tisdag 14 maj 2013

Solskensögon - mördegskakor med apelsinsylt

Mumsiga små kakor som jag har...hade i en burk i skåpet på jobbet. Jag fick ju sådana mängder apelsinsylt från det senaste koket, att jag fick hitta på något att göra av det. Det går dock åt knappa 3 msk sylt här, så det blev ingen större skillnad.

Solskensögon - ca 30 st

200 g vetemjöl
80 g florsocker
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör
4 äggulor
3 msk apelsinsylt

Blanda ihop vetemjöl, florsocker, salt, vaniljsocker med det rumsvarma smöret. Gnid smeten mellan fingrarna så att den grynar sig. Tillsätt de rumsvarma äggulorna och rör ihop. Låt degen vila i kylskåpet i 1 timma.

Forma små kulor av smeten, ca 2½ cm i diameter. Tänk på att kakorna kommer mer än dubbla sin volym, så rada upp dem därefter (1 plåt brukar räcka). Tryck med tummen mitt i kakan så att den lämnar en liten grop. Fördela sylten i groparna. Baka på 180°C i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i burk tills du har smaskat i dig dem.

måndag 13 maj 2013

Pljeskavice med riži biži

Pljeskavice är den kroatiska varianten på hamburgare (görs nog på hela balkan) och riži biži är helt enkelt ris med gröna ärtor. När jag var liten gjorde mamma pljeskavice med stora hemska lökbitar i, som knastrade när man bet i dem. Jag ämnar inte utsätta mina barn för detta, så i mina pljeskavice blir det riven lök. Dessutom är det barnen själva som idag klappar ihop burgarna - då får de ännu bättre aptit för maten.

Pljeskavice - 10-12 st
1 kg nötfärs/lammfärs
1 ägg
1 riven lök
1 riven vitlök
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Blanda ihop alla ingredienserna. Forma runda bullar och tryck dem mot en yta av 
tex. metall eller porslin, så att köttet glider ut fint och det blir jämna och fina pljeskavice.
Stek dem i smör.

Riži biži - ca 6 pers
1 hackad gul lök
4 portioner ris
salt
1 dl gröna ärtor

Stek löken glansig. Häll på ris, salt, ärtor och vatten och koka enligt risets instruktioner.

Blancherade agretti med lite vitlök, salt och olivolja.


söndag 12 maj 2013

Laplanders - Lappländare

Det var länge sedan jag gjorde ett inlägg i mitt projekt att baka mig igenom Sverige, så jag tyckte det var dags. Just som jag trodde att jag hade avslutat Lappland, så dök Laplanders upp i en bok där jag absolut inte förväntade mig något "svenskt". Jag är oerhört förtjust i gamla kokböcker och slog efter något trevligt och barnanpassat och blev tipsad om Six little cooks: or, Aunt Jane's cooking class av Elisabeth Stansbury Kirkland. Här träffade jag på Laplanders, även kallade Popovers, som tydligen är så amerikanska som de kan bli. Men hur de kom att kallas för Laplanders förblir ett mysterium. Kanske var det någon svenskättling från Lappland som kom på receptet från början? Här kommer ett egenkomponerat recept.

Laplanders - 12 st

75 g grahamsmjöl
75 g vetemjöl
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 ägg

Blanda ihop mjöl, salt och vispa ner mjölken. Vispa äggen och vänd ner i smeten och rör om. Smeten kommer bli ungefär lika tjock som våffelsmet. Smöra en muffinsform med mycket smör och ställ in den i ugnen, som du värmer till 225°C. När formen har värmts upp häller du upp smeten i formarna. Grädda i 20 minuter, sänk sedan till 175°C och grädda ytterligare 10 min.

 Fluffiga och luftiga.
Vill du baka receptet från Six little cooks: or, Aunt Jane's cooking class, så finns receptet här nedan. Tyvärr blev jag inte nöjd med resultatet från det receptet, varken konsistens, utseende, eller smak.
Här kan du läsa mer om varför Grahamsmjöl kallas för just Grahamsmjöl (och inte det logiska Grovt Vetemjöl).
Klicka på bilden för att förstora den.
Enligt receptet från Six little cooks: or, Aunt Jane's cooking class
Boken kan du ladda ner här.

lördag 11 maj 2013

Petit Beurre

Dessa spröda franska smörkex är något jag är uppvuxen med. Mamma köpte kex i affären och använde dem i andra bakverk, eller doppade i kaffet. Tyvärr är butiksköpta kex oftast fulla av tillsatser och innehåller sällan något smör. Därför bakar jag dessa själv. Stansformen kan du köpa i din vanliga bokhandel ihop med boken om Franska Smörkex. Kavla dem så tunt du kan, så blir de ännu godare.

Petit Beurre - ca 100 kex (tunt kavlade)

250 g socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g smör
125 g vatten
510 g vetemjöl
1 tsk bakpulver

Häll upp socker, vaniljsocker, salt och smör i en kastrull och låt smälta ihop. Låt vätskan svalna till fingervärme. Häll upp vätskan i en bakskål. Mät upp mjöl och bakpulver i en annan skål och rör om. Vänd ner mjölet i smörvätskan och vispa frenetiskt så att det inte bildas några mjölklumpar. Degen skall bli slät och len, men kommer vara ganska lös.

