torsdag 6 februari 2014

Roulade de Veau - Kalvrullad

Den här rätten kan vara något knepig att rulla ihop, men den blev mycket god. Helst skall kalvskivorna täcka kanterna, så att korvarna inte sticker ut och det kan bli lite svårt att hitta en så stor skiva. Man får helt enkelt pussla och linda in med snöre, så blir det så bra så.


Roulade de Veau - 6 port
(Kalvrullad)

1 stor skiva av kalvstek (eller två mindre)
2 skivor kokt skinka
2 kranjska korvar (frankfurter)
2 hårdkokta ägg
2 msk gräddfil
1 nypa salt
 Lägg ihop två kalvskivor och banka dem så att de blir tunna och fina.
 Lägg två skivor kokt skinka över.
 2 tjocka korvar.
 Mosa ihop hårdkokt ägg och gräddfil med en nypa salt.
 Klicka ut äggröran över korvarna. Se till så att det rinner in mellan och vid sidorna av korvarna. Bind ihop paketet. Bryn köttpaketet i en stekpanna och låt gå i ugnen i 20 minuter på 175°C.
 Paketet klart.
 Skär skivor av köttpaketet och servera med potatis och god sallad.


Ytterligare ett recept från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

onsdag 5 februari 2014

Smulpaj

En smulpaj behöver ingen närmare presentation. Detta tycker jag är lättaste sättet att tillaga paj på. Man fyller på med valfri frukt och smular över pajen. Inget kavlande! Läcker och gott.
Smulpaj - 6-8 personer

Fyllning:
5 äpplen
1 msk smör
3 msk socker

Smuldeg:
100 g smör

100 g vetemjöl
2 msk socker

Smöra en ugnsfast form med smör. Skala och klyfta äpplena. Strö socker över och vänd ner i formen.

 Knåda ihop smuldegen.

 Strö den över frukten.

 Grädda i ugnen på 200° i ca 20-25 min. Servera pajen med glass eller vaniljsås.

tisdag 4 februari 2014

Quiche Lorraine

En klassiker är aldrig fel, speciellt om den går snabbt att laga. Här har barnen varit framme och hjälpt till med kavling, vispning och dekorering. Varning - pajen är mycket mastig. Se till att servera en fräsch och syrlig sallad till.
Quiche Lorraine - 4-6 port

120 g vetemjöl
30 g smör
½ dl vatten
3 krm salt
2 ägg
1½ dl grädde
1 näve riven ost
3 krm salt
3 skivor bacon

Knåda ihop vetemjöl, smör, vatten och salt till en deg. Låt den svalna i kylen i 30 min. Kavla ut degen och forma den i din pajform. Nagga och grädda i ugnen på 200°C i 10 min.

Vispa ihop ägg, grädde, och salt. Häll smeten i pajformen och strö riven ost över. Skär baconskivorna på hälften, eller dekorera med småbitar. Som du vill.

Grädda i ugnen på 200°C i 25 min.
Ytterligare ett recept från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

måndag 3 februari 2014

Obrazine po dalmatinski - Dalmatiska oxkinder

Jag har lagat oxkinder på många sätt. Denna variant hittade jag inspiration till när jag åt oxkinder med goda vänner på en trevlig restaurang vid Šibeniks riviera. Som vanligt - koka länge på låg värme, så blir de goda, mustiga och mjuka.
Obrazine po dalmatinski - 4 port
(Dalmatiska oxkinder)

2 oxkinder1 lök
1 morot
1 persiljerot
1 vitlöksklyfta
3 dl rött vin
200 g krossade tomter
salt
peppar
1 msk hackad persilja
Stek kinderna i olivolja på båda sidorna. Ställ åt sidan. Stek löken glansig. Tillsätt hackad morot, persiljerot och vitlöksklyfta. Lägg ner de brynta oxkinderna och häll på krossade tomater och rött vin över. Låt koka på svag värme i ca 3½ timma. Smaksätt med salt, peppar och strö hackad persilja över.

