Ölburkskyckling har blivit mer än omåttligt populärt de senaste åren. Det säljs tom ställningar för kycklingen att stå på (kan ni fatta?). För er som inte har testat än, så undrar jag - vad väntar ni på? Faran med att tillaga kyckling är att alltid att den antingen skall bli rå, eller överstekt och därmed torr och i båda fallen oätlig. Det första går att korrigera genom att slänga upp kycklingen på grillen en stund till, men har man fått den torr - ge den till hunden! Med denna metod får man kycklingen så mör att man knappt kan tro det. Skinnet blir ypperligt frasigt och köttet så saftigt att att det bokstavligen droppar från det.
Beer can chicken 4-5 port
1 kyckling
1 skvätt olivolja
salt
peppar
rivet citronskal
1 st 33 cl ölburk med öl i
Ringla över olivolja på kycklingen och krydda den.
Förbered grillen. När kolet har blivit lite grått och det inte glöder för full hals, skrapar du kolet åt sidorna så att det bildar en ring och lämnar mittensektionen tom. Ställ ner en aluminiumform och så på med gallret. Häll upp ungefär ½ av ölen i ett glas. Trä på kycklingen på ölburken och ställ mitt på gallret så att ev. dropprester hamnar i aluminiumformen. På med grillocket och låt grillas drygt 45 min. Se till att ventilerna på grillocket är öppna och grillen bör hålla ca 200°C.
Drick din öl ur glaset.
Kontrollera om kycklingen är klar genom att skära lite i lårbenet. Saften får inte vara rosa och benen skall vara genomstekta.
En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
lördag 13 juli 2013
fredag 12 juli 2013
Persikokaka
Nu finns det fina, mogna persikor i överflöd och jag passar på att göra en enkel och snabb kaka, som räcker till många. Formen jag använder är ca 20x30 cm.
Persikokaka - ca 20 bitar
Mördeg:
600 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g mjukt smör
3 ägg
1 nypa salt
150 g socker
1 citron, skalet
5-6 persikor
1 msk vaniljsocker
30 g smält smör
1-2 msk florsocker
Mördegen: blanda ihop mjöl och bakpulver. Vänd ner smöret och knåda in det i mjölet. Det skall bli smuligt. Vispa ägg, nypan salt och socker till krämigt. Vänd ner i smuldegen och knåda till en len deg. Slå in med plastfolie och låt vila i kylen i en timma.
Tvätta, kärna ur och klyfta persikorna. Tryck ut 2/3 av degen i botten av formen. Lägg ut persikoklyftorna över hela botten. Sikta 1 msk vaniljsocker över persikorna. Den återstående degen klickar du ut mellan persikoskivorna.
Baka i ugnen på 180°C i ca 45 minuter. När du tar ut kakan penslar du persikorna med det smälta smöret och siktar florsocker över hela kakan. Skär upp och servera med en klick vispad grädde, eller bara som den är.
Persikokaka - ca 20 bitar
Mördeg:
600 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g mjukt smör
3 ägg
1 nypa salt
150 g socker
1 citron, skalet
5-6 persikor
1 msk vaniljsocker
30 g smält smör
1-2 msk florsocker
Mördegen: blanda ihop mjöl och bakpulver. Vänd ner smöret och knåda in det i mjölet. Det skall bli smuligt. Vispa ägg, nypan salt och socker till krämigt. Vänd ner i smuldegen och knåda till en len deg. Slå in med plastfolie och låt vila i kylen i en timma.
Tvätta, kärna ur och klyfta persikorna. Tryck ut 2/3 av degen i botten av formen. Lägg ut persikoklyftorna över hela botten. Sikta 1 msk vaniljsocker över persikorna. Den återstående degen klickar du ut mellan persikoskivorna.
Baka i ugnen på 180°C i ca 45 minuter. När du tar ut kakan penslar du persikorna med det smälta smöret och siktar florsocker över hela kakan. Skär upp och servera med en klick vispad grädde, eller bara som den är.
torsdag 11 juli 2013
Ricottaglass med hackad choklad
Bara för att komma ifrån fruktträsket i glasslandet kommer här en mättande glass med ricotta och choklad. Mycket mumsigt.
