lördag 15 juni 2013

Isglass med banan och kiwi

Härligt, härligt och inte det minsta farligt. Nu vräker vi i oss hemmagjord isglass varje dag - även om det regnar.
Isglass med banan & kiwi  - ca 6 st

½ dl socker
1 dl vatten
1 mogen banan
3 kiwi
(250 g frukt totalt)

Börja med att koka sockerlagen: vatten och socker. När sockret har smält, ställer du kastrullen i ett vattenbad och låter svalna helt. Skala och skär upp frukten. Väg - det skall bli ungefär 250 g frukt totalt.

Mixa sockerlag med fruktkött till en slät barnmatspuré. Häll upp i glassformar och peta in pinnarna. Mixen ger ca 4 dl vätska och ger 6 glassar i ovan formar. Låt frysa i 2-3 timmar.

fredag 14 juni 2013

Avokadogazpacho

Soppan för en het sommardag. Anledningen till att jag bara gör den för en person är att jag inte fick någon matlåda över till mig att ta med till jobbet, så detta blir lunch för en person. Dessutom är övriga familjemedlemmar inte roade av kalla soppor. Jag är galen i lök och har i trippla satsen av det som anges i receptet.
Avokadogazpacho - 1 port

1 mogen avokado
½ vitlöksklyfta
5 cm gurka
2 msk citronsaft
2 dl vatten
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping:
1 hackad skiva rödlök
5 cm tärnad gurka
2 soltorkade tomater (raw?)
1 msk olivolja

Mixa ingredienserna till soppan med en stavmixer. Smaka av: mer sälta/mer syra/mer peppar? Hacka ihop toppingen och fördela över soppan.

Ringla gärna över lite olivolja.

torsdag 13 juni 2013

Biscuit Alsacien

 
Då var det dags för 8-åringen att skapa i köket. Utmaningen i det här receptet är separeringen av äggen och det gick faktiskt ganska bra. En skål för vitan, en skål för gulorna och i mitten en mindre skål där man först separerar vitan och skulle det skita sig så har man inte förstört resterande vitor i stora skålen. Det gick åt en del ägg, men omeletter är ju alltid goda. Originalreceptet kommer från Michel Olivers: La Pâtisserie est un jeu d'enfants.

Biscuit Alsacien
(Fransk sockerkaka aka Monsterkaka)

5 ägg
100 g smör
200 g florsocker
360 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk
1 apelsin
3 krm salt
+ 1 msk smör för formen

Börja med att smälta smöret. Låt svalna.

Gullungen i bagarmössa separerar ägg. Det är lite tricky för små ovana fingrar.
Separera äggen. Vispa äggvitorna med 3 krm salt till fasta toppar. Vispa äggulor med florsocker tills det blir ljust och krämigt. Tillsätt det smälta smöret och vispa. Vänd ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. tillsätt mjölken, finrivet skal och saft från apelsinen. Nu vänder du ner äggvitorna försiktigt i smeten med en slickepott.

"Mamma heter det verkligen slickepott?"
"Ja, det gör det"
"Hi hi, vilket fånigt namn."

Sätt ugnen på 210°C. Smöra kakformen med 1 msk smör. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i en timma. Sista 10 minuterna i avstängd ugn. Kakan blev mycket god, saftig och aromatisk.

Kakan fick namnet Monsterkaka
Vad som inte funkade med receptet: när smeten var färdigvispad och äggvitorna skulle vändas ner, insåg vi att smeten var alldeles för hård. Ungefär som häftmassa. Det gick knappast att vända ner något i den. Jag fick stjälpa i ungefär hälften av vitorna och vispa med elvispen och endast andra halvan vändes ner med slickepott. Till nästa gång blir det 3 hela ägg i äggsmeten, så får det räcka med två vispade äggvitor i slutet.

Efter att ha haft en kort utläggning med ungen och bakkemi och varför bakpulver måste röras ut i mjöl blev vi något häpna över monsterkakan, som reste sig som en argbigga i mitten. Så till nästa gång bakas den på 180°C istället, ungefär i en timma.

Vill du baka på franska finns originalreceptet här ovan. Klicka på bilden för att förstora.

onsdag 12 juni 2013

Coffee Tortoni

Jag har lånat en bok, som heter The Kids in the Kitchen Cookbook; How to Teach Your Child the Delights of Cooking and Eating av Lois Levine. Den här boken är något av det sämsta jag träffat på. Ca 50% av recepten kräver att du skall blanda i pudding pulver, eller använda diverse kakmixer. Varför man gör en kokbok med dessa instruktioner är för mig en gåta. Står det inte på baksidan av kakmix paketet hur man shake:ar och bake:ar? Att ge sina barn en sådan grund i köket leder absolut ingen vart.
Boken trycktes 1968 i USA och Kanada och gavs ut när detta med att äta ur konserver och baka med kakmixer var som hippast, vilket inte borde vara en ursäkt för att skriva en kokbok om halvfabrikat för barn, men nu är det gjort. Även den sämsta kokboken har sina ljuspunkter.

Denna lilla dessert var mycket snabbvispad och väldigt god - och utan några halvfabrikat. En Coffee Tortoni är som en liten semifreddo. I och med dess litenhet fryser man den snabbt och tinar lika snabbt om man skulle behöva den vid annat tillfälle än vid tillverkningen.

