En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
onsdag 17 juli 2013
Grillad flankstek i vinbärsmarinad
Flanksteken har verkligen blivit en populär styckdetalj den senaste åren. Det är väl trevligt att även "vanligt folk" får upp ögonen för detaljer som i vanliga fall slängs ner bland malköttet. Jag tror aldrig att jag har sett flankstek i köttdisken, men jag köper ju mitt direkt från bonden. Hittar du inte så tjata på din butik. Det är väl värt mödan och väntan.
Grillad flankstek i vinbärsmarinad - 4 pers
1 flankstek ca 700 g
Marinad
½ dl vinbärssaft (koncentrerad)
½ dl soya
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk grovmalen peppar
1 tsk salt
1 kvist timjan, bladen
Lägg flanksteken i en plastpåse och häll på ingredienserna till marinaden. Låt gärna marineras över natten.
Klappa köttet tort. Bryn köttet på grillen och grilla sedan på den del av grillen som inte har kol direkt under (svagare värme alltså för er som kör gas).
Flanksteken är så lätt att hantera att även den som aldrig har styckat kan lyckas med den. Fibertrådarna är så grova att man lätt ser åt vilket håll man skall skära. Skär alltid tvärs över fibrerna för att få ett riktigt mjukt kött.
Serveras ovan med trädgårdssallad, potatissallad och hemmagjord tzatziki.
tisdag 16 juli 2013
Tzatziki
Den här goda röran lärde jag mig att göra för ca 20 år sedan av en libanesisk kollega. När vi fick tid över i delikatessdisken, ställde vi oss och gjorde egen tzatziki och den blev mycket populär bland kunderna. Trots att det är många år sedan jag lämnade matbutikslivet går det sällan en grillning hemma hos oss utan att det står tzatziki på bordet. Att tänka på - tzatztikin skall helst göras dagen innan du skall äta av den, så att smakerna får mogna. Var aktsam med vitlöken - då den ökar dubbelt i styrka till nästa dag!
Tzatziki
1 liter naturell yoghurt
1 gurka
½ dl olivolja
2-3 klyftor vitlök
1 msk torkad körvel
salt
svartpeppar
Börja med att hälla upp yoghurt i en kökshandduk och låt rinna av i kylskåpet under natten, eller minst 4 timmar. Det är inte samma sak att köpa färdigt turkisk/grekisk fast yoghurt. Den här skall bli ÄNNU fastare.
Riv gurkan grovt (oskalad) och låt även denna rinna av ett par timmar. Du kan också krama ut saften med händerna.
Häll upp olivolja i en liten skål. Pressa i vitlöksklyftorna och strö på torkad körvel. Låt marineras.
Detta kan du förbereda dagen innan.
På morgonen blandar du ihop allt. Salta och peppra och smaka av sältan. När gästerna kommer på eftermiddagen (???) smakar du av röran en gång till och justerar sältan vid behov. Mogningen gör att smakerna ändras mycket.
Du kan ersätta körvel med mynta, persilja och även basilika.
Tzatziki
1 liter naturell yoghurt
1 gurka
½ dl olivolja
2-3 klyftor vitlök
1 msk torkad körvel
salt
svartpeppar
Börja med att hälla upp yoghurt i en kökshandduk och låt rinna av i kylskåpet under natten, eller minst 4 timmar. Det är inte samma sak att köpa färdigt turkisk/grekisk fast yoghurt. Den här skall bli ÄNNU fastare.
Riv gurkan grovt (oskalad) och låt även denna rinna av ett par timmar. Du kan också krama ut saften med händerna.
Häll upp olivolja i en liten skål. Pressa i vitlöksklyftorna och strö på torkad körvel. Låt marineras.
Detta kan du förbereda dagen innan.
På morgonen blandar du ihop allt. Salta och peppra och smaka av sältan. När gästerna kommer på eftermiddagen (???) smakar du av röran en gång till och justerar sältan vid behov. Mogningen gör att smakerna ändras mycket.