Ricottaglass med hackad choklad
3 ägg
1 dl socker
250 g ricottaost (alternativ 1)
25 g hackad choklad
Separera äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker till en krämig massa. Vänd ner ricottaosten i äggulesmeten och vispa kort. Vänd ner äggvitorna försiktigt för att bibehålla luft.
Ställ in i frysen i ca 3-4 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm. Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar. Vispa igenom igen, frys 1-2 timmar och vispa en sista gång. Vänd ner den hackade chokladen med en slickepott. För över glassen till en praktisk matlåda med lock. Frys ner helt.
Ricottaglass med hackad choklad
3 ägg
1 dl socker
250 g ricottaost (alternativ 1)
25 g hackad choklad
Separera äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker till en krämig massa. Vänd ner ricottaosten i äggulesmeten och vispa kort. Vänd ner äggvitorna försiktigt för att bibehålla luft.
Ställ in i frysen i ca 3-4 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm. Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar. Vispa igenom igen, frys 1-2 timmar och vispa en sista gång. Vänd ner den hackade chokladen med en slickepott. För över glassen till en praktisk matlåda med lock. Frys ner helt.
onsdag 10 juli 2013
Jordgubbsglass med mascarpone
Av alla glassar vi har provat i dagarna, blev vi mest nöjda med både konsistens och smak på den här. Inte konstigt - mascarpone är gräddig och krämig. Familjens favorit.
Jordgubbsglass med mascarpone
300 g jordgubbar
250 g mascarpone
100 g honung
2 tsk vodka
Häll upp jordgubbar, mascarpone, honung och vodka i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av smeten. Behövs mer sötma, eller syra korrigerar du detta med en skvätt citronjuice och lite extra honung. Vodkan skall tydligen göra glassen mindre hård vid frysningen.
Inspiration till receptet har jag hittat på den här fina bloggen.
Jordgubbsglass med mascarpone
300 g jordgubbar
250 g mascarpone
100 g honung
2 tsk vodka
Häll upp jordgubbar, mascarpone, honung och vodka i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av smeten. Behövs mer sötma, eller syra korrigerar du detta med en skvätt citronjuice och lite extra honung. Vodkan skall tydligen göra glassen mindre hård vid frysningen.
Ställ
in i frysen i ca 3-4 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt.
Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm. Ställ tillbaka i frysen i
ca 1-2 timmar. Vispa igenom igen, frys 1-2 timmar och vispa en sista
gång. För över glassen till en praktisk matlåda med lock. Frys ner helt.
Inspiration till receptet har jag hittat på den här fina bloggen.
tisdag 9 juli 2013
Skogsbärsglass med gräddfil
Några blåbär blir det inte i år, inte här på västkusten i alla fall. Buskarna har frusit och torkat ihjäl i vintras och nu är det bara röda kvistar som står i skogen till ingen nytta. Frågan är om det ens blir några nästa år? Tur att det finns i butikernas frysar. Här kan du blanda dina bärfavoriter som du vill: blåbär, lingon, smultron, hallon och jordgubbar. Jag lät mina bär bli lite halvfrusna innan jag mixade, för att få lite krämig glass med en gång. Det är bara att frysa enligt instruktionerna för att göra kulglass.
Skogsbärsglass med gräddfil
300 g blandade bär (ovan: 50% jordgubbar/50% blåbär)
3 dl gräddfil
100 g honung
2 tsk vodka
Häll upp bär, gräddfil, honung och vodka i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av smeten. Behövs mer sötma, eller syra korrigerar du detta med en skvätt citronjuice och lite extra honung. Vodkan skall tydligen göra glassen mindre hård vid frysningen.
Skogsbärsglass med gräddfil
300 g blandade bär (ovan: 50% jordgubbar/50% blåbär)
3 dl gräddfil
100 g honung
2 tsk vodka
Häll upp bär, gräddfil, honung och vodka i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av smeten. Behövs mer sötma, eller syra korrigerar du detta med en skvätt citronjuice och lite extra honung. Vodkan skall tydligen göra glassen mindre hård vid frysningen.