Coffee Tortoni - 10 st

1 äggvita
1 tsk pulverkaffe
1 nypa salt
2 msk socker
2½ dl grädde
½ dl socker
1 tsk vaniljessens/1 msk vaniljsocker
½ dl hackade sötmandlar

Vispa äggvitan, tillsätt kaffe, salt och 2 msk socker och vispa ytterligare. I en annan skål vispar du grädden och tillsätter ½ dl socker, samt vanilj. Vänd först ner de finhackade sötmandlarna i kaffevispet och vänd sedan ner den vispade grädden. Vänd försiktigt. Ta fram 10 st små bakformar och skeda upp smeten i dem. Ställ in i frysen ca 1 timma. Låter du dem frysa längre är det bara att låta tina 5 minuter. Konsistensen blir som glass.
Ungarna var inte särskilt förtjusta i denna kaffedessert, men mormor vräkte i sig båda barnens desserter och jag själv, som inte dricker kaffe, tyckte den var mycket smarrig.

tisdag 11 juni 2013

Wok med grillad flankstek

En fräsch rätt med mycket grönsaker och gott och saftigt kött. Grönsakerna kan du woka i en panna på grillen, eller så steker du allt i stekpannan. Det funkar ju också. Bli inte skrämd av den långa ingrediens listan, det mesta är sånt man har hemma, eller som finns att köpa i det vanliga butiksutbudet.
Wok med grillad flankstek 4-5 port

1 flankstek (ca 700 gram)

Marinad:
1 lime, juicen
1 dl öl
1 dl soya
1 msk riven ingefära

ca 400 g äggnudlar

2 röda paprikor
6 champinjoner
2 nävar sockerärtor
½ purjolök
1 vitkålsblad
1 hackad vitlök
2 msk fisksås
1 dl chilisås

Topping:
sesamfrön
(thaibasilika)
Börja med att marinera flanksteken i marinaden. Låt stå minst 1 timma, men gärna över natten. Ta ut köttet och klappa det torrt. Spara marinaden. Bryn flanksteken på båda sidorna och stek/grilla sedan på lägre värme, tills den är rosa och fin inuti (med termometer ca 65°C). Du låter köttet vila medan du förbereder resten.

Äggnudlarna tillreder du enligt instruktionerna på förpackningen. Oftast räcker det att hälla på kokande vatten och låta stå i dryga 5 minuter.

Grönsakerna har du tvättat och skurit i ätvänliga bitar. Stek paprika och champinjoner tills de är krispiga och fina. Ös på med övriga grönsaker och stek lite kort. Häll på marinaden från köttet, samt vitlök, fisksås och chilisås. Låt koka upp och ta av från värmen.

Lägg upp med nudlar i botten, grönsaker och toppa med flanksteken skivad i tunna skivor. Strö på sesamfrön och kanske några rivna blad av thaibasilika.

måndag 10 juni 2013

Isglass med mango och nektarin

Sommarens favorit som man kan variera i det oändliga. Idag hade vi en mogen mango och två nektariner i kylskåpet som bara väntade på att få bli glass.
Isglass med mango och nektarin - ca 12 st

1 dl socker
2 dl vatten
1 mogen mango
2 mogna nektariner
(500 g frukt totalt)

Börja med att koka sockerlagen: vatten och socker. När sockret har smält, ställer du kastrullen i ett vattenbad och låter svalna helt. skala under tiden mango och skär upp ihop med nektarinerna. Väg - det skall bli ungefär 500 g frukt totalt.

Mixa sockerlag med fruktkött till en slät barnmatspuré. Häll upp i glassformar och peta in pinnarna. Har du inte såna här flådig silikonformar för glass kan du använda vanliga plastmuggar...pinnar...hmmm, kommer inte på något bra att ersätta med där.
Mixen ger ca 8 dl vätska och ger 12 glassar i dessa formar. Låt frysa i 2-3 timmar.

söndag 9 juni 2013

Grillad röding med örthollandaise och kryddig potatissallad

Trots att jag är född och uppvuxen på västkusten är den norrländska rödingen en favorit sedan några år tillbaka. Här kommer den i en grillad version med en gudomlig sås.
Grillad röding med örthollandaise 4-5 port

2 rödingar/4 röding filéer
1 dl olivolja
salt

Örthollandaise
3 äggulor
1½ dl vispgrädde
75 g smör
1 citron, juicen
salt
peppar
1 vitlöksblast
4 basilikablad
1 tsk hackad libbsticka

Kryddig potatissallad
1 kg potatis
1 dl hackad gräslök
1 msk dijonsenap
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
svartpeppar
salt

 Filea rödingarna enligt instruktionerna

 Halvera varje filé så att du har 8 bitar. Ringla över olivolja och salta rejält på båda sidorna.

Förbered grillen med kol på ena sidan. Börja grilla fisken när kolen har blivit grå. 
Grilla inte precis ovanpå kolen, utan på motsatta sidan. Saltet och oljan kommer förhindra att 
fisken fastnar i gallret, men bästa tipset är att hålla sig ifrån den direkta elden, helst 20 cm bort.

Såsen vispar du ihop bredvid fisken medan den grillas. Lägg i äggulor, vispgrädde och smör. När såsen börjar tjockna kan du ta bort den från grillen. Vänd ner kryddor och citronjuice och smaka av med salt och peppar.

Jag värmer även en vitlöksbaguette från frysen på grillen.

 Här syns resultatet. Fiskfiléerna som låg närmast kolet har skinnet bränt fast på gallret (se spåren längst till vänster. De som ligger längst ifrån har fått svaga fina grillränder och köttet har blivit fast och fint. Dags att ta av.
Till den kryddiga potatissalladen: koka potatisarna med skal. Skala dem och skär i fina bitar. 
Blanda i de övriga ingredienserna. Smaka av sälta noga. Gör gärna i ordning salladen dagen innan.

Originareceptet för såsen kommer från Morberg.