fredag 29 mars 2013

Rödbetsgravad röding

Ytterligare en förrätt serveras idag, till dem som inte gillar bläckfisksallad. Färgerna tyckte jag passar bra till påsk. Färgglatt och läckert.
Rödbetsgravad röding - 8 personer

4 rödingfiléer
2 msk salt
3 msk råsocker
2 grovrivna rödbetor
1 dl vodka

Använd gärna en plastlåda med lock.
Se till att fiskfiléerna har varit frysta i 5 dagar på -18°. Gnid nu in fisken med salt och socker. Lägg rivna rödbetor i botten på formen och vänd fiskfiléerna med köttsidan mot rödbetorna. Häll på vodka och lägg locket på. Låt gravas i två dagar.

Filea tunna skivor av rödingen och servera snyggt på ett rågbröd. I och med att vi fastar idag, så har vi inget smör eller någon sås till. Servera gärna med créme fraiche som du har rört ihop med riven pepparrot/gräslök, salt och peppar.

Receptet kommer från Fiskarens kokbok.

Gammaldags potatissallad med rödbetor

Från Kajsas Kokbok 1936, där den bara heter Potatissallad, kommer det här fina receptet på en otroligt god och saftig potatissallad. Skall man ha många gäster tycker jag om att göra potatissallad. Den förbereder man dagen innan och serverar kall till kött eller fisk.
Gammaldags potatissallad med rödbetor - 1 skål

1½ kilo fast potatis
2 inlagda rödbetor
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
1 dl olivolja
½ dl äppelcidervinäger
1 msk salt
svartpeppar

Koka potatisarna med skalet på. Låt dem svalna något innan du skalar dem. Skiva potatisarna. Strö över kryddor, olja och vinäger och vänd försiktigt. Skär rödbetorna fint. Varva potatis och rödbetor i en stor skål.

Hobotnica na salatu - Bläckfisksallad

På fastans sista dag slår vi på stort. Idag skall hela tjocka släkten komma hem till oss på middag och det blir en faste meny med mycket fisk. Katolska fastan innebär att man inte äter kött (mer än från fisk), ägg, eller mjölkprodukter. Jag väljer att göra flera inlägg då jag gärna vill visa hur man tillreder maten.

Långfredagsmenyn hemma hos oss består av:

Bläckfisksallad
Rödbetsgravad röding
Ångad fisk i påse
Gammaldags potatissallad med rödbetor
Tyrolersallad
Fruktsorbet - av vad vi har i frysen och kylen

Bläckfisksallad äter vi gärna på sommaren, då det är en lätt rätt, men den passar lika bra som en förrätt när som helst på året. Bläckfisken kan vara något svår att få tag på, men fråga gärna hos din fiskhandlare, så kanske de kan beställa. Bläckfisken skall vara en stor 8-armad sort (Octopus Vulgaris). 
Hobotnica na salatu - 4-5 port
(Bläckfisksallad)

750 g - 1 kg åttaarmad bläckfisk
2 tärnade tomater
1 msk hackad persilja/gräslök
½ dl olivolja
2 msk kapris
salt
peppar
(½ vitlöksklyfta)
Bläckfisken måste ha varit frusen, annars kommer den bli seg och oätlig. 

 Koka den i vatten - 45 minuter. 


Skär bort huvudet och den lilla hårda knoppen i mitten (se bild). 

Dra av lite av den slemmiga hinnan mellan och från armarna. 

Skär armarna i 1 cm tjocka skivor och lägg i en skål. 

Strö över hackade tomater, persilja, olivolja, salt och peppar. Hacka kaprisarna lite lätt 
och strö över. Vill du ha lite vitlök i så är det bara att hacka i lite.

torsdag 28 mars 2013

Fisksoppa med curry och hemmagjord aïoli

Här kommer en snabblagad och matig soppa. Jag brukar förbereda själva soppan dagen innan och slänger i fisken nästa dag. Då går det ännu snabbare att ha maten klar efter jobbet.
Fisksoppa med curry - 5-6 port

1 hackad gul lök
½ purjolök, vita delen skivad
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk curry
4 tärnade potatisar
2 morötter i slantar
1 näve palsternacka eller rotselleri i småbitar
7 dl fiskbuljong
(2 dl vitt vin)
svartpeppar
salt
1 näve gröna bönor i bitar
½ röd paprika i småbitar
1 msk persilja
4-500 g fast fisk (marulk, lubb, havskatt)
1 näve skalade räkor

Fräs alla löksorter i olivolja tills det är mjukt. Strö över curry, rör om. Tillsätt rotfrukterna, häll på buljong, vin och krydda. Låt koka 30 min. Gröna bönorna och paprikan lägger du i de sista 10 minuterna. Ta av från plattan och smaka av sältan. Strö över persilja, rör om. Tärna fisken, lägg ner i kastrullen och låt stå 5-10 minuter tills det är färdig. Strö över räkor och servera med gott bröd och aïoli till.

