lördag 4 oktober 2014

Halvtjockkakor - Ångermanland



De här goda och fluffiga tunnbröden kommer från Kramfors området i Ångermanland. Har man riktigt bråttom är jäst-fria tunnbröd i stekpanna något av det snabbaste man kan trolla fram på ett nafs. Receptet har jag hittat här och modifierat det något.

Halvtjockkakor - ca 12 st


720 g rågsikt av 100% råg
2 tsk hjorthornssalt
15 g salt
1 tsk stött anis
½ liter filmjölk
1 dl ljus sirap

Blanda ihop rågsikten med hjorthornssaltet, salt och anis. Häll i filmjölk och sirap och knåda ihop till en jämn deg. Dela upp degen i 12 bitar på ett väl mjölat bakbord. Kavla ut varje bulle med kruskavel till ca 17-20 cm i diameter, ca 3 mm tjocka. Stek bröden i torr stekpanna. Gjutjärn, eller vanlig funkar lika bra. Tunnbröden fluffar upp sig bra i stekpannan. Trava bröden på varandra och linda in i duk. Låt svalna inlindade.

onsdag 1 oktober 2014

Svampsoppa av blandad skogssvamp

Jag har varit ute och plockat svamp i skogen i flera omgångar, oftast med barnen i släptåg. Inget ger lugn och ro i själen, som att ta en skogspromenad och har man turen kommer man hem med guld i korgen. I år dräller det verkligen av svamp i skogarna, så även den som aldrig brukar hitta något, kommer hitta något. Jag lovar!
Svampsoppa av blandad skogssvamp - 4-5 port

1 hackad gul lök
40 g smör
1 liter blandad skogssvamp
5 dl grönsaks-/kyckling-/hönsbuljong
1 dl vitt vin
3 dl grädde
salt
peppar
1 gnutta torkad libbsticka
1 tsk hackad persilja
Rensa svampen och grovhacka den. 
Fräs löken mjuk i smöret.
Vänd ner svampen och fräs lite till innan du häller på resterande ingredienser. Koka 15 minuter. Mixa grovt med stavmixer och låt koka upp. Smaksätt med kryddor efter behag. Jag använder mitt ramslökssalt och det passade perfekt.

söndag 28 september 2014

Hemmagjord paprika ajvar

Årets ajvar har jag endast baserat på paprika. Det vanligaste är att man kokar paprikorna med auberginer till en krämig röra. Många tycker dock att äkta ajvar endast görs på paprika. Ajvar är en röra från Makedonien, men tillagas i många andra länder i balkanområdet. Servera gärna till grillat.
Hemmagjord paprika ajvar - 3-4 kg

8 kilo röda spetspaprikor
4 dl rapsolja/solrosolja
1 dl äppelcidervinäger
5 starka chili
salt

Börja med att införskaffa en rejäl mängd röda spetspaprikor. Utländska butiker, grossisthandlare. Finns det kanske någon makedonsk förening i stan, så kan det finnas försäljning i anslutning till dessa.
Grilla paprikorna, eller baka dem i ugnen ända tills skinnet har blivit bränt. Paprikan kommer mjukna av detta och kärnhuset kommer kunna dras loss på nolltid. Så fort paprikorna är klara, lägger du ner dem i en kastrull och lägger locket på. Paprikorna kommer mjukna så att du lätt kan arbeta med dem.

Nu drar du ut kärnhuset.

Skrapar bort kärnorna....

...och skär paprikorna i 4 långa delar. Det är inte nödvändigt att skala/dra av skinnet från paprikorna till ajvar. Skär dem i småbitar.

Häll upp ca ½ dl olja i botten på en stor kastrull, vänd ner paprikor och finhackad chili och sätt igång och rör. Låt röran koka upp och sänk sedan värmen till det lägsta och låt puttra i ca 2 timmar. Nu är det dags att ta fram stavmixern. Paprikorna skall inte mixas till en slät puré, utan grovmixas. Ta det lugnt och försiktigt. Det skall gärna finnas hela paprika bitar här och där. Om man vill kan man mala paprikorna i en köttkvarn innan man sätter igång och kokar dem. Se denna tillagningsmetoden här.

Nu skall ajvaren puttra ca 1 timma till. Oljan skall tillsättas pö om pö, lite i taget.

För att kontrollera om ajvaren är klar, klicka 1 tsk ajvar på en tallrik och ställ i kylen i ett par minuter. Vänd upp tallriken så att ajvaren glider. Klicken skall hålla ihop och glida långsamt. Det går också bra att mäta med en sylttermometer, som skall visa 100°C. Häll upp het ajvar i varma glasburkar, som du har steriliserat i ugnen på 100°C i 30 min. Locket på med en gång. Förvara så svalt och mörkt det går, helst i kylskåp.

torsdag 25 september 2014

Smörgåstårta med räkor

Smörgåstårta är kanske inget man ställer sig och pillar med på en vanlig vardag, men det var precis det jag gjorde här. Vi har uppsägningar på jobbet och man känner sig lite deppig, så vad skulle jag göra när jag kom hem för att få tankarna på annat? Jo, det fick bli lite terapi, för det gäller att hålla tungan rätt i mun när man pillar med smörgåstårta. Så varsågoda - min terapitårta!
Smörgåstårta med räkor - ca 12 bitar

Tårtbottnar
10 g jäst
250 g vatten
250 g mjölk
15 g salt
750 g vetemjöl

Fyllning I
1 msk smör
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 hackat ägg
5 st cornichones
salt
peppar
cayennepeppar
½ kg oskalade räkor

Fyllning II
1 msk smör
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 dl hackade kokta haricot vertes
salt
peppar
1½ dl grovriven ost

Dekor
100 g färskost naturell
1 dl creme fraiche
2 salladsblad
16 st små miniplommontomater
1 hårdkokt ägg i klyftor
1 kg oskalade räkor

Börja med brödet: rör ut jästen i lite varm vätska och tillsätt resten av vattnet och mjölken. Tillsätt salt och vetemjöl och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timma. Tryck ut degen i en rund kakform, som du har strött med mjöl. Låt jäsa ca 30 min. Skjutsa in den i ugnen på 250°C och grädda i ca 30 minuter. Vänd ut ur formen och låt svalna helt. Skär bort kanterna på alla sidor och skär ut tre hyfsat raka bottnar.