Du kan ersätta körvel med mynta, persilja och även basilika.
måndag 15 juli 2013
Pispalji - friterade brödstänger
Pispalji var något som jag och min bror växte upp med hemma. När mamma bakade lämnade hon en bit deg, som hon friterade pispalji av. Jag måste erkänna att jag själv har varit dålig på att bjuda mina egna barn på denna läckerhet, trots att jag bakar väldigt mycket bröd. Rätten är typiskt dalmatisk, men dyker upp i osockrade former på annat håll i Kroatien (och säkert på andra håll i världen).
Du behöver:
Ta upp pispalji och sockra omgående. Ät varma.
Du behöver:
...en bit deg från ditt senaste bak (surdeg eller jäst deg går bra, vilket som).
Degen skall ha jäst en gång. Platta till degen på mjölat bakbord till en 1 cm tjock kaka.
Skär eller sporra ut långa stänger.
I en stekpanna fyller du på med ½ cm olja. När oljan har blivit
varm lägger du i dina stänger och steker dem gyllenbruna.
Ta upp pispalji och sockra omgående. Ät varma.
söndag 14 juli 2013
Isglass med vattenmelon
Isglass med vattenmelon - ca 6 st
½ dl socker
1 dl vatten
250 g vattenmelon
1 msk citronjuice
Börja med att koka sockerlagen: vatten och socker. När sockret har smält, ställer du kastrullen i ett vattenbad och låter svalna helt. Skala och skär upp frukten. Väg - det skall bli ungefär 250 g frukt totalt. Tillsätt citronjuice.
Mixa sockerlag med fruktkött till en slät barnmatspuré. Häll upp i glassformar och peta in pinnarna. Mixen ger ca 4 dl vätska och ger 6 glassar i nedan formar. Låt frysa i 2-3 timmar.
lördag 13 juli 2013
Beer can chicken - ölburkskyckling
Ölburkskyckling har blivit mer än omåttligt populärt de senaste åren. Det säljs tom ställningar för kycklingen att stå på (kan ni fatta?). För er som inte har testat än, så undrar jag - vad väntar ni på? Faran med att tillaga kyckling är att alltid att den antingen skall bli rå, eller överstekt och därmed torr och i båda fallen oätlig. Det första går att korrigera genom att slänga upp kycklingen på grillen en stund till, men har man fått den torr - ge den till hunden! Med denna metod får man kycklingen så mör att man knappt kan tro det. Skinnet blir ypperligt frasigt och köttet så saftigt att att det bokstavligen droppar från det.
Beer can chicken 4-5 port
1 kyckling
1 skvätt olivolja
salt
peppar
rivet citronskal
1 st 33 cl ölburk med öl i
Ringla över olivolja på kycklingen och krydda den.
Förbered grillen. När kolet har blivit lite grått och det inte glöder för full hals, skrapar du kolet åt sidorna så att det bildar en ring och lämnar mittensektionen tom. Ställ ner en aluminiumform och så på med gallret. Häll upp ungefär ½ av ölen i ett glas. Trä på kycklingen på ölburken och ställ mitt på gallret så att ev. dropprester hamnar i aluminiumformen. På med grillocket och låt grillas drygt 45 min. Se till att ventilerna på grillocket är öppna och grillen bör hålla ca 200°C.
Drick din öl ur glaset.
Kontrollera om kycklingen är klar genom att skära lite i lårbenet. Saften får inte vara rosa och benen skall vara genomstekta.
Beer can chicken 4-5 port
1 kyckling
1 skvätt olivolja
salt
peppar
rivet citronskal
1 st 33 cl ölburk med öl i
Ringla över olivolja på kycklingen och krydda den.
Förbered grillen. När kolet har blivit lite grått och det inte glöder för full hals, skrapar du kolet åt sidorna så att det bildar en ring och lämnar mittensektionen tom. Ställ ner en aluminiumform och så på med gallret. Häll upp ungefär ½ av ölen i ett glas. Trä på kycklingen på ölburken och ställ mitt på gallret så att ev. dropprester hamnar i aluminiumformen. På med grillocket och låt grillas drygt 45 min. Se till att ventilerna på grillocket är öppna och grillen bör hålla ca 200°C.
