tisdag 17 september 2013

Hemmagjorda hamburgerbröd

Personligen har jag inga problem med att lägga min hamburgare i en rågfralla, men det funkar inte med min make ser ni. Det skall vara mjukt och fluffigt - som burgerbröden man hittar i affären. Därför har detta receptet kommit till. Det blir mjukt och smakrikt. Jag vägrar servera butiks skräpet!

Hamburgerbröd - 16 st

1 kilo vetemjöl
650 g ljummen mjölk
20 g salt
10 g jäst
50 g mjukt smör

Topping:
20 g mjöl
40 g vatten
75 g sesamfrön

Mät upp mjölet, tillsätt lite mjölk och rör ut jästen i den ljumna mjölken. Tillsätt resten av mjölken med saltet. Knåda ihop lite lätt. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda in det i degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Bli inte skrämd om det blir kladdigt i början, smöret sugs upp av degen på ett nafs. Låt degen jäsa i 1 timma.
Forma runda bullar. Lägg dem glest på en plåt. 
Sikta över lite mjöl, så att bakduken inte fastnar i degen.

På bakduken skall du placera en platt bricka med en 2 kilos tyngd på. 
Detta gör att bullarna blir tillplattade och jäser utåt, istället för uppåt.

Efter ca 30-40 minuters jäsning ser de ut som små ostar. Pensla med  lite mjöl som vispats upp med vatten.
Strö på sesamfrön och in med dem i ugnen på 225°C. Baka i 15-17 minuter.

Låt svalna helt under duk. Skär igenom dem innan du lägger dem i påsar och förvarar i frysen.

måndag 16 september 2013

Salade Niçoise

Det är så otroligt vackert med en så här grann sallad på middagsbordet. Mycket färg, mycket mat, många vitaminer och bäst av allt är att min lilla 6-åriga kyckling ligger bakom skapelsen. Tomaterna har hon plockat själv i trädgården, sedan har vi hjälpts åt med att hacka och så har hon dekorerat efter bästa förmåga. Jag tror Michel Oliver hade varit stolt. Receptet kommer från hans bok La Cuisine est un jeu d'enfants.


Salade Niçoise - 4 port
(Sallad Nicoise)

8 salladsblad
½ röd (eller grön*) paprika
1 dl hackad purjolök (eller en lök*)
2 tomater
2 hårdkokta ägg
3-4 skivor sardeller (eller osötad anjovis*)
6 gröna oliver
6 svarta oliver
(1/4 gurka i skivor)
(1 avokado i skivor)

Vinägrett:
1 msk vinäger
½ tsk senap
½ tsk salt
3 msk olja

*enligt originalreceptet

Skölj, skär och skiva och dekorera. Droppa vinägretten över salladen och servera den omgående.

söndag 15 september 2013

Nötig chokladsmoothie

Detta är ju så gott till frukost. Magen vaknar och börjar jobba. Jag som inte dricker kaffe, som alla andra vuxna, måste ju ha något annat smaskigt att vakna till.
Nötig chokladsmoothie - 4 glas

2 mogna avokado
12 dadlar
25 g hasselnötter (gärna blötlagda)
4 msk kakao
2 msk honung
8-10 dl vatten

Vänd ner alla ingredienserna i en blender och häll i den mindre mängden vatten. Mixa och se efter hur du vill ha konsistensen. Jag gillar milkshake tjocklek och använder alltid 8 dl. Du kanske vill ha fil tjocklek, häll i lite mer vatten då.

Servera i vackert glas och drick till frukosten.  
Vacker och chokladdoftande Chokladblomma trivs i trädgården.
Modifierat recept av Réene Voltaire.

lördag 14 september 2013

Citron sorbet

Tänk att det är mitt i september och att vi fortfarande har en sådan fantastisk värme. Det gör ju i sin tur att man blir riktigt glassugen. Månadens sötsak är citrus och vad är väl bättre än lite citron sorbet?
Citron sorbet

250 g saft från färskpressade citroner
250 g socker
500 g vatten

Pressa citronerna, jag behövde ca 10 st och de var ganska små. Koka upp vatten och socker till en sockerlag och låt svalna. Häll i citronsaften.

Ställ in i frysen. Låt frysa ca 4 timmar. Vispa igenom med en elvisp. Låt frysa 1½-2 timmar och vispa igen. Frys nu ner helt. Låt glassen tina ca 20 min innan du gör fina kulor av den. Denna typen av glass är lite smulig i konsistensen, men desto godare. Toppa gärna med lite rivet limeskal eller garnera med en citronskiva.

fredag 13 september 2013

Barbari bröd - Kameltungor

Barbari brödet är ett typiskt persiskt bröd och det var barbarerna (från dagens Afghanistan), som tog med sig brödet till detta området någongång i slutet av 1700-talet. Så mycket om historia. Mina ugnar tycker att kameltunga är det godaste brödet som finns.

