Mumsiga små kakor som jag har...hade i en burk i skåpet på jobbet. Jag fick ju sådana mängder apelsinsylt från det senaste koket, att jag fick hitta på något att göra av det. Det går dock åt knappa 3 msk sylt här, så det blev ingen större skillnad.
Solskensögon - ca 30 st
200 g vetemjöl
80 g florsocker
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör
4 äggulor
3 msk apelsinsylt
Blanda ihop vetemjöl, florsocker, salt, vaniljsocker med det rumsvarma smöret. Gnid smeten mellan fingrarna så att den grynar sig. Tillsätt de rumsvarma äggulorna och rör ihop. Låt degen vila i kylskåpet i 1 timma.
Forma små kulor av smeten, ca 2½ cm i diameter. Tänk på att kakorna kommer mer än dubbla sin volym, så rada upp dem därefter (1 plåt brukar räcka). Tryck med tummen mitt i kakan så att den lämnar en liten grop. Fördela sylten i groparna. Baka på 180°C i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i burk tills du har smaskat i dig dem.
En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
tisdag 14 maj 2013
måndag 13 maj 2013
Pljeskavice med riži biži
Pljeskavice är den kroatiska varianten på hamburgare (görs nog på hela balkan) och riži biži är helt enkelt ris med gröna ärtor. När jag var liten gjorde mamma pljeskavice med stora hemska lökbitar i, som knastrade när man bet i dem. Jag ämnar inte utsätta mina barn för detta, så i mina pljeskavice blir det riven lök. Dessutom är det barnen själva som idag klappar ihop burgarna - då får de ännu bättre aptit för maten.
Pljeskavice - 10-12 st
1 kg nötfärs/lammfärs
1 ägg
1 riven lök
1 riven vitlök
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Pljeskavice - 10-12 st
1 kg nötfärs/lammfärs
1 ägg
1 riven lök
1 riven vitlök
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Blanda ihop alla ingredienserna. Forma runda bullar och tryck dem mot en yta av
tex. metall eller porslin, så att köttet glider ut fint och det blir jämna och fina pljeskavice.
Stek dem i smör.
Riži biži - ca 6 pers
1 hackad gul lök
4 portioner ris
salt
1 dl gröna ärtor
Stek löken glansig. Häll på ris, salt, ärtor och vatten och koka enligt risets instruktioner.
Blancherade agretti med lite vitlök, salt och olivolja.
söndag 12 maj 2013
Laplanders - Lappländare
Laplanders - 12 st
75 g vetemjöl
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 ägg
Blanda ihop mjöl, salt och vispa ner mjölken. Vispa äggen och vänd ner i smeten och rör om. Smeten kommer bli ungefär lika tjock som våffelsmet. Smöra en muffinsform med mycket smör och ställ in den i ugnen, som du värmer till 225°C. När formen har värmts upp häller du upp smeten i formarna. Grädda i 20 minuter, sänk sedan till 175°C och grädda ytterligare 10 min.
Fluffiga och luftiga.
Vill du baka receptet från Six little cooks: or, Aunt Jane's cooking class, så finns receptet här nedan. Tyvärr blev jag inte nöjd med resultatet från det receptet, varken konsistens, utseende, eller smak.Här kan du läsa mer om varför Grahamsmjöl kallas för just Grahamsmjöl (och inte det logiska Grovt Vetemjöl). Klicka på bilden för att förstora den. |
Enligt receptet från Six little cooks: or, Aunt Jane's cooking class |
lördag 11 maj 2013
Petit Beurre
Dessa spröda franska smörkex är något jag är uppvuxen med. Mamma köpte kex i affären och använde dem i andra bakverk, eller doppade i kaffet. Tyvärr är butiksköpta kex oftast fulla av tillsatser och innehåller sällan något smör. Därför bakar jag dessa själv. Stansformen kan du köpa i din vanliga bokhandel ihop med boken om Franska Smörkex. Kavla dem så tunt du kan, så blir de ännu godare.
Petit Beurre - ca 100 kex (tunt kavlade)
250 g socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g smör
125 g vatten
510 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
Häll upp socker, vaniljsocker, salt och smör i en kastrull och låt smälta ihop. Låt vätskan svalna till fingervärme. Häll upp vätskan i en bakskål. Mät upp mjöl och bakpulver i en annan skål och rör om. Vänd ner mjölet i smörvätskan och vispa frenetiskt så att det inte bildas några mjölklumpar. Degen skall bli slät och len, men kommer vara ganska lös.
Täck degen med plastfolie i direktkontakt med degen och låt vila kallt i 3 timmar.
Kavla degen på väl mjölat bakbord. Kavla så tunt det går. För över degen till ett bakplåtspapper och kavla till den så att den blir slät. Stansa nu ut formar och dra bort överskottsdegen. Låt kakorna vila i kylen i minst 30 minuter så behåller du texten från stämpeln.
Grädda kakorna i ugnen på 180°C 12-15 minuter. De skall bli gyllenbruna.
250 g socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g smör
125 g vatten
510 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
Häll upp socker, vaniljsocker, salt och smör i en kastrull och låt smälta ihop. Låt vätskan svalna till fingervärme. Häll upp vätskan i en bakskål. Mät upp mjöl och bakpulver i en annan skål och rör om. Vänd ner mjölet i smörvätskan och vispa frenetiskt så att det inte bildas några mjölklumpar. Degen skall bli slät och len, men kommer vara ganska lös.
Täck degen med plastfolie i direktkontakt med degen och låt vila kallt i 3 timmar.
Kavla degen på väl mjölat bakbord. Kavla så tunt det går. För över degen till ett bakplåtspapper och kavla till den så att den blir slät. Stansa nu ut formar och dra bort överskottsdegen. Låt kakorna vila i kylen i minst 30 minuter så behåller du texten från stämpeln.
Grädda kakorna i ugnen på 180°C 12-15 minuter. De skall bli gyllenbruna.
fredag 10 maj 2013
Gyllene ägg i tomatcurry
Friterade ägg i tomatcurry - 4 port
75 ml olja
1 tsk gurkmeja
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 röd chili
250 g hackade tomater
2 tsk fisksås
salt
1 msk hackad persilja
Häll upp olja i en kastrull och vänd ner gurkmejan. Låt hettas upp. Lägg ner de skalade äggen och fritera försiktigt i oljan på alla sidor; även toppen och botten. Äggen kommer pösa upp lite och bli gyllenbruna. Lägg äggen på hushållspapper för att rinna av.
Häll av 2/3 av oljan och vänd ner löken i den återstående oljan i kastrullen. Stek på svag värme tills den har karamelliserats och blivit glansig. Vänd ner vitlöken, stek kort och tillsätt chili och tomater. Koka såsen ca 10 minuter tills såsen har tjocknat till. Tillsätt fisksås, salt och persilja. Rör om.
Skär ägghalvorna på hälften och vänd ner dem i tomatsåsen med äggulan neråt. Låt såsen få ett snabbt uppkok och så var det klart. Servera gärna med ris eller tunnbröd.
torsdag 9 maj 2013
Crème brûlée
Crème brûlée är en klassiker och dessutom väldigt lätt att göra. Jag har provat otaliga recept både med hela ägg och med enbart äggulor och tycker att detta receptet ger den absolut godaste puddingen. Släng inte vitorna, frys ner dem så har du till annat trevligt.
Crème brûlée - 8 port
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
6 äggulor
Topping:
3/4 dl råsocker
Häll upp grädde, mjölk, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt koka upp. I en bunke har du separerat äggulorna från vitorna. Häll den heta mjölkblandningen över äggulorna lite i taget och vispa frenetiskt. Ta fram 8 st formar (mina rymmer ca 1 dl) och ställ dem i en ugnsfast form. Häll upp krämen. Häll kokande vatten i formen så att portionsformarna står blött. Ställ in formen i ugnen på 150°C och baka i 30 min. Låt svalna och ställ formarna i kylen i 2 timmar. Strö på råsocker och ställ formarna under grillen i ugnen i 2-3 minuter. Passa noga. Sockret skall bara smälta och bubbla lite lätt.
Receptet kommer ur boken Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström.
Crème brûlée - 8 port
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
6 äggulor
Topping:
3/4 dl råsocker
Häll upp grädde, mjölk, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt koka upp. I en bunke har du separerat äggulorna från vitorna. Häll den heta mjölkblandningen över äggulorna lite i taget och vispa frenetiskt. Ta fram 8 st formar (mina rymmer ca 1 dl) och ställ dem i en ugnsfast form. Häll upp krämen. Häll kokande vatten i formen så att portionsformarna står blött. Ställ in formen i ugnen på 150°C och baka i 30 min. Låt svalna och ställ formarna i kylen i 2 timmar. Strö på råsocker och ställ formarna under grillen i ugnen i 2-3 minuter. Passa noga. Sockret skall bara smälta och bubbla lite lätt.
Receptet kommer ur boken Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström.
onsdag 8 maj 2013
Pytt i panna med oxtunga och sidfläsk
Vi har smaskat i oss större delen av oxtungan (dvs. jag själv och 8-åringen) och nu är tungspetsen kvar och den väljer jag att använda i en pytt i panna. Jag är lite rädd för mannens reaktion, som knappt har vågat öppna kylskåpet när han såg oxtungan ligga där, men när jag idag frågade vad han och den kräsna 6-åringen tyckte om pytt i pannan så blev svaret "bästa någonsin". Först då avslöjade jag att det var oxtunga i...hi hi.
Pytt i panna med oxtunga och sidfläsk - 5 port
1 kg fast potatis
250 g kokt rimmad oxtunga
250 g rökt sidfläsk
1 gul lök
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Tillbehör:
inlagda rödbetor
4-5 stekta ägg
sallad
Koka potatisen med skal på. Skala och tärna potatisen. Skiva oxtunga och sidfläsk i tärningar. Hacka löken. Stek löken kort i lite olja. Häll på potatis, oxtunga och sidfläsk. Bry lite lätt. Salta, peppra och strö över persilja. Vänd upp blandningen på en ugnsplåt och gratinera i ugnen 10-15 minuter på 225°C. Under tiden steker du äggen i lite olja.
Servera pytt i pannan på klassiskt vis med inlagda rödbetor och stekt ägg. Vi har förmånen att servera denna smaskiga pytt i panna med egeninlagda rödbetor och manchésallad från trädgården.
Pytt i panna med oxtunga och sidfläsk - 5 port
1 kg fast potatis
250 g kokt rimmad oxtunga
250 g rökt sidfläsk
1 gul lök
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Tillbehör:
inlagda rödbetor
4-5 stekta ägg
sallad
Koka potatisen med skal på. Skala och tärna potatisen. Skiva oxtunga och sidfläsk i tärningar. Hacka löken. Stek löken kort i lite olja. Häll på potatis, oxtunga och sidfläsk. Bry lite lätt. Salta, peppra och strö över persilja. Vänd upp blandningen på en ugnsplåt och gratinera i ugnen 10-15 minuter på 225°C. Under tiden steker du äggen i lite olja.
Servera pytt i pannan på klassiskt vis med inlagda rödbetor och stekt ägg. Vi har förmånen att servera denna smaskiga pytt i panna med egeninlagda rödbetor och manchésallad från trädgården.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)