Servera gärna med selleripuré till.

söndag 2 februari 2014

Canapés au Fromage - Ost kanapéer

De här små smörgåsarna var alldeles försvinnande goda och kommer göras ofta hemma hos oss. Barnen och jag pysslade med lite olika frukostförslag och detta passade ju ypperligt. Vi är lite trötta vanliga smörgåsar, som är lättast att göra på vardagarna, så nu spexar vi till det lite på helgen.
Ost kanapeer – 2 personer
 
2 skivor toast bröd
1 ägg
3 msk ricottaost
5 msk riven ost
½ tsk salt

Vispa ägget. Tillsätt ricotta, riven ost och salt och mosa ihop. Ta brödskivorna och dela dem på hälften. Fördela krämen över brödbitarna. Baka i ugnen på 225°C i 10 minuter.

Recept från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

lördag 1 februari 2014

Hönsbuljong

Hittar du fryst höna i frysdisken, eller färsk i någon saluhall så skall du definitivt slå till. Av hönsbuljong får man ypperligt god buljong, som kan användas till grytbaser, eller soppor. Fettet kan man använda till att göra mannagrynsnjoke av, eller så låter man soppan kylas ner så att man kan plocka bort det.
Hönsbuljong - 1-2 liter

½ höna
2 morrötter
1 lök med skal
1 stjälkselleri/rotselleri
1 bit purjolök
1 lagerblad
1 blad savoykål
10 svartpepparkorn
2 nejlikor
½ tsk torkad timjan
½ tsk libbsticka
1 msk havssalt
5 liter vatten
Dra av det yttersta skalet på löken, det skall fortfarande finnas ett brunt lager kvar och tvätta noga. Skalet kommer ge vacker färg till soppan. Skär löken i klyftor och bryn lite lätt i olja i en 6 liters kastrull. Lägg löken tillsammans med övriga ingredienser i en gryta och täck med vatten (ca 5 liter). Ingredienserna varierar du efter vad du har i kylen: istället för stjälkseller kan du ha i rotselleri. Persiljerot och palsternacka blir gott, vitkålsblad, paprika, blomkål...

Använder du en tryckkokare - koka buljongen i 1 timma och låt trycket sedan lätta av sig självt. Kokar du i vanlig kastrull låter du buljongen koka upp och sedan koka på lägsta värme, med locket på i ca 3 timmar. Sila buljonen och låt den sjuda på spisen. Låt reducera ner till önskad styrka - när det är 1-2 liter kvar brukar det vara lagom.

Låt buljongen svalna till nästa dag för bästa smak. Det kommer bildas en fettring överst på buljongen. Det är bara att plocka bort och sila. Fördela i portionsförpackningar och frys ner.

fredag 31 januari 2014

Älgryggbiff till vardags


Vi som fick leverans av älgkött förra månaden njuter av det goda köttet även till vardags. Här kommer tips på hur du kan servera älgryggbiffen på ett enkelt sätt.

Älgryggbiff till vardags - 4 personer

1 älgryggbiff
1 plåt ugnsbakade rotgrönsaker (potatis, morötter, rödbeta, palsternacka etc.)
1 sats riven vitkål
1 sats bearnaisesås

Dela älgryggbiffen i 4 delar, krydda med salt och peppar och låt bli rumstempererat. Bryn i stekpannan på båda sidorna, sänk sedan till medelvärme och låg stekas försiktigt tills bitarna är lagom rosa inuti. Tryck lite lätt på köttet, det får inte vara för hårt och inte för mjukt. Du kan också slutföra stekningen av köttet i ugnen på 175°C. Använd gärna stektermometer, som skall visa 65°C när köttet är fint rosa. Låt vila minst 5 minuter innan du serverar.

Servera med alla smaskiga tillbehören.