Jag vet inte anledningen till varför den här pajen har fått namnet Herrentorte, eller Herrtårta som den kan få heta på svenska. Receptet
hittade jag för en massa år sedan hos mina tyska släktingar i någon
gammal damtidning och den har serverats många gånger sedan dess. Mycket
god smak räcker väl som anledning till att laga den. Bilden gör den verkligen inte rättvisa.
Herrentorte 4-5 port
150 g smör
150 g vetemjöl
1½ tsk bakpulver
150 g kvarg
250 g kokt skinka
150 g riven ost
2½ dl gräddfil
1 ägg
2 äggulor
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
½ tsk söt paprika (krydda)
½ tsk socker
75 g parmesan
3 msk ströbröd
Blanda ihop mjöl och bakpulver. Tillsätt rumsvarmt smör och kvarg. Knåda och ställ kallt 20 minuter. Skär skinka i strimlor och riv osten. Lägg degen i en form med avtagbara sidor. Tryck ut, gärna en bit extra upp på sidorna, som sedan viks ner över fyllningen. Strö ut ost och skinka. Blanda ihop gräddfil, ägg, salt, vitpeppar, paprika, socker och riven parmesan. Häll detta över skinkan och osten. Pajen bakas på 175° i 45 min. Ströbrödet strör du över när det är 15 min kvar av gräddningen.
En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
torsdag 2 januari 2014
onsdag 1 januari 2014
Challah
Jag vill inleda året med ett riktigt gott bröd, nämligen det judiska Challah brödet, som äts på sabbaten och högtiderna. Challah brödet är ett flätat bröd och här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Jag valde att göra en sex-fläta, för att få ett riktigt snyggt och högt bröd. Självklart kan man fläta en vanlig tre-fläta. Vill du ha lite utmaning, kan du kika på den här detaljerade videon som visar hur man flätar en sex-fläta.
Challah - 3 limpor
400 g levain
30 g salt
4 ägg (200 g)
700 g vatten
75 g olivolja
1½ kg vetemjöl
Topping:
1 ägg
1 msk valfria frön
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.
Vispa ihop äggen och väg dem. Totalt behöver du 900 g vätska + olivoljan. Väger dina ägg lite mer - minskar du på vattnet och tvärtom. Knåda ihop mjölet med vätskan, olivolja, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Challah - 3 limpor
400 g levain
30 g salt
4 ägg (200 g)
700 g vatten
75 g olivolja
1½ kg vetemjöl
Topping:
1 ägg
1 msk valfria frön
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.
Vispa ihop äggen och väg dem. Totalt behöver du 900 g vätska + olivoljan. Väger dina ägg lite mer - minskar du på vattnet och tvärtom. Knåda ihop mjölet med vätskan, olivolja, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Dela degen i tre
delar och forma flätade bröd. Låt jäsa 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen
värmer du till 250°C. Pensla bröden med ägg och strö på sesamfrön, vallmofrön, eller annat som lockar.
Skjutsa in bröden på en het plåt i ugnen, eller på
en het baksten. Se till att det finns vatten i en
ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Bröden bakar du ca 35-40
minuter och de skall vara ca 92-96°C inuti när de är klara, mät gärna
med en termometer.
tisdag 31 december 2013
Oronges - Flugsvampar
Här kommer ytterligare en nätt liten förrätt, som uppmärksammas mest av barnen. Även detta receptet är enkelt att göra och äggfyllningen kan förstås växlas i det oändliga. Detta är lite pilligt för de små fingrarna, men ungarna var mycket nöjda med sitt resultat.
Flugsvampar – 2 st
Flugsvampar – 2 st
1 tomat
2 hårdkokta ägg
4 gröna oliver
2 salta sardeller
1 tsk vinäger
1½ msk olivolja
1 nypa salt
Skölj tomaten och dela den på hälften. Skär ut kärnhuset så
att båda tomathalvorna bildar varsitt lock. Skala äggen. Skär av toppen på äggen (spara till senare) och
lite av botten så att ägget så att du precis kommer fram till äggulan.
Skrapa ur äggulan ur båda halvorna. Arbeta försiktigt så att
du inte skadar äggvitan. Kärna ur oliverna och hacka dem ihop med sardellerna.
Tillsätt vinäger, olivolja och salt. Mosa ihop äggulan med oliver, sardeller
och vinägretten. Fyll äggvitorna med moset.
Ställ äggen på hackad sallad och ställ tomathalvorna som
lock på. Finhacka äggvite topparna och dekorera locken så att det ser ut som
flugsvampar.
Receptet kommer från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.
måndag 30 december 2013
Tomates Accordéon - Dragspelstomater
Ungarna ägnade en hel förmiddag åt att göra små roliga förrätter att överraska sin pappa med. Visst skulle de även passa på ett buffébord? Dessa är busenkla att göra och ser urtjusiga ut.
