I hösttider kan man variera sina rätter med lite pumpa och har man fastnat i pumpasoppa träsket, så är det dags att tänka om. Testa gärna dessa pumpaplättarna, de är fantastiskt goda. Hacka gärna i chili om du vill ha dem lite heta.
Pumpaplättar - ca 10 st
500 g pumpa
100 g zucchini
1 rödlök
1 ägg
60 g vetemjöl
salt
peppar
Man kan använda valfri matpumpa till dessa plättar. Jag använder Hokkaido pumpa, som är min favorit. Kärna ur och skala pumpan och riv den sedan grovt. Riv även zucchini och rödlök grovt. Lägg i ett ägg, vetemjöl och krydda väl med salt och peppar. Massera igenom massan så att den blir smidig. Forma plättar i handen och lägg ner i varm stekpanna. Jag steker i en blandning av oliv- och rapsolja. Plättarna blir färdiga väldigt fort, så håll koll att de inte blir för välstekta.
Servera gärna till en bit kött, eller kör helvegetariskt med en bönsallad till.
En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
lördag 8 november 2014
torsdag 6 november 2014
Kambröd - Jämtland
Jag bakar vidare i Jämtland och har kommit till Kambröd, ett tunnbröd som bakas med rågsikt. Receptet kommer från Landskapsbröd av Karl-Johan Börjesson.
Kambröd - 4 stora eller 8 små
10 g jäst
325 g mjölk
10 g salt
15 g ljus sirap
½ kokt potatis
500 g rågsikt av 100% råg
Lös jästen i lite ljummen mjölk. Tillsätt resten av mjölken, sirap och salt. Vänd ner mjölet och den pressade potatisen. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa i nästan en timma.
Dela degen i 4 bitar, forma till bullar och placera på väl mjölat bakbord. Kavla ut varje bröd till en kaka om 30 cm. Kör över med kruskavel rulla ut på het plåt i ugnen. Ugnen skall vara förvärmd till 250°C. Det går också bra att grädda i stekpanna. Grädda ca 4-5 minuter, tills bröden bara börjat få färg. Trava dem på varandra och linda in. Låt svalna.
tisdag 4 november 2014
Fritule sa jabukama - frityrbollar med äpple
Nu när hösten är här och det dräller av fantastiskt goda höstäpplen, passar jag på att riva ner äpplen i fritule smeten. Jag rekommenderar verkligen lite syrligare äpplen, för att bryta av mot det söta.
Fritule sa jabukama – ca 70-80 st
Fritule sa jabukama – ca 70-80 st
12 g jäst
250 g mjölk
250 g vatten
1 äggula
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk olja
3 g salt
450 g vetemjöl
2-3 äpplen (syrliga)
2-3 äpplen (syrliga)
0,75 l olja att fritera i
Värm
mjölk och vatten till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut
det med det ljumna vätskan. Vispa i äggula, socker, vaniljsocker, salt och olja. Vänd ner mjölet och
slå det med en träsked så att smeten blir elastisk och fin. Smeten skall
vara något mellan smet och deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Riv äpplena grovt och vänd ner i smeten. Rör försiktigt. Låt vila medan oljan värms.
Värm oljan till 170°C och skeda ner smeten i den varma oljan. Fritera tills bullarna är gyllenbruna
på båda sidorna. Lägg bullarna att rinna av på hushållspapper och strö till sist florsocker på.
Fritule är godast när de fortfarande är varma.
söndag 2 november 2014
Mjukt tunnbröd med potatis - Jämtland
Dessa goda tekakeliknande bröden gick åt som smör i solsken där hemma. Man mosar i lite potatis för att få segare bröd. Egentligen skall man kruskavla dem och potatisen skall få brödet att inte vilja bryta sig, men det kände jag inte alls för. Originalreceptet har jag hittat här.
Mjukt tunnbröd med potatis - 12 bröd
10 g jäst
5 dl mjölk
1 msk ljus sirap
15 g salt
1 kokt potatis, pressad
100 g grahamsmjöl
725 g vetemjöl
Lös jästen i lite ljummen mjölk. Tillsätt resten av mjölken, sirap och salt. Vänd ner mjölet och den pressade potatisen. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa i nästan en timma.
