch

Vad är det för skillnad på kroatisk och ungersk gulasch? Visst är det så att gulaschen har sitt ursprung från Ungern, men bor man granne med Ungern är det naturligt att man lånar sådana fantastiska recept och gör om till sitt eget. Till skillnad från den ungerska gulaschen så har den kroatiska traditionellt ingen potatis i recepten (även om varje husmor/husfar gör på sitt sätt). Istället serverar man grytan med potatismos, eller bröd vid sidan av. Dessutom är grytan mycket tjockare i konsistensen, inte alls så lös som den ungerska. Kommer man från Dalmatien har man nog gärna i lite övermogna tomater också.

Hrvatski gulaš - 4-5 port
(Kroatisk gulasch)

750 g nötkött (bringa, högrev, bog)
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
1 vitlöksklyfta
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
(250 g krossade tomater)
½ liter vatten
1 msk ungersk paprika (het eller mild)
svartpeppar
salt
(en bit rökt kött)
 
Stycka köttet i mindre bitar. Bryn dem i en gryta. Se till att lägga köttbitarna glest, 
så att det inte börjar koka, utan verkligen bryns på alla sidor. Ta ut köttet ur grytan.

Hacka lök, morötter och selleri och stek detta på låg värme tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt den hackade vitlöken och lagerblad. Klicka i tomatpurén och bryn den lite lätt innan du häller på vattnet och vänder ner köttet.
Strö på ungerskt paprika pulver (och tillsätt krossade tomater).
Här får du känna efter hur het du vill ha din gryta. Kanske lite av varje?
Häll även i krossade tomater och lite skivat rökt kött om du vill få mer smak.

Låt grytan koka 2-3 timmar beroende på vilken typ av kött du använder.

torsdag 16 januari 2014

Persimon drink

 Har man några övermogna persimoner i kylen så kan denna drink vara ett hett tips. Den är fräsch, mättande och fantastiskt god.
Persimon drink - 2 glas

2 persimoner
½ citron
3 clementiner
5 msk malen mandel
3 dl vatten
(1 msk honung)

Skala och skär persimonerna i grova bitar. Pressa ur saften ur citronen och clementinerna. Strö på mandel och häll vatten över. Mixa med en blender. Smaka av! Behövs mer sötma är det bara att mixa i lite honung.

onsdag 15 januari 2014

Gâteau Napolitain - Napolitansk kexkaka

Idag är det 8-åringen som står för bakningen. Vi har spanat in ett recept i  La Pâtisserie est un jeu d'enfants av Michel Oliver och valt detta något udda recpet. I och med att vi aldrig har ätit en Napolitansk kaka, har vi ingen aning om hur resultatet blir. Tja, om inget annat så blir det väl ätligt.
Gâteau Napolitain - 4 personer

240 g vetemjöl
150 g malda mandlar
150 g socker
140 g smör
3 äggulor
3 krm salt
4 msk plommonsylt
3 msk jordgubbssylt
1 tsk florsocker

Vispa smör och socker. Tillsätt äggulor och salt. Tillsätt mjöl och malda mandlar och knåda ihop till en torr deg.
Dela degen på 8 delar och platta ut till rundlar med 12 cm i diamater. Baka på 2 plåtar på 180 grader, ca 15-17 minuter. Låt svalna på galler.
Bre sylt på 7 av kakorna och trava dem på varandra. Sista kakan staplar du överst och strör florsocker på.
Vad som inte funkade med receptet: Hur äter man kakan? Bättre att sätta en rejäl klick sylt mellan två kakor och servera. Även att göra dem mindre. Smeten borde gott och väl räcka till 16 mindre rundlar (8 dubbelkex).