torsdag 23 januari 2014

Vinski gulaš - Vinkokt gulasch

Jo, det är dags för ytterligare en gryta. Jag tycker det är så praktiskt med grytor, som man lagar dagen innan och serverar nästa dag bara genom en kort uppvärmning. Oerhört bra snabbmat, som sköter sig själv. Denna gulaschen lagas oftast med vin som enda vätska. Jag blandar oftast, beroende på hur gott vin jag har hemma.

Vinski gulaš – 6 port
(Vinkokt gulasch)

1 kg nötkött – högrev, flankstek
2 gula lökar
1½ morot tärnad
1 stjälkselleri, hackad
2 msk tomatpuré
4 dl rött vin
4 dl oxbuljong
salt
peppar
2 lagerblad
Stycka köttet i mindre bitar, mindre än vanliga grytbitar. Bryn dem i en gryta. Se till att lägga köttbitarna glest, så att det inte börjar koka, utan verkligen bryns på alla sidor. Ta ut köttet ur grytan.

Hacka lök, morötter och selleri och stek detta på låg värme tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt lagerblad. Klicka i tomatpurén och bryn den lite lätt innan du häller på buljongen och vinet. Vänd ner köttet och koka ca 2-3 timmar. 

onsdag 22 januari 2014

Lulsundslimpa



I jakten på de svenska bröden har jag hittat den här snabba limpan, från Luleå trakten. Originalreceptet hittar ni här. Måste tilläggas, jag minskade drastiskt på sirapen, ändå är limpan väldigt, väldigt söt. Var beredda på detta.
Lulsundslimpa - 1 limpa

6 dl filmjölk
½ dl sirap
450 g vetemjöl
150 g rågmjöl
2 tsk bikarbonat
10 g salt

Blanda filmjölk och sirap. Vänd ihop mjölen med bikarbonat och salt. 
Rör ihop till en deg. Smöra en limpform med smör och platta till degen.
Ställ in den i förvärmd ugn på 150°C och grädda i 1 timma. Höj värmen till 200°C och ta ut brödet ur formen. Grädda ytterligare 10 min. OBS! Det funkar ypperligt att förvärma ugnen oavsett vad originalreceptet säger.

tisdag 21 januari 2014

Jordgubbsglasstårta raw

Här kommer ett recept på en nyttig tårta, som inte behöver bakas. Den är lättare att göra än man tror, så kavla upp ärmarna och ge det ett försök. Receptet kommer från boken Pigg och glad med rawfood av Vibeke Amdisen. I och med att jag gör egengjord mandelmjölk emellanåt får jag en del mandelpulpa över, som passar perfekt att använda i den här tårtan.

Jordgubbsglasstårta raw - ca 10 bitar

Botten:
200 g malda mandlar/mandelpulpa 
250 g torkade dadlar
ca 1 dl mandelmjölk/vatten 


Fyllning:
225 g jordgubbar

3 mogna bananer 
2 msk honung
½ citron, saften
Mandelpulpa
Med stavmixer mixar du mandlar och dadlar ihop med lite vätska (mandelmjölk eller vatten) till en fast smet. Tryck ut smeten i en ca 23-25 cm form med avtagbara kanter.


Mixa jordgubbar, bananer, honung och citron till en krämig smet och häll den över kakbotten. Sätt plastfolie över och frys ner i minst 1 timma.

Ta ut kakan ca 15 minuter innan servering. Skär snygga bitar med en skarp kniv.

måndag 20 januari 2014

Teletina s bižima - Kalvkött med ärtor



Ännu en rätt, som jag har pressat ur min faster. Min mamma lagade sällan kalvkött, men jag själv är väldigt förtjust i smaken och lagar gärna och ofta. Rätten hör till en av mina favoriter. Naturligt sött av lök, morötter och ärtor...ljuvligt.