Dela degen i 12 bitar, forma till bullar och placera på väl mjölat bakbord. Kavla ut varje bröd till en kaka om 15 cm. Nagga med gaffel, eller kör över med kruskavel och låt jäsa ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225°C och ställ in en plåt, så att den blir het och fin. Så snart ugnen har blivit varm kan du lägga upp 3-4 bröd rakt på den heta plåten. Grädda ca 7-10 minuter, tills bröden har blivit gyllene. Trava dem på varandra och linda in. Låt svalna.
Mjukt tunnbröd med potatis - 12 bröd
10 g jäst
5 dl mjölk
1 msk ljus sirap
15 g salt
1 kokt potatis, pressad
100 g grahamsmjöl
725 g vetemjöl
Lös jästen i lite ljummen mjölk. Tillsätt resten av mjölken, sirap och salt. Vänd ner mjölet och den pressade potatisen. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa i nästan en timma.
Dela degen i 12 bitar, forma till bullar och placera på väl mjölat bakbord. Kavla ut varje bröd till en kaka om 15 cm. Nagga med gaffel, eller kör över med kruskavel och låt jäsa ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225°C och ställ in en plåt, så att den blir het och fin. Så snart ugnen har blivit varm kan du lägga upp 3-4 bröd rakt på den heta plåten. Grädda ca 7-10 minuter, tills bröden har blivit gyllene. Trava dem på varandra och linda in. Låt svalna.
fredag 31 oktober 2014
Fritule sa tikvicama - frityrbollar med zucchini
I Dalmatien smaksätter man gärna fritule med russin, när man gör söta sådana. Nu när skördefesten snart är över, passar jag på att göra salta fritule med härlig zucchini i. Dessa godingar serverar du gärna till något kallskuret tex.
Fritule sa tikvicama – ca 70-80 st
Fritule sa tikvicama – ca 70-80 st
12 g jäst
250 g mjölk
250 g vatten
1 äggula
10 g salt
1 msk olja
450 g vetemjöl
0,75 l olja att fritera i
Värm mjölk och vatten till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut det med den ljumna vätskan. Vispa i äggula, salt och olja. Vänd ner mjölet och slå det med en träsked så att smeten blir elastisk och fin. Smeten skall vara något mellan smet och deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Skölj zucchinin, skala den inte. Grovriv den och vänd ner den försiktigt i smeten. Låt vila tills oljan blir varm.
Värm mjölk och vatten till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut det med den ljumna vätskan. Vispa i äggula, salt och olja. Vänd ner mjölet och slå det med en träsked så att smeten blir elastisk och fin. Smeten skall vara något mellan smet och deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Skölj zucchinin, skala den inte. Grovriv den och vänd ner den försiktigt i smeten. Låt vila tills oljan blir varm.
på båda sidorna. Lägg bullarna att rinna av på hushållspapper.
onsdag 29 oktober 2014
Tunnbröd i stekpanna - Jämtland
Jag går i rask takt vidare till Jämtland, som har mattradtioner som heter duga. Jag har faktiskt så många recept att baka, att jag kommer uppehålla mig här alldeles för länge, eller så väljer jag helt enkelt ut några favoriter. Receptet har jag hittat här.
Tunnbröd i stekpanna - 16 bröd
10 g jäst
1 liter mjölk
100 g sirap
25 g salt
600 g vetemjöl
700 g siktad råg
100 g mjukt smör
Värm mjölken till ljummet och lös upp jästen i lite av den. Häll upp resten. Vänd ner sirap och salt och rör ut. Tillsätt mjölet och knåda till sist in det mjuka smöret tills degen är smidig och följsam. Jäs under bakduk i ca 1 timma. Dela degen i 16 bitar. Använd vetemjöl till kavlingen. Kavla kruskavel till ca 3-4 mm tjocka och runda kakor om 20 cm i diameter. Grädda i en torr stekpanna på medelvärme.
Trava kakorna på varandra och täck med bakduk så att de håller sig mjuka. Låt svalna och frys ner om du vill äta dem en annan dag.