Ställ
in i frysen i ca 3-4 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt.
Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm. Ställ tillbaka i frysen i
ca 1-2 timmar. Vispa igenom igen, frys 1-2 timmar och vispa en sista
gång. För över glassen till en praktisk matlåda med lock. Frys ner helt.
måndag 8 juli 2013
Yoghurtglass med körsbär
Oj vad det har experimenterats med glass i det senaste. Ungarna har ätit och provsmakad och hittat nya favoriter. Hoppas att du även hittar din.
Yoghurtglass med körsbär
500 g fast yoghurt
300 g urkärnade körsbär
100 g honung
(1 msk surakörsbärslikör)
För att få en tjock och härlig yoghurt behöver du ungefär dubbla mängden vanlig yoghurt (ca 1 liter i det här fallet). Häll upp yoghurten i en ren kökshandduk och låt rinna av över natten.
Vänd nu ner yoghurt, körsbär, honung och likör i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av smeten. Behövs mer sötma, eller syra korrigerar du detta med en skvätt citronjuice och lite extra honung. Likören skall tydligen göra glassen mindre hård vid frysningen.
Inspiration till receptet har jag hittat på den här fina bloggen.
Yoghurtglass med körsbär
500 g fast yoghurt
300 g urkärnade körsbär
100 g honung
(1 msk surakörsbärslikör)
För att få en tjock och härlig yoghurt behöver du ungefär dubbla mängden vanlig yoghurt (ca 1 liter i det här fallet). Häll upp yoghurten i en ren kökshandduk och låt rinna av över natten.
Vänd nu ner yoghurt, körsbär, honung och likör i en bunke och mixa med stavmixer. Smaka av smeten. Behövs mer sötma, eller syra korrigerar du detta med en skvätt citronjuice och lite extra honung. Likören skall tydligen göra glassen mindre hård vid frysningen.
Ställ in i frysen i ca 3-4 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm. Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar. Vispa igenom igen, frys 1-2 timmar och vispa en sista gång. För över glassen till en praktisk matlåda med lock. Frys ner helt.
Inspiration till receptet har jag hittat på den här fina bloggen.
söndag 7 juli 2013
Pavlova
Pavlovan har kommer ju ursprungligen från Australien och Nya Zeeland. Den porösa franska marängen skall föreställa den ryska ballerinan Anna Pavlovas graciösa dans. Naturligtvis skall det finnas kiwi på tårtan, men i övrigt vräker man på med vad man tycker är gott.
Pavlova 8-10 port
1 sats fransk maräng
Crème chantilly
3 dl grädde
2 msk florsocker
minst 500 g blandad frukt
När du har vispat marängen enligt instruktionerna, tar du en stor sked och brer ut en rund marängbotten. Den skall vara tjock och rustikt ojämn. Gör gärna en liten grop i mitten så att grädden och frukten får en stabil plats att stå på.
Pavlova 8-10 port
1 sats fransk maräng
Crème chantilly
3 dl grädde
2 msk florsocker
minst 500 g blandad frukt
När du har vispat marängen enligt instruktionerna, tar du en stor sked och brer ut en rund marängbotten. Den skall vara tjock och rustikt ojämn. Gör gärna en liten grop i mitten så att grädden och frukten får en stabil plats att stå på.
Ugnen skall vara inställd på 90°C (alltid under 100°C för maräng). Det tar ca 3-4 timmar för
den att bli helt torra. I slutet vände jag den uppochner för att den skulle bli ordentligt torr även på undersidan. Picka den med en tandpetare för att se om den är torr.
Vispa ihop crème chantilly. När marängen är torr och avsvalnad brer du på grädden mitt på marängbotten och dekorerar vackert med frukt. Jag har 1 kiwi, ½ mango, lite jordgubbar, physalis och några körsbär.
Vispa ihop crème chantilly. När marängen är torr och avsvalnad brer du på grädden mitt på marängbotten och dekorerar vackert med frukt. Jag har 1 kiwi, ½ mango, lite jordgubbar, physalis och några körsbär.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)