Teletina s bižima - 4-5 port
Kalvkött med ärtor

750 g kalvbog
1 gul lök
1 stjälkselleri
1 morot
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
500 g buljong
200 g ärtor
Stycka köttet i mindre bitar, mindre än vanliga grytbitar. Bryn dem i en gryta. Se till att lägga köttbitarna glest, så att det inte börjar koka, utan verkligen bryns på alla sidor. Ta ut köttet ur grytan.

Hacka lök, morötter och selleri och stek detta på låg värme tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt lagerblad. Klicka i tomatpurén och bryn den lite lätt innan du häller på buljongen. Vänd ner köttet och koka ca 1½ timma. Ärtorna kan koka med de sista 10 minuterna.

söndag 19 januari 2014

Pohane jabuke - panerade äppelskivor

Min mamma serverade äpplen på det är viset, när vi hade överflöd av dem hemma. Hon bakade burek, pressade äpplesaft för hand och panerade äppelskivor. Oj, vad jag njöt. Kärleken till äpplena har jag nog fått från min mamma och det är definitivt den godaste frukten som går att finna.
Pohane jabuke
(Panerade äppelskivor )

2 ägg
125 g mjöl
3 dl mjölk
½ tsk salt
5 äpplen
2-3 msk florsocker
Vispa ihop smeten och ställ åt sidan. Skala och skiva äpplena. Skivorna skall vara ca 3-4 mm tjocka. Hetta upp olja, ca 1 cm i stekpannan. Doppa äppelskivorna i smeten och lägg försiktigt ner dem i oljan. Låt dem bli gyllenbruna på båda sidorna. Låt rinna av på papper. Strö över lite florsocker och servera med en kula vaniljglass.

lördag 18 januari 2014

Leverfrukost



Enkel, vrålnyttig och snabb frukost serveras här. Kombinationen lever och ägg är fantastisk. Detta serverade mormor till min morfar till frukost, efter att han stått på den varma åkern och bundit upp vinrankorna. Typisk dalmatisk bondmat.
Leverfrukost - 2 personer

3 kycklinglevrar
2 ägg
salt

Skär kycklinglevrarna i mindre bitar och stek på medelvärme tills de är genomstekta. Vispa äggen, salta och häll över levern. Vänd runt tills äggen är helt genomstekta. Servera med bröd till.

fredag 17 januari 2014

Hrvatski gulaš - Kroatisk gulasch

Vad är det för skillnad på kroatisk och ungersk gulasch? Visst är det så att gulaschen har sitt ursprung från Ungern, men bor man granne med Ungern är det naturligt att man lånar sådana fantastiska recept och gör om till sitt eget. Till skillnad från den ungerska gulaschen så har den kroatiska traditionellt ingen potatis i recepten (även om varje husmor/husfar gör på sitt sätt). Istället serverar man grytan med potatismos, eller bröd vid sidan av. Dessutom är grytan mycket tjockare i konsistensen, inte alls så lös som den ungerska. Kommer man från Dalmatien har man nog gärna i lite övermogna tomater också.

Hrvatski gulaš - 4-5 port
(Kroatisk gulasch)

750 g nötkött (bringa, högrev, bog)
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
1 vitlöksklyfta
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
(250 g krossade tomater)
½ liter vatten
1 msk ungersk paprika (het eller mild)
svartpeppar
salt
(en bit rökt kött)
 
Stycka köttet i mindre bitar. Bryn dem i en gryta. Se till att lägga köttbitarna glest, 
så att det inte börjar koka, utan verkligen bryns på alla sidor. Ta ut köttet ur grytan.

Hacka lök, morötter och selleri och stek detta på låg värme tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt den hackade vitlöken och lagerblad. Klicka i tomatpurén och bryn den lite lätt innan du häller på vattnet och vänder ner köttet.
Strö på ungerskt paprika pulver (och tillsätt krossade tomater).
Här får du känna efter hur het du vill ha din gryta. Kanske lite av varje?
Häll även i krossade tomater och lite skivat rökt kött om du vill få mer smak.

Låt grytan koka 2-3 timmar beroende på vilken typ av kött du använder.