torsdag 19 september 2013

Ängamat - Skördesoppa

En svensk klassiker, med "ta-vad-du-har-i-trädgården" i. Snabbt och lätt. I like it.
Ängamat - Skördesoppa - 4 port

1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
5 dl grädde
200 g sockerärtor
2 morötter
200 g blomkål
½ purjolök
½ zucchini
salt
peppar

Koka upp buljong och grädde och låt koka ner tills det kvarstår 1 liter vätska. Vänd ner skivade morötter och blomkål som du har delat i buketter. Låt koka 5 minuter. Lägg ner sockerärtor och zucchini som du delat i mindre bitar och strö på lite skivad purjolök. Låt koka med ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och servera.

onsdag 18 september 2013

Hemmagjord Skyr - Isländsk yoghurt

Första gången jag provade Skyr blev jag inte direkt överväldigad. Affärerna gjorde reklam och jag köpte en liten burk. Massan fastnade i gommen och den förväntade smakupplevelsen uteblev helt, det smakade faktiskt ingenting. Jag kunde inte tro att nordbor kunde producera något så smaklöst, så jag gav mig på jakt efter receptet för att göra det bättre själv.

Skyr är något mellan färskost, kvarg och yoghurt. Enligt Islands Justitiedepartement så skall äkta Skyr göras på skummad mjölk, som har värmts upp till minst 72-78°C i 15-20 sekunder. Den skummade mjölken ystas med hjälp av löpe och syras med Skyr kultur, för att till sist separeras från vasslan. För att ta reda på exakt vad det är som är så speciellt med Skyr kulturen kontaktade jag några producenter, som inte alls var villiga att lämna ifrån sig någon bakterieinformation. Så om jag får lov att tro informationen här, så innehåller Skyr samma bakterier som vanlig yoghurt. Dessutom innehåller butikernas Skyr ingen löpe, vilket i praktiken gör att det inte är äkta Skyr utan helt vanlig kvarg.

Nu skall jag inte heller slå mig för bröstet och säga att "här kommer ett recept på äkta Skyr" för jag har ju inte heller tillgång till Vigdís Sveinbjörnsdóttirs Skyr, som sägs vara den enda Skyr yoghurten på Island som inkluderar de ursprungliga Skyr bakterierna. Självklart är det så att miljön påverkar alla syrakulturer, men efter att ha fått min 6-åring att tjoa att detta var den godaste yoghurten hon någonsin ätit, så är jag nog ganska nöjd.

Hemmagjord Skyr

2 liter opastöriserad och skummad mjölk
½ dl yoghurt
1 ml löpe

Opastöriserad och skummad mjölk innebär att du hämtar mjölk från bonden. Häller upp mjölken i en kastrull och låter stå kallt över natten. När du tittar nästa gång har all grädde samlats på toppen. Det är väldigt lätt att skumma bort den från mjölken. Använd gärna grädden till något annat trevligt. Kvar skall du ha 2 liter mjölk.


Värm mjölken till 72-78°C och låt hålla denna temperatur i 15-20 sekunder. Rör om medan mjölken värms, så att det inte skulle bränna i botten. Förbered yoghurt och löpe. Jag använder en medicinspruta från apoteket att mäta upp 1 ml löpe med.

Låt mjölken svalna till fingervarmt, 37-40°C är toppen. Ställ gärna kastrullen i vattenbad, så går det fort. Blanda ut löpen i lite mjölk och häll ner den i kastrullen ihop med yoghurten. Vispa ut och låt mjölken stanna. På med ett lock och ställ kastrullen i rumsvärme, gärna i en avstängd ugn, så håller den en jämn temperatur.


Efter 24 timmar har massan stelnat och mycket av vasslen kan hällas bort.

Vispa ut den kvarstående yoghurten.

Ställ en duk i en sil och låt yoghurten droppa av ca 2 timmar.

Resultatet är en tjock, härlig och svagt syrlig Skyr.

Bästa smaken får man med lite ringlad honung på.

tisdag 17 september 2013

Hemmagjorda hamburgerbröd

Personligen har jag inga problem med att lägga min hamburgare i en rågfralla, men det funkar inte med min make ser ni. Det skall vara mjukt och fluffigt - som burgerbröden man hittar i affären. Därför har detta receptet kommit till. Det blir mjukt och smakrikt. Jag vägrar servera butiks skräpet!

Hamburgerbröd - 16 st

1 kilo vetemjöl
650 g ljummen mjölk
20 g salt
10 g jäst
50 g mjukt smör

Topping:
20 g mjöl
40 g vatten
75 g sesamfrön

Mät upp mjölet, tillsätt lite mjölk och rör ut jästen i den ljumna mjölken. Tillsätt resten av mjölken med saltet. Knåda ihop lite lätt. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda in det i degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Bli inte skrämd om det blir kladdigt i början, smöret sugs upp av degen på ett nafs. Låt degen jäsa i 1 timma.
Forma runda bullar. Lägg dem glest på en plåt. 
Sikta över lite mjöl, så att bakduken inte fastnar i degen.

