Biscuit Alsacien
(Fransk sockerkaka aka Monsterkaka)
5 ägg
100 g smör
200 g florsocker
360 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk
1 apelsin
3 krm salt
+ 1 msk smör för formen
Börja med att smälta smöret. Låt svalna.
Gullungen i bagarmössa separerar ägg. Det är lite tricky för små ovana fingrar. |
"Mamma heter det verkligen slickepott?"
"Ja, det gör det"
"Hi hi, vilket fånigt namn."
Sätt ugnen på 210°C. Smöra kakformen med 1 msk smör. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i en timma. Sista 10 minuterna i avstängd ugn. Kakan blev mycket god, saftig och aromatisk.
Kakan fick namnet Monsterkaka |
Efter att ha haft en kort utläggning med ungen och bakkemi och varför bakpulver måste röras ut i mjöl blev vi något häpna över monsterkakan, som reste sig som en argbigga i mitten. Så till nästa gång bakas den på 180°C istället, ungefär i en timma.
Vill du baka på franska finns originalreceptet här ovan. Klicka på bilden för att förstora. |