Kärna ur oliverna. Hacka oliverna, häll på vinäger, olivolja
och salt och skeda över vinägretten över äggen.
Dragspelstomater – 2 st
1 hårdkokt ägg
2 tomater
2 svarta oliver
2 gröna oliver
1 msk vinäger
2 msk olivolja
2 krm salt
Tvätta tomaterna och skär snitt i tomaterna som inte går
ända ner. Tomaterna skall fortfarande hänga ihop. Skala och skiva det hårdkokta
ägget. Dela varje äggskiva på hälften och placera mellan varje tomatskiva.
Receptet kommer så klart från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.
söndag 29 december 2013
Kulfi - indisk glass
Årets sista inlägg blir den här fantastiskt goda glassen, som funkar perfekt på en nyårsmeny. Det är gott, gott, gott med Kulfi och sött, sött, sött. Kulfi kommer från Indien där man oftast dekorerar glassen med bladguld. Jag gillar inte sådana finesser. Det blir lite goda nötter hos oss.
Kulfi - ca 10-12 port
(Indisk glass)
1 liter mjölk
1 liter grädde
2 dl socker
Valfri smaksättning:
1 tsk stött kardemumma
Valfri topping:
2 msk hackade mandlar
eller
2 msk hackade pistagenötter
...till att bli en kolasås. Koka såsen tills 1 liter kvarstår. Detta kan ta olika tid beroende hur vid din kastrull är, eller hur stor mängd du har. Min kräm tog ca 45 minuter att koka (när jag gjorde halva satsen). Man behöver passa den noga i början och slutet, men håll dig gärna i samma rum hela tiden.
Kulfi - ca 10-12 port
(Indisk glass)
1 liter mjölk
1 liter grädde
2 dl socker
Valfri smaksättning:
1 tsk stött kardemumma
Valfri topping:
2 msk hackade mandlar
eller
2 msk hackade pistagenötter
Häll upp mjölk, grädde, socker och stött kardemumma i en vid kastrull.
Kokar man mjölken i en vid kastrull kommer glassen bli klar mycket fortare.
Mjölken går till att bli en kräm...
Låt svalna och häll upp i en plastlåda. Frys ner i ca 3-4 timmar. Vispa igenom glassen och frys ner 1 timma till.
Strö på lite hackade nötter och servera till de godsugna.
lördag 28 december 2013
Domaća salata - Kroatisk potatissallad
Har man mycket att pyssla med i köket tills gästerna kommer tycker jag att det kan vara god idé att servera en kall potatissallad, så har man ugnen fri till annat. Denna potatissalladen är en kroatisk klassiker, som tillagas året om. Vi serverar den till grillat kött, ugnsbakad fisk och till kokt korv.
Domaća salata - 6 port
2 kilo fast potatis
½ röd paprika
1 rödlök
salt
peppar
½ dl olivolja
(2 msk vinäger)
Koka potatissarna med skalet på. Låt svalna något innan du skalar dem. Skiva potatisarna. Hacka paprika och lök och vänd ner bland potatisarna. Krydda med salt och peppar. Ringla över olivolja. De som gillar lite syrligare sallader brukar även skvätta på lite vinäger.
Domaća salata - 6 port
2 kilo fast potatis
½ röd paprika
1 rödlök
salt
peppar
½ dl olivolja
(2 msk vinäger)
Koka potatissarna med skalet på. Låt svalna något innan du skalar dem. Skiva potatisarna. Hacka paprika och lök och vänd ner bland potatisarna. Krydda med salt och peppar. Ringla över olivolja. De som gillar lite syrligare sallader brukar även skvätta på lite vinäger.
fredag 27 december 2013
Helstekt röding med juliennestrimlade grönsaker
Nyår närmar sig med stormsteg och det kan vara dags att planera ihop en liten meny, ifall man skall ha bjudning hemma. Denna rätt är busenkel och snabb att laga.
Helstekt röding med juliennestrimlade grönsaker - 2 personer
1 stor röding
1 morot
1 palsternacka
½ röd paprika
1 msk hackad persilja
salt
peppar
olivolja
3 skivor citron
Strimla grönsakerna och stek dem lite lätt i olivolja. Salta och peppra. Vänd ner grönsakerna i botten av en ugnsfast form.
Rensa fisken och gnid in den väl i salt. Stänk lite olivolja i en stekpanna och bryn rödingen på båda sidorna. Lägg ner den över grönsakerna. Lägg citronskivor på fisken.
Stek fisken på 175°C i ugnen 20-25 min. Strö hackad persilja över fisk och grönsaker. Servera med god potatissallad till.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)