Drick din öl ur glaset.
Kontrollera om kycklingen är klar genom att skära lite i lårbenet. Saften får inte vara rosa och benen skall vara genomstekta.
fredag 12 juli 2013
Persikokaka
Nu finns det fina, mogna persikor i överflöd och jag passar på att göra en enkel och snabb kaka, som räcker till många. Formen jag använder är ca 20x30 cm.
Persikokaka - ca 20 bitar
Mördeg:
600 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g mjukt smör
3 ägg
1 nypa salt
150 g socker
1 citron, skalet
5-6 persikor
1 msk vaniljsocker
30 g smält smör
1-2 msk florsocker
Mördegen: blanda ihop mjöl och bakpulver. Vänd ner smöret och knåda in det i mjölet. Det skall bli smuligt. Vispa ägg, nypan salt och socker till krämigt. Vänd ner i smuldegen och knåda till en len deg. Slå in med plastfolie och låt vila i kylen i en timma.
Tvätta, kärna ur och klyfta persikorna. Tryck ut 2/3 av degen i botten av formen. Lägg ut persikoklyftorna över hela botten. Sikta 1 msk vaniljsocker över persikorna. Den återstående degen klickar du ut mellan persikoskivorna.
Baka i ugnen på 180°C i ca 45 minuter. När du tar ut kakan penslar du persikorna med det smälta smöret och siktar florsocker över hela kakan. Skär upp och servera med en klick vispad grädde, eller bara som den är.
Persikokaka - ca 20 bitar
Mördeg:
600 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g mjukt smör
3 ägg
1 nypa salt
150 g socker
1 citron, skalet
5-6 persikor
1 msk vaniljsocker
30 g smält smör
1-2 msk florsocker
Mördegen: blanda ihop mjöl och bakpulver. Vänd ner smöret och knåda in det i mjölet. Det skall bli smuligt. Vispa ägg, nypan salt och socker till krämigt. Vänd ner i smuldegen och knåda till en len deg. Slå in med plastfolie och låt vila i kylen i en timma.
Tvätta, kärna ur och klyfta persikorna. Tryck ut 2/3 av degen i botten av formen. Lägg ut persikoklyftorna över hela botten. Sikta 1 msk vaniljsocker över persikorna. Den återstående degen klickar du ut mellan persikoskivorna.
Baka i ugnen på 180°C i ca 45 minuter. När du tar ut kakan penslar du persikorna med det smälta smöret och siktar florsocker över hela kakan. Skär upp och servera med en klick vispad grädde, eller bara som den är.
torsdag 11 juli 2013
Ricottaglass med hackad choklad
Bara för att komma ifrån fruktträsket i glasslandet kommer här en mättande glass med ricotta och choklad. Mycket mumsigt.
Ricottaglass med hackad choklad
3 ägg
1 dl socker
250 g ricottaost (alternativ 1)
25 g hackad choklad
Separera äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker till en krämig massa. Vänd ner ricottaosten i äggulesmeten och vispa kort. Vänd ner äggvitorna försiktigt för att bibehålla luft.
Ställ in i frysen i ca 3-4 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm. Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar. Vispa igenom igen, frys 1-2 timmar och vispa en sista gång. Vänd ner den hackade chokladen med en slickepott. För över glassen till en praktisk matlåda med lock. Frys ner helt.
Ricottaglass med hackad choklad
3 ägg
1 dl socker
250 g ricottaost (alternativ 1)
25 g hackad choklad
Separera äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker till en krämig massa. Vänd ner ricottaosten i äggulesmeten och vispa kort. Vänd ner äggvitorna försiktigt för att bibehålla luft.
Ställ in i frysen i ca 3-4 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm. Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar. Vispa igenom igen, frys 1-2 timmar och vispa en sista gång. Vänd ner den hackade chokladen med en slickepott. För över glassen till en praktisk matlåda med lock. Frys ner helt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)