tisdag 9 juli 2013

Skogsbärsglass med gräddfil

Några blåbär blir det inte i år, inte här på västkusten i alla fall. Buskarna har frusit och torkat ihjäl i vintras och nu är det bara röda kvistar som står i skogen till ingen nytta. Frågan är om det ens blir några nästa år? Tur att det finns i butikernas frysar. Här kan du blanda dina bärfavoriter som du vill: blåbär, lingon, smultron, hallon och jordgubbar. Jag lät mina bär bli lite halvfrusna innan jag mixade, för att få lite krämig glass med en gång. Det är bara att frysa enligt instruktionerna för att göra kulglass.
Skogsbärsglass med gräddfil

300 g blandade bär (ovan: 50% jordgubbar/50% blåbär)
3 dl gräddfil
100 g honung
2 tsk vodka

Häll upp bär, gräddfil, honung och vodka i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av smeten. Behövs mer sötma, eller syra korrigerar du detta med en skvätt citronjuice och lite extra honung. Vodkan skall tydligen göra glassen mindre hård vid frysningen.

Ställ in i frysen i ca 3-4 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm. Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar. Vispa igenom igen, frys 1-2 timmar och vispa en sista gång. För över glassen till en praktisk matlåda med lock. Frys ner helt.

måndag 8 juli 2013

Yoghurtglass med körsbär

Oj vad det har experimenterats med glass i det senaste. Ungarna har ätit och provsmakad och hittat nya favoriter. Hoppas att du även hittar din.

Yoghurtglass med körsbär

500 g fast yoghurt
300 g urkärnade körsbär
100 g honung
(1 msk surakörsbärslikör)

För att få en tjock och härlig yoghurt behöver du ungefär dubbla mängden vanlig yoghurt (ca 1 liter i det här fallet). Häll upp yoghurten i en ren kökshandduk och låt rinna av över natten.

Vänd nu ner yoghurt, körsbär, honung och likör i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av smeten. Behövs mer sötma, eller syra korrigerar du detta med en skvätt citronjuice och lite extra honung. Likören skall tydligen göra glassen mindre hård vid frysningen.

Ställ in i frysen i ca 3-4 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm. Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar. Vispa igenom igen, frys 1-2 timmar och vispa en sista gång. För över glassen till en praktisk matlåda med lock. Frys ner helt.

Inspiration till receptet har jag hittat på den här fina bloggen.

söndag 7 juli 2013

Pavlova

Pavlovan har kommer ju ursprungligen från Australien och Nya Zeeland. Den porösa franska marängen skall föreställa den ryska ballerinan Anna Pavlovas graciösa dans. Naturligtvis skall det finnas kiwi på tårtan, men i övrigt vräker man på med vad man tycker är gott.

Pavlova 8-10 port

1 sats fransk maräng

Crème chantilly
3 dl grädde
2 msk florsocker

minst 500 g blandad frukt

När du har vispat marängen enligt instruktionerna, tar du en stor sked och brer ut en rund marängbotten. Den skall vara tjock och rustikt ojämn. Gör gärna en liten grop i mitten så att grädden och frukten får en stabil plats att stå på.

Ugnen skall vara inställd på 90°C (alltid under 100°C för maräng). Det tar ca 3-4 timmar för
den att bli helt torra. I slutet vände jag den uppochner för att den skulle bli ordentligt torr även på undersidan. Picka den med en tandpetare för att se om den är torr.

Vispa ihop crème chantilly. När marängen är torr och avsvalnad brer du på grädden mitt på marängbotten och dekorerar vackert med frukt. Jag har 1 kiwi, ½ mango, lite jordgubbar, physalis och några körsbär.

lördag 6 juli 2013

Citronmaräng tarteletter

De här små och fantastiskt goda tarteletterna har jag bakat med lite olika fyllningar och den här gången har jag hittat inspiration på den fantastiska bloggen La Mia Vita Dolce. Citronkrämen och själva idén är hämtade från Grace fina blogg. Vill du baka super duper goda italienska desserter kommer du hitta all inspiration du behöver här.
Citronmaräng tarteletter - 6 st

Pasta Frolla:
½  ägg
30 g socker
40 g rumsvarmt smör
100 g vetemjöl
1 nypa salt

1 sats citronkräm

½ sats italiensk maräng

Tillaga citronkrämen enligt anvisningarna här.