Barbari bröd/Kameltungor - 4 st
(Nan-e barbari)

1 kg vetemjöl
600 g ljummet vatten
50 g olivolja
10 g jäst
20 g salt

Topping:
½ dl olivolja
20 g mjöl
40 g vatten
75 g sesamfrön

Väg upp mjölet i en bunke, häll upp lite vatten i en grop och rör ut jästen. Tillsätt saltet, oljan och resten av vattnet. Knåda degen kort. Strö mjöl över och låt jäsa i 1 timma.

Dela degen i fyra delar. Arbeta på lätt mjölat bakbord. Rulla ihop varje del till en korv och kavla kort på bredden (ca 10 cm) och sedan på längden (enligt plåten). Lägg upp bröden två och två på plåten. Badda dem med lite olivolja och låt jäsa 30 min.

Vispa ihop 20 g mjöl och 40 g vatten till en lös smet. 
Pensla bröden med smeten (den får sesamfröna att fastna. 

Tryck med fingertopparna hårt över hela bröden. Strö på sesamfrön 
och in med bröden i ugnen. Grädda på 250°C i ca 15 minuter.

Trava bröden på varandra och linda in dem i en kökshandduk så att de håller sig mjuka.

De här varianterna penslas med ägg och naggas med gaffel.

Trots en grov naggning bullar bröden upp sig rejält.



torsdag 12 september 2013

Inlagda päron

Säsongen för päron är här och nu har man verkligen alla möjligheter att lägga in sina favoritpäron för att ha något smaskens att bjuda mitt i vintern när gästerna kommer. Förra året blev det svenska päron och i år hittade jag italienska solkyssta, som bara skrek "ta oss, ta oss". Jag kommer nog göra en till sats med svenska. Välj sådana som du tycker smakar gott, då blir också resultatet bra.
Inlagda päron - 10 st

10 saftiga päron
1½ liter vatten
3½ dl vitt vin
200 g socker
5 cm ingefära
4 lagerblad
1 citron, skal och juice
2 msk olivolja
Skala ingefäran och skär i skivor. Skrubba citronen (gärna ekologisk), skala skalet i långa bitar. Vrid ur citronsaften. Häll upp alla ingredienserna utom päronen i en kastrull och låt koka upp. Rör så att sockret löser sig. Skala päronen och lägg ner dem i den sjudande lagen. Låt sjuda i ca 20-25 minuter. Testa med en provnål om de är mjuka.

Så snart de blivit klara kan du ta upp päronen och lägga dem i steriliserade glasburkar. 
Häll på den varma lagen och skruva på locket. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

Receptet (något omgjort) hittat i Paul Svenssons kokbok.

onsdag 11 september 2013

Lätta levergrytan

Lever är det ingen annan i familjen som äter, så när det tillagas gör jag några portioner att ta med till jobbet. Jag har faktiskt lyckats lura i ungarna av den här grytan när vi var och åkte skridskor i vintras (ni vet - mat i termos), så jag fortsätter jobba på leverintaget. Man kan ju inte ogilla lever bara för ordets skull...
Lätta levergrytan - 2-3 port

500 g ungnötslever
2 gula lökar
1 selleristjälk
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
500 g fast potatis
1 morot
5-7 dl  oxbuljong
1 lagerblad
1 dl vitt vin
salt
peppar
(1 näve sockerärtor)
(1 knippe hackad gräslök)

Hacka lökarna och stek dem glansiga i lite olja. När den är nästan klar tillsätter du hackad selleri och vitlök. Rör tills allt har mjuknat, salta lite och karamellisera. Vänd ner levern och låt den brynas lite lätt.

Pudra vetemjöl över levern och rör om. Skär potatis och morot i mindre bitar och vänd ner detta i grytan. Häll nu på buljong så att det precis täcker. Lägg i ett lagerblad och låt nu grytan puttra på svag värme i 1-1½ timma tills levern är fin och mjuk. Skulle det behövas mer buljong är det bara att tillsätta på vägen. Rör om emellanåt. Tillsätt vinet mot slutet, låt det koka med i en kvart. Smaka av med salt och peppar.

Dekorera gärna med hackad gräslök enligt översta bilden. 
Emellanåt lägger jag i lite sockerärtor i slutet, det blir gott det med.