Aïoli
½ sats majonnäs
½-1 vitlöksklyfta

Vispa ihop majonnäsen och kläm i vitlök efter smak. Låt gärna stå och gotta sig i kylen ett par timmar.

onsdag 27 mars 2013

Köttbullar med baconskärp

De här knubbiga köttbullarna är lätta att göra, ja varför inte sätta ungarna på det? Ett alternativt sätt att servera köttfärs på.

Köttbullar med baconskärp - 7 st

500 g nötfärs
1 ägg
½ dl ströbröd
½ riven vitlök
1 tsk malen paprika
salt
peppar
1 msk hackad persilja
7 baconskivor
Blanda ihop nötfärsen med alla ingredienserna utom baconet. Forma tennisbolls stora köttbullar. Linda in dem i varsin baconskiva. Ställ dem i en ugnsfast form och baka i ugnen på 225° i 20-25 minuter. Servera med potatis, sås och sallad.

Originalreceptet finns här.

tisdag 26 mars 2013

Varivo od poriluka - Purjolökssoppa

Våren är på gång, men denna något vintriga soppa är ett snabbt kort när man vill ha något varmt i magen.
Purjolökssoppa - 5-6 port
(Varivo od poriluka)

100 g kallrökt kött eller bacon
300 g purjolök (ca 1-1½)
2 msk vetemjöl
1 msk paprikapulver
1 liter grönsaks -/soppbuljong
2 potatisar
salt och peppar
valfria kryddor: libbsticka, salvia, mejram, basilka, oregano, timjan...allt passar bra.

Skär köttet i mindre ätstora bitar. Viktigt att det är rökt kött, som ger hela smaken till soppan. 
Här har jag lite rökt grishals (karré) från faster. Gårdens grisar alltså. Mums.


Skär purjolöken i större bitar och fräs kött och purjolök ihop tills purjolöken blivit glansig och fin. Strö över vetemjöl och paprika, rör ihop och häll på buljongen. Skär potatisarna i mindre bitar och lägg i dem också ihop med valfria kryddor. Låt småkoka 20 minuter tills potatisarna är klara. Smaka av sältan och peppra upp smaken.

måndag 25 mars 2013

Glissade - Choklad Pudding

Det här fina receptet kommer från den franska kokboken: La Patisserie est un Jeu d'Enfants (Bakning är en barnlek) av Michel Oliver. Jag blev tipsad om boken på bloggen 101 Cookbooks och skaffade mig omgående ett eget exemplar av boken. Den viktigaste ingrediensen i receptet är saltet - glöm för guds skull inte detta. Välj gärna en god choklad, för detta kan inte smaka gott med något som heter block i förnamn. Jag som inte är en chokladälskare (skulle aldrig få för mig att äta en rå chokladbit) älskade verkligen denna dessert. Jag har nog aldrig ätit en så god choklad pudding.
Glissade - 6-8 port

170 g mörk choklad
60 g vatten
60 g socker
60 g smör
½ tsk havssalt
2 ägg

Valfritt:
2 dl lättvispad grädde
Lägg choklad, vatten, socker och smör i en bunke, eller skål ovanpå ett vattenbad. Låt sakta smälta ihop. Vispa så att det blir lent och fint.

Under tiden separerar du äggen. Vispa äggvitorna med saltet tills det blir fast skum. När chokladen har smält klart vänder du ner äggulorna en i taget och vispar hastigt. Vänd nu ner äggvitorna lite i taget med en slickepott och vänd försiktigt för att bibehålla luften och fluffigheten.

Häll upp desserterna i snygga glas eller portionsformar. Ställ dem i kylen några timmar. 
Toppa gärna med lite vispad grädde.

 Originalreceptet säger 2 portioner - du skojjar! Ingen i vår hungriga familj orkade äta 
en hel dessert - den är riktigt mastig. Vi delade och åt två och två ur samma glas. 
De andra två glasen sparade vi till dagen efter.

 Vill du baka på franska finns originalreceptet här ovan. Klicka på bilden för att förstora.