På bakduken skall du placera en platt bricka med en 2 kilos tyngd på. 
Detta gör att bullarna blir tillplattade och jäser utåt, istället för uppåt.

Efter ca 30-40 minuters jäsning ser de ut som små ostar. Pensla med  lite mjöl som vispats upp med vatten.
Strö på sesamfrön och in med dem i ugnen på 225°C. Baka i 15-17 minuter.

Låt svalna helt under duk. Skär igenom dem innan du lägger dem i påsar och förvarar i frysen.

måndag 16 september 2013

Salade Niçoise

Det är så otroligt vackert med en så här grann sallad på middagsbordet. Mycket färg, mycket mat, många vitaminer och bäst av allt är att min lilla 6-åriga kyckling ligger bakom skapelsen. Tomaterna har hon plockat själv i trädgården, sedan har vi hjälpts åt med att hacka och så har hon dekorerat efter bästa förmåga. Jag tror Michel Oliver hade varit stolt. Receptet kommer från hans bok La Cuisine est un jeu d'enfants.


Salade Niçoise - 4 port
(Sallad Nicoise)

8 salladsblad
½ röd (eller grön*) paprika
1 dl hackad purjolök (eller en lök*)
2 tomater
2 hårdkokta ägg
3-4 skivor sardeller (eller osötad anjovis*)
6 gröna oliver
6 svarta oliver
(1/4 gurka i skivor)
(1 avokado i skivor)

Vinägrett:
1 msk vinäger
½ tsk senap
½ tsk salt
3 msk olja

*enligt originalreceptet

Skölj, skär och skiva och dekorera. Droppa vinägretten över salladen och servera den omgående.

söndag 15 september 2013

Nötig chokladsmoothie

Detta är ju så gott till frukost. Magen vaknar och börjar jobba. Jag som inte dricker kaffe, som alla andra vuxna, måste ju ha något annat smaskigt att vakna till.
Nötig chokladsmoothie - 4 glas

2 mogna avokado
12 dadlar
25 g hasselnötter (gärna blötlagda)
4 msk kakao
2 msk honung
8-10 dl vatten

Vänd ner alla ingredienserna i en blender och häll i den mindre mängden vatten. Mixa och se efter hur du vill ha konsistensen. Jag gillar milkshake tjocklek och använder alltid 8 dl. Du kanske vill ha fil tjocklek, häll i lite mer vatten då.

Servera i vackert glas och drick till frukosten.  
Vacker och chokladdoftande Chokladblomma trivs i trädgården.
Modifierat recept av Réene Voltaire.

lördag 14 september 2013

Citron sorbet

Tänk att det är mitt i september och att vi fortfarande har en sådan fantastisk värme. Det gör ju i sin tur att man blir riktigt glassugen. Månadens sötsak är citrus och vad är väl bättre än lite citron sorbet?
Citron sorbet

250 g saft från färskpressade citroner
250 g socker
500 g vatten

Pressa citronerna, jag behövde ca 10 st och de var ganska små. Koka upp vatten och socker till en sockerlag och låt svalna. Häll i citronsaften.

Ställ in i frysen. Låt frysa ca 4 timmar. Vispa igenom med en elvisp. Låt frysa 1½-2 timmar och vispa igen. Frys nu ner helt. Låt glassen tina ca 20 min innan du gör fina kulor av den. Denna typen av glass är lite smulig i konsistensen, men desto godare. Toppa gärna med lite rivet limeskal eller garnera med en citronskiva.

fredag 13 september 2013

Barbari bröd - Kameltungor

Barbari brödet är ett typiskt persiskt bröd och det var barbarerna (från dagens Afghanistan), som tog med sig brödet till detta området någongång i slutet av 1700-talet. Så mycket om historia. Mina ugnar tycker att kameltunga är det godaste brödet som finns.

Barbari bröd/Kameltungor - 4 st
(Nan-e barbari)

1 kg vetemjöl
600 g ljummet vatten
50 g olivolja
10 g jäst
20 g salt

Topping:
½ dl olivolja
20 g mjöl
40 g vatten
75 g sesamfrön

Väg upp mjölet i en bunke, häll upp lite vatten i en grop och rör ut jästen. Tillsätt saltet, oljan och resten av vattnet. Knåda degen kort. Strö mjöl över och låt jäsa i 1 timma.

Dela degen i fyra delar. Arbeta på lätt mjölat bakbord. Rulla ihop varje del till en korv och kavla kort på bredden (ca 10 cm) och sedan på längden (enligt plåten). Lägg upp bröden två och två på plåten. Badda dem med lite olivolja och låt jäsa 30 min.

Vispa ihop 20 g mjöl och 40 g vatten till en lös smet. 
Pensla bröden med smeten (den får sesamfröna att fastna. 

Tryck med fingertopparna hårt över hela bröden. Strö på sesamfrön 
och in med bröden i ugnen. Grädda på 250°C i ca 15 minuter.

Trava bröden på varandra och linda in dem i en kökshandduk så att de håller sig mjuka.

De här varianterna penslas med ägg och naggas med gaffel.

Trots en grov naggning bullar bröden upp sig rejält.