Tillaga pasta frolla enligt anvisningarna här.

Tryck ut rundlarna i formarna och ta bort eventuell överflödig deg. Nagga botten i formarna och ställ dem i ugnen på 200°C och baka i 10-15 min.
Låt svalna helt innan du petar ut tarteletterna ur sina metallformar.

Tillaga den italienska marängen enligt anvisningarna här.

Fyll med citronkräm och spritsa på maräng i valfria möster, man kan också smeta på med sked om man inte gillar "bröstvårts" utseendet.

Ställ in tarteletterna på förvärmd ugn (150°C) och låt topparna brynas lite lätt. Vakta hela tiden - det går snabbt! Mina behövde ca 5 minuter i ugnen för att få lite brynt utseende.

fredag 5 juli 2013

Gröna tillbehör till grillat

Vilket kött men än lägger på grillen så är det tillbehören det hänger på. Det är något visst att få plocka bland röror och grönsaker och hitta sina favoriter. Här kommer några förslag.

Härlig vårlök, som doppas rå i lite salt.


Fyllda portabello med grönsaksröra och ädelost - 6 st
1 hackad gul lök
fötterna från 6 portabello
½ hackad aubergine
1 röd paprika
250 g krossade tomater
1 msk hackad persilja
svartpeppar
salt
100 g ädelost
Stek den hackade löken ihop med hackade svampfötter, aubergine och hackad röd paprika i lite olivolja. När allt har mjuknat häll du på krossade tomater och kokar 5 min. Rör i hackad persilja och smaka av med salt och peppar. Fyll svamparna, smula på ädelost och baka i ugnen på 225°C i 15 minuter.

Bulgursallad
3 portioner bulgur
1 dl gröna linser
10 coctail tomater
1/4 hackad gurka
1 msk hackad persilja
½ dl olivolja
1 knippe grillad grön sparris
½ grillad aubergine
2 grillade paprikor
salt

Koka bulgur och gröna linser enligt instruktionerna på förpackningen. Grilla sparris, aubergine och paprikor. Skär tomater och gurka i mindre bitar. Blanda ihop smågrönsakerna med bulgur och linser. Strö på persilja, salta något och ringla över olivolja. Servera på ett fat och dekorera med grillade grönsaker.

torsdag 4 juli 2013

Jordgubb- och krusbärssylt

Vi har en liten buske med krusbär på tomten, den är ganska nyplanterad. I år blev det ett par ynka nävar på busken och när jag ändå höll på med jordgubbssylt, fick det bli en burk med krusbär i också. Här kommer receptet.
Jordgubb- och krusbärssylt - ca 400 g

225 g jordgubbssylt
150 g omogna krusbär
1 dl socker
½ dl vatten

 Plocka och snoppa dina krusbär.

 Häll upp socker och vatten i en liten kastrull och koka upp tills sockret har löst sig. Häll detta över 
dina krusbär. Plasta in och låt stå och marineras över natten (ca 8 timmar). Halvera nu krusbären.

Lägg krusbären i en kastrull, häll på den färdiga jordgubbssylten och låt koka upp. 
Häll omgående upp i ren glasburk och locket på. Låt svalna och förvara i kylskåpet.

Recept från Jan Hedhs syltkokbok.

Vill du sätta på proffsiga etiketter på dina syltburkar så hittar du dem på nedan länkar:
Sweet Preservation
World Label
Limeshot Design

onsdag 3 juli 2013

Isglass med kiwi och avokado

Just nu håller jag på och provar nya glassrecept för fullt, men än så länge får ni hålla till godo med isglassarna. Denna dag kombinerar jag avokado och kiwi och det blir bröllop direkt!
Isglass med kiwi och avokado - ca 6 st

½ dl socker
1 dl vatten
2 avokado
2 kiwi
(250 g frukt totalt)

Börja med att koka sockerlagen: vatten och socker. När sockret har smält, ställer du kastrullen i ett vattenbad och låter svalna helt. Skala och skär upp frukten. Väg - det skall bli ungefär 250 g frukt totalt.

Mixa sockerlag med fruktkött till en slät barnmatspuré. Häll upp i glassformar och peta in pinnarna. Mixen ger ca 4 dl vätska och ger 6 glassar i nedan formar. Låt frysa i 2-3 timmar.