150 g smör
240 g vetemjöl
200 g socker
5 ägg
2 tsk bakpulver
3 krm salt
1 burk ananas (565 gram/350 g ananas)
1,75 dl ananasjuice
200 g socker
¾ dl vatten
¼ dl rom
Smält smöret. Vispa ägg och socker fluffigt. Vänd ihop vetemjöl,
bakpulver och salt. Vispa ner i äggsmeten ihop med smöret.
Smöra en ugnsfast form på ca 25 cm i diameter. Häll smeten i
formen och grädda på 180°C ca 35-40 min.När halva tiden har gått häller du upp ananasjuice, socker
och vatten i en kastrull och låter koka ca 15 min. Tillsätt romen och rör om.
Stjälp omgående upp den färdiga kakan på galler. Nagga den
med gaffel och häll på hälften av sockerlagen. Låt sockerlagen koka ner till en
ljus sirap. Akta så att den inte karamelliseras.
Skär ungefär hälften av ananasen i små bitar och dekorera
kakan. Häll sirapen över kakan och servera.
Vad som inte funkade med originalreceptet: receptet anger att kakan räcker till 6 bitar! Nja, vi äter kanske inte så stora mängder kaka till skillnad från 60-talet. Detta blir en rejält stor kaka. Receptet anger inte exakt hur mycket ananas man skall använda (medelstor burk) och det blir ungefär hälften kvar av fruktköttet efter dekorationen av kakan, men saften använde vi upp allt av. Temperaturen har jag sänkt från 210 till 180 och minskat på romen rejält.