Fyllning I: Skala räkorna och grovhacka dem. Hacka ägg och cornichones. Rör ihop med övriga ingredienser, ej smör. Smaka av med kryddorna.

Fyllning II: Hacka de gröna bönorna och riv osten. Rör ihop med övriga ingredienser, ej smör. Smaka av med kryddorna.

Smöra de båda understa tårtbottnarna. Bred på fyllningarna. Det kan kännas som mycket fyllning, men brödet måste suga åt sig av den för att bli mjuk och god. Undvik att pressa, så att fyllningarna inte rinner ut. Bred på färskost på den sista botten innan du lägger den på de övriga.
Bred på creme fraiche på sidorna av tårtan. Finhacka salladsbladen och tryck mot kanterna så har du fått en liten gräsmattekant. Dela miniplommontomaterna på hälften och dekorera runt tårtan. Till sist travar du på räkorna i mitten.

Använd fantasin och dekorera mera med citronskivor, apelsinskivor och gurkskivor också.

måndag 22 september 2014

Hällakakor - Ångermanland


Jag bakar vidare i Ångermanland och turen har kommit till dessa kakor. Goda och sega och inte så stor skillnad från Sladdkakorna. Originalreceptet har jag hittat här och det vill att man smälter smöret, vilket jag aldrig gör i bröd. Knådar man in smöret får man ett mycket saftigare bröd. Jag gjorde som jag brukar och blev mycket nöjd. Jag har även minskat på jästen. En längre jäsning ger mer smak.

Hällakakor – 24 kakor

10 g jäst
750 g mjölk
15 g strösocker
10 g salt
1 kg rågsikt
100 g mjukt smör
Värm mjölken till ljummet och lös upp jästen i lite av den. Häll upp resten. Vänd ner socker och salt och rör ut. Tillsätt socker, salt och mjöl. Knåda ihop degen. Tillsätt det mjuka smöret och knåda in det ordentligt, tills degen är smidig och följsam. Jäs under bakduk i ca 1 timma. Dela degen i 24 bitar. Använd vetemjöl till kavlingen. Kavla med slät kavel till runda kakor om 20 cm i diameter och sedan med kruskavel. Grädda i en torr stekpanna på medelvärme.
Trava kakorna på varandra och täck med bakduk så att de håller sig mjuka. Låt svalna och frys ner om du vill äta dem en annan dag.

fredag 19 september 2014

Chili con carne

Min variant av Chili con carne är ganska vanlig, men ändå ovanlig. Jag kokar köttet i porter för att få mustig smak. Jag använder ancho chili, som inte är särskilt stark i smaken utan avger en härlig plommondoft och jag använder inga tomater. Grytan blir mörk och kladdig och serveras i härligt gott tunnbröd.
Chili con carne - ca 5 port

1 kg högrev eller nötbog
2 gula lökar
½ stjälkselleri
1 ancho chili
3 vitklöksklyftor
150 g adzuki-/kidneybönor
peppar
salt
½ liter porter
2-3 dl vatten

Börja med att blötlägga bönorna dagen innan du skall laga grytan. 
Ta fram din torkade ancho chili och blötlägg den i ca en kvart i hett vatten. Skär köttet i tärningar ca 2-3 cm stora. Bryn köttet väl i lite smör och olja. Ta ut det ur grytan och tillsätt lite olja. Häll i den finhackade löken och låt stekas glansig tills den nästan smälter. Tillsätt hackad stjälkselleri och hackad ancho chili. Vänd ner finhackade vitlöksklyftor och rör ner de avrunna bönorna. På med lite salt och peppar och häll i porter. Låt grytan koka ca 3-4 timmar, tills köttet nästan faller isär. Tillsätt vatten med tiden så att grytan inte blir för torr. Smaka av sältan innan du drar bort grytan från spisen.
Låt svalna och ställ in i kylen. Ät nästa dag ihop med tunnbröd, gräddfil och ev. lite sallad till.

tisdag 16 september 2014

Sladdkaka - Ångermanland




Nu bakar jag vidare i de svenska landskapen och turen har kommit till Ångermanland. Här, liksom i andra delar av Norrland, är det tunnbröd som gäller. I Ångermanland kallas de sladdkakor och är lite sega i konsistensen. Jag blev mycket förtjust. Originalreceptet har jag hittat här och det är minskat både vätska och sötma från originalet.

Sladdkaka – 24 kakor

5 dl fil
75 g sirap
7 g salt
780 g rågsikt
10 g bikarbonat




Rör ut fil, sirap och salt i en skål. Vänd ihop rågsikt och bikarbonat innan du rör ut mjölet i resten av smeten. Dela degen i 24 bitar. 
Använd vetemjöl till kavlingen. Kavla med slät kavel till runda kakor om 15 cm i diameter och sedan med kruskavel. Grädda i en torr stekpanna på medelvärme. Trava kakorna på varandra och täck med bakduk så att de håller sig mjuka. Låt svalna och frys ner om du vill äta dem en annan dag.