Täck degen med plastfolie i direktkontakt med degen och låt vila kallt i 3 timmar.

Kavla degen på väl mjölat bakbord. Kavla så tunt det går. För över degen till ett bakplåtspapper och kavla till den så att den blir slät. Stansa nu ut formar och dra bort överskottsdegen. Låt kakorna vila i kylen i minst 30 minuter så behåller du texten från stämpeln.

Grädda kakorna i ugnen på 180°C 12-15 minuter. De skall bli gyllenbruna.

fredag 10 maj 2013

Gyllene ägg i tomatcurry

Det är fredag kväll och jag har den sällsynta förmånen att ha tillvaron alldeles för mig själv. Resten av familjen äter på annat håll och när det började kurra i magen tänkte jag att jag skulle testa laga från ett ovanligt kök - nämligen det burmesiska. Rätten heter ursprungligen Golden Egg Curry i Naomi Duguids bok Burma: Rivers of Flavor. I och med att ungarna inte skall äta av den passade jag på att hetta till den något.
Friterade ägg i tomatcurry - 4 port


4 hårdkokta ägg
75 ml olja
1 tsk gurkmeja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 röd chili
250 g hackade tomater
2 tsk fisksås
salt
1 msk hackad persilja
Häll upp olja i en kastrull och vänd ner gurkmejan. Låt hettas upp. Lägg ner de skalade äggen och fritera försiktigt i oljan på alla sidor; även toppen och botten. Äggen kommer pösa upp lite och bli gyllenbruna. Lägg äggen på hushållspapper för att rinna av.

Häll av 2/3 av oljan och vänd ner löken i den återstående oljan i kastrullen. Stek på svag värme tills den har karamelliserats och blivit glansig. Vänd ner vitlöken, stek kort och tillsätt chili och tomater. Koka såsen ca 10 minuter tills såsen har tjocknat till. Tillsätt fisksås, salt och persilja. Rör om.

Skär ägghalvorna på hälften och vänd ner dem i tomatsåsen med äggulan neråt. Låt såsen få ett snabbt uppkok och så var det klart. Servera gärna med ris eller tunnbröd.

torsdag 9 maj 2013

Crème brûlée

Crème brûlée är en klassiker och dessutom väldigt lätt att göra. Jag har provat otaliga recept både med hela ägg och med enbart äggulor och tycker att detta receptet ger den absolut godaste puddingen. Släng inte vitorna, frys ner dem så har du till annat trevligt.
Crème brûlée - 8 port

3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
6 äggulor

Topping:
3/4 dl råsocker
Häll upp grädde, mjölk, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt koka upp. I en bunke har du separerat äggulorna från vitorna. Häll den heta mjölkblandningen över äggulorna lite i taget och vispa frenetiskt. Ta fram 8 st formar (mina rymmer ca 1 dl) och ställ dem i en ugnsfast form. Häll upp krämen. Häll kokande vatten i formen så att portionsformarna står blött. Ställ in formen i ugnen på 150°C och baka i 30 min. Låt svalna och ställ formarna i kylen i 2 timmar. Strö på råsocker och ställ formarna under grillen i ugnen i 2-3 minuter. Passa noga. Sockret skall bara smälta och bubbla lite lätt.

Receptet kommer ur boken Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström.

onsdag 8 maj 2013

Pytt i panna med oxtunga och sidfläsk

Vi har smaskat i oss större delen av oxtungan (dvs. jag själv och 8-åringen) och nu är tungspetsen kvar och den väljer jag att använda i en pytt i panna. Jag är lite rädd för mannens reaktion, som knappt har vågat öppna kylskåpet när han såg oxtungan ligga där, men när jag idag frågade vad han och den kräsna 6-åringen tyckte om pytt i pannan så blev svaret "bästa någonsin". Först då avslöjade jag att det var oxtunga i...hi hi.
Pytt i panna med oxtunga och sidfläsk - 5 port

1 kg fast potatis
250 g kokt rimmad oxtunga
250 g rökt sidfläsk
1 gul lök
1 msk hackad persilja
salt
peppar

Tillbehör:
inlagda rödbetor
4-5 stekta ägg
sallad

Koka potatisen med skal på. Skala och tärna potatisen. Skiva oxtunga och sidfläsk i tärningar. Hacka löken. Stek löken kort i lite olja. Häll på potatis, oxtunga och sidfläsk. Bry lite lätt. Salta, peppra och strö över persilja. Vänd upp blandningen på en ugnsplåt och gratinera i ugnen 10-15 minuter på 225°C. Under tiden steker du äggen i lite olja.

Servera pytt i pannan på klassiskt vis med inlagda rödbetor och stekt ägg. Vi har förmånen att servera denna smaskiga pytt i panna med egeninlagda rödbetor och manchésallad från trädgården.