Baguetter - 6 st
Poolish: 1 g jäst
1 liter vatten
1 kg vetemjöl
Bakningen:
6oo g vetemjöl
45 g havssalt
Nyp en bit jäst och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och vetemjölet.
Vispa tills det får en konsistens av en våffelsmet (något tjockare än pannkakssmet).
Låt jäsa i ca 12 timmar, eller till dubbel storlek.
Bubblig och fin, redo att bli bröd.
Tillsätt 6oo g mjöl och knåda 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Degen skall släppa som ett tuggummi från ytan. Låt degen ligga och vila i 30 minuter.
Dela den i 6 bitar och forma baguetter, som du lägger upp på mjölade kökshanddukar.
Vik upp kökshandduken mellan baguetterna, så att de får stöd och inte fastnar i varandra.
Låt jäsa ca 3 timmar. Redo att kastas in i ugnen.
Ställ in ugnen på 250°C med en vattenfylld ugnsfast form i botten och en plåt mitt i.
Vänd upp baguetterna från kökshandduken till den varma plåten. Snitta baguetterna och
släng in dem i ugnen. Grädda dem i ca 30-35 minuter.