Detta blev våra nya familjefavoriter.
Tunnbröd i stekpanna - 16 bröd
10 g jäst
1 liter mjölk
100 g sirap
25 g salt
600 g vetemjöl
700 g siktad råg
100 g mjukt smör
Värm mjölken till ljummet och lös upp jästen i lite av den. Häll upp resten. Vänd ner sirap och salt och rör ut. Tillsätt mjölet och knåda till sist in det mjuka smöret tills degen är smidig och följsam. Jäs under bakduk i ca 1 timma. Dela degen i 16 bitar. Använd vetemjöl till kavlingen. Kavla kruskavel till ca 3-4 mm tjocka och runda kakor om 20 cm i diameter. Grädda i en torr stekpanna på medelvärme.
Trava kakorna på varandra och täck med bakduk så att de håller sig mjuka. Låt svalna och frys ner om du vill äta dem en annan dag.
Detta blev våra nya familjefavoriter.
måndag 27 oktober 2014
Torkade tomater
I vår familj avstår vi från att äta tomater när det inte är säsong för dem, av den enkla anledningen att de inte smakar något. Här har jag fått tag på hösttomater som jag har torkat och lagt in, så kan det bli lite tomater på annat vis under de kalla månaderna.
Torkade tomater
2 kilo solmogna tomater
salt
2 msk hackad basilika/oregano
2 vitlöksklyftor
5-7 dl solrosolja
Börja med att skölja tomaterna. Skär dem i fyra bitar och skär bort det gröna. Salta något på tomaterna så att de börjar vätska sig. Låt stå 30 minuter. Det är inte nödvändigt att skrapa bort kärnorna. Pressa tomatbitarna så att så mycket vätska som möjligt rinner bort. Ställ tomatbitarna på torkollor för att torka i svamptork, eller på bakplåt för att torka i ugn. Ställ in värmen på ca 50°C och sätt igång. Torkar du i ugn ställer du en slev mellan ugnsöppningen och dörren så att fukten kan sippra ut.
Det sägs att tomaten består till 92% av vatten, vilket också är anledningen till att det är viktigt att pressa ut så mycket vätska som möjligt. Torkningen tar nämligen lång tid. Beroende på hur tjock, vätskefylld och stor tomaten är så tar det olika lång tid. Jag torkade under ett helt dygn för att få dem klara. Känn på tomaterna, de skall inte torkas till knäckebröd utan tills de blivit lite sega och absolut inte hårda.
Låt tomaterna svalna helt och häll upp dem på en burk. Jag hackar basilika och vitlök, strör på och häller på solrosolja. Låt tomaterna dra i någon vecka innan du börjar konsumera. Förvara svalt, gärna i kylen.
Torkade tomater
2 kilo solmogna tomater
salt
2 msk hackad basilika/oregano
2 vitlöksklyftor
5-7 dl solrosolja
Börja med att skölja tomaterna. Skär dem i fyra bitar och skär bort det gröna. Salta något på tomaterna så att de börjar vätska sig. Låt stå 30 minuter. Det är inte nödvändigt att skrapa bort kärnorna. Pressa tomatbitarna så att så mycket vätska som möjligt rinner bort. Ställ tomatbitarna på torkollor för att torka i svamptork, eller på bakplåt för att torka i ugn. Ställ in värmen på ca 50°C och sätt igång. Torkar du i ugn ställer du en slev mellan ugnsöppningen och dörren så att fukten kan sippra ut.
Det sägs att tomaten består till 92% av vatten, vilket också är anledningen till att det är viktigt att pressa ut så mycket vätska som möjligt. Torkningen tar nämligen lång tid. Beroende på hur tjock, vätskefylld och stor tomaten är så tar det olika lång tid. Jag torkade under ett helt dygn för att få dem klara. Känn på tomaterna, de skall inte torkas till knäckebröd utan tills de blivit lite sega och absolut inte hårda.
Låt tomaterna svalna helt och häll upp dem på en burk. Jag hackar basilika och vitlök, strör på och häller på solrosolja. Låt tomaterna dra i någon vecka innan du börjar konsumera. Förvara svalt